Η κρατική Δούμα της Ρωσίας συμφώνησε ομόφωνα να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία ως κυρίαρχα κράτη και επικύρωσε συνθήκες φιλίας και αμοιβαίας βοήθειας.

Η Κάτω Βουλή ψήφισε με 400 ψήφους υπέρ της ανεξαρτησίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Η συμφωνία δεν καθόριζε τα σύνορα των περιοχών, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, δήλωσε αργότερα ότι οι δημοκρατίες αναγνωρίζονται «εντός των συνόρων στα οποία εκτελούν τα καθήκοντα και τη δικαιοδοσία τους», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στο μεταξύ, Ρώσοι αξιωματούχοι έδωσαν αντικρουόμενες απαντήσεις την Τρίτη για το εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναγνωρίσει τα σημερινά σύνορα των αυτονομιστικών κρατών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ή τις διεκδικήσεις τους σε ολόκληρη την περιοχή του Ντονμπάς.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα αναγνώρισε «τα σύνορα στα οποία υπάρχουν και στα οποία διακήρυξε [την ανεξαρτησία]» και αρνήθηκε να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η επικύρωση της συνθήκης φιλίας έπρεπε να προηγηθεί οποιασδήποτε απόφασης για τα σύνορα των κρατών, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είπε ότι η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει τα δύο κράτη ήταν μια στρατηγική απόφαση που στοχεύει στην αποκατάσταση της ειρήνης. «Αυτή είναι μια στρατηγική απόφαση, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», είπε ο Βολοντίν κατά τη διάρκεια της ολομέλειας. «Με τη χθεσινή απόφαση ο πρόεδρός μας σταμάτησε τον πόλεμο, την ανθρωπιστική καταστροφή, τη σύγκρουση. Δεν είναι θέμα εδάφους, αλλά ζωών και υγείας εκατομμυρίων πολιτών».

naftemporiki.gr