Το όνομα του πρώην Υφυπουργού Πολιτισμού, Γιάννη Τουμαζη μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων  για υποψηφιότητα στο Δήμο Λευκωσίας και μάλιστα με την στήριξη του ΑΚΕΛ. Η διαδικασία στο κόμμα της Αριστεράς, βρίσκεται στη φάση των εισηγήσεων από τις κομματικές ομάδες βάσης, με το όνομα του τέως Υφυπουργού της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να πέφτει ως ιδέα.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι από πλευράς Εζεκίας Παπαϊπωάννου, ο Γιάννης Τουμαζής, όπως ακόμα και δύο άλλες περιπτώσεις, έχουν προσεγγιστεί στο πλαίσιο της βολιδοσκόπησης προθέσεων για το κατά πόσο θα έμπαιναν σε αυτή την μάχη. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε απάντηση όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, αφού όλες οι περιπτώσεις που έχουν προσεγγιστεί μετά το οριστικό ναυάγιο με τον Αχιλλέα Δημητριάδη, ζήτησαν χρόνο για να το σκεφτούν. Καθοριστικός παράγοντας βέβαια θα είναι και η εκλεξιμότητα της κάθε περίπτωσης για αυτό και θα γίνουν και μετρήσεις. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου, αναζητούν, όπως προκύπτει και από τα μέχρι στιγμής ονόματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μια υποψηφιότητα πέραν του χώρου της Αριστεράς, η οποία να «ταιριάζει» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές από το ΑΚΕΛ, με το προφίλ του υποψηφίου Δημάρχου που ζητά το περιβάλλον της πρωτεύουσας.

Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι εβδομάδα εξελίξεων σε σχέση με τις συνεργασίες και τις υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εντός των επόμενων ημερών μπαίνουν επί τάπητος τα αποτελέσματα διαφόρων εσωκομματικών μετρήσεων που πραγματοποιούν τουλάχιστον τα τρία μεγάλα κόμματα, προκειμένου να μετρήσουν υποψήφιους και να λάβουν αποφάσεις.

Σε συνδυασμό με τις μετρήσεις, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διεργασίες σε τοπικό, επαρχιακό αλλά και κεντρικό επίπεδο, των κομμάτων για μεταξύ τους συνεργασίες. Πρώτη γενική εκτίμηση της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ότι:

>> Θωρείται σχεδόν απίθανο να υπάρξουν κομματικές συνεργασίες σε παγκύπρια βάση. Αυτή τη στιγμή και με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ βρίσκονται πολύ κοντά στη σύναψη  συνεργασιών σε ένα ευρύ φάσμα, αλλά όχι σε παγκύπρια βάση. Εκ των πραγμάτων υπάρχουν συγκεκριμένα εμπόδια τα οποία θεωρούνται μέχρι στιγμής ανυπέρβλητα. Όπως για παράδειγμα η περίπτωση του Δήμου Πάφου και του Δήμου Λάρνακας, για διαφορετικούς βέβαια λόγους η κάθε περίπτωση. Στην Πάφο, πέραν της σχεδόν δεδομένης υποψηφιότητας του Φαίδωνα τον οποίο δεν συζητά το ΔΗΚΟ, υπάρχει και το θέμα του περιφερειάρχη, θέση για την οποία φέρεται να ενδιαφέρεται και ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Κωστάκης Κωνσταντίνου, αλλά και ο τέως βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίττης. Ιδιαιτερότητες όμως υπάρχουν και σε άλλους δήμους της επαρχία. Υπό αυτά τα δεδομένα το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει κατάληξη. Στην περίπτωση της Λάρνακας, συζητούνται διάφορα, όπως η περίπτωση του εκπροσώπου τύπου του ΔΗΚΟ Θεόδωρου Μανιταρά, ως κοινού υποψήφιου με τον ΔΗΣΥ, ωστόσο, οι φωνές υπέρ της υποψηφιότητας Βύρα εντός του ΔΗΚΟ και το γεγονός ότι ο νυν δήμαρχος είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί, περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Από πλευράς ΔΗΚΟ επίσης βγαίνει ξεκάθαρο ότι βλέπουν με θετικό μάτι την περίπτωση Παπαχαραλάμπους στον Στρόβολο, θέλοντας να ικανοποιήσουν και το Προεδρικό. Πηγές από το ΔΗΚΟ σημείωναν στον «Φ» το γεγονός ότι ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους στήριξε Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι παράγοντας που μετρά ως κριτήριο στην επιλογή υποψηφίου. Αυτό βέβαια, λειτουργεί με τόπο που βάζει πίεση στον ΔΗΣΥ, καθώς στην Πινδάρου υπάρχουν φωνές που αντιδρούν έναντι του Παπαχαραλάμπους, ακριβώς για την στάση του στις προεδρικές εκλογές.

>> Παράλληλα, γίνονται και παιχνίδια τακτικής από πλευράς κομμάτων. Ο ΔΗΣΥ από την μια επιχειρεί να επιτύχει και να εδραιώσει μια όσο το δυνατό πιο ευρεία συνεργασία με το ΔΗΚΟ και άλλα κόμματα της συμπολπροκειμένου να στείλει και το μήνυμα ότι το κόμμα δεν μπαίνει σε πολιτική απομόνωση και να μεταφέρει την πίεση προς το ΑΚΕΛ. Από την άλλη στην Εζεκία Παπαϊωάννου καραδοκούν γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει κατορθωτή μια παγκύρια συνεργασία ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ ή και άλλων κομμάτων της συμπολίτευσης. Πέραν των προβλημάτων στις προαναφερόμενες περιπτώσεις, δυσκολίες φαίνεται να υπάρχουν και στο Δήμο Λεμεσού. Υπό αυτά τα δεδομένα στο ΑΚΕΛ αναμένουν ότι μπορούν να καταφέρουν να πετύχουν σημαντικές συνεργασίες σε κάποιος Δήμους.

Στο ΔΗΚΟ βέβαια, βλέπουν με θετικό μάτι το φλέρτ και από τι δύο πλευρές, θέλοντας να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος τους.

>> Υποψηφιότητα Σωτήρη Χρίστου:

Την υποψηφιότητα του για τη θέση του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων ανακοίνωσε χθες ο Σωτήρης Χρίστου, σημειώνοντας παράλληλα πώς θέτει τον εαυτό του στη διάθεση του Κινήματος για εξεύρεση κοινά αποδεχτού υποψηφίου.