Πιέσεις ασκεί στο κατοχικό καθεστώς η Άγκυρα για να επισπεύσει την εξέταση και διεκπεραίωση προσφυγών Ελληνοκυπρίων στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Την ίδια ώρα, η πίεση αυτή, η οποία είναι σε πολλές περιπτώσεις ασφυκτική, αφορά και την υπόδειξη προς την αποσχιστική οντότητα να ενισχύσει με ίδιους πόρους την «επιτροπή», ώστε να καταστεί βιώσιμη.
Εκείνο, που επιδιώκεται από την κατοχική πλευρά είναι η αντιμετώπιση μαζικά των προσφυγών και το ξεκαθάρισμα αυτού του ζητήματος όσο το δυνατόν συντομότερο. Είναι σαφές πως αυτό εντάσσεται στην μεγάλη προσπάθεια πλήρους τουρκοποίησης των κατεχομένων και της συστηματικής προσπάθειας για την επιβολή τετελεσμένων στο περιουσιακό. Γίνεται αντιληπτό ότι για λόγους, που μπορεί προδήλως να γίνουν αντιληπτοί, η κατοχική δύναμη φαίνεται να βιάζεται και ζητά επίσπευση των διαδικασιών, που ακολουθούνται στην «επιτροπή». Για να επιτευχθεί τούτο χρειάζονται χρήματα για τις αποζημιώσεις αλλά και πιο γρήγορες εσωτερικές διαδικασίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το θέμα αυτό χειρίζεται η τουρκική «πρεσβεία» και προσωπικά ο «πρέσβης», Μετίν Φεϊζίογλου. Ο τελευταίος, με εντολές του ίδιου του Ερντογάν, έχει αναλάβει και το σχεδιασμό για αξιοποίηση των ελληνοκυπριακών περιουσιών, ειδικότερα αυτές στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου ενώ έχει την εποπτεία έργων, που γίνονται από τουρκικές εταιρείες στα κατεχόμενα.
Με βάση στοιχεία που υπάρχουν ενώπιον της λεγόμενης επιτροπής, έχουν πληρωθεί σε Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ποσά 222 εκατομμύρια στερλίνες ως αποζημίωση και για την αποποίηση της περιουσίας τους. Φαίνεται δε να χρειάζονται, τουλάχιστον, άλλα τόσα για να διεκπεραιωθούν υποθέσεις που εξετάζονται.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση της «επιτροπής» έχουν γίνει σειρά κινήσεων, που υποδείχθηκαν από την Άγκυρα στο κατοχικό καθεστώς.
- Σύσταση ταμείου, που έχει ανακοινώσει ο λεγόμενος υπουργός Εσωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Ziya Ozturkler, ο οποίος καθόρισε και τις πηγές των εσόδων.
- Είσπραξη από αγοραπωλησίες περιουσιών, που αφορούν ξένους ( δεν περιλαμβάνονται οι εκ Τουρκίας). Υπολογίζεται ότι από αυτή τη διαδικασία έχουν εισπραχθεί πέραν των 6 εκατομμύρια ευρώ. Υπολογίζεται ότι σε ένα χρόνο έχουν γίνει πράξεις που ξεπερνούν τα 12 εκατομμύρια ευρώ.
- Οι εισπράξεις γίνονται από τις μεταβιβάσεις μέσω του «κτηματολογίου» αλλά και επί του συμφωνητικού, το οποίο υπογράφεται.
- Αύξηση στη φορολογία στα κέρδη από καζίνο και γραφεία στοιχημάτων. Το 50% των κερδών κατατίθεται στην «επιτροπή».
- Με εγκύκλιο της «Κεντρικής Τράπεζας» θα δίνονται χαμηλότοκα δάνεια ύψους 50 εκ. στο λεγόμενο υπουργείο Οικονομικών για να ενισχύεται η «επιτροπή» εκεί και όπου χρειάζεται.
Σημειώνεται ότι στη «Συμφωνία Οικονομικής και Δημοσιονομικής Συνεργασίας» Τουρκίας και «ΤΔΒΚ», που είχε υπογραφεί το 2022, περιλάμβανε πρόνοια για τροποποίηση της «νομοθεσίας» για ηλεκτρονικά παιχνίδια, ώστε ένα ποσό θα κατατίθεται στο ταμείο της «επιτροπής».
Στις σκέψεις, που έχουν συζητηθεί είναι να προσφέρουν ένα ποσό και οι σφετεριστές. Δηλαδή, όσοι κατέχουν περιουσία, που έχει «καθαρίσει» διά της διαδικασίας της «επιτροπής», δεν θα ανήκει δηλαδή στον Ελληνοκύπριο, ο χρήστης να καλείται να δίνει το 1/3 της αξίας. Τούτο τέθηκε, αλλά δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει.
Βαθιά στην τσέπη
Είναι προφανές πως η κατοχική δύναμη ναι μεν θέλει να επισπευτούν οι διαδικασίες, θα συνεχίσει να καταθέτει κάποια χρήματα στο ταμείο, αλλά επιμένει πως και το παράνομο καθεστώς θα πρέπει να συμβάλει σημαντικά. Εξ ου και έχουν προταθεί διάφοροι τρόποι χρηματοδότησης. Είναι δε προφανές πως μέσω φορολογίας, τα χρήματα θα εισπράττονται βασικά από συναλλαγές με ξένους και από τυχερά παιχνίδια, από τον τζόγο ηλεκτρονικό και μη. Από τον περασμένο Ιανουάριο η αποσχιστική οντότητα έχει παραχωρήσει σε 1913 αλλοδαπούς άδεια αγοράς ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε μια απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο φύλλο της «επίσημης εφημερίδας», παραχωρήθηκε άδεια σε 351 αλλοδαπούς σφετεριστές ελληνοκυπριακών περιουσιών. Εξ αυτών οι 326 είναι εκ Τουρκίας και οι υπόλοιποι πολίτες τρίτων χωρών. Σημειώνεται πως στην «επιτροπή» αναφέρθηκε και ο Ερσίν Τατάρ, στο σημείωμα που είχε στείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και περιλήφθηκε ως παράρτημα στην τελευταία έκθεση του για το Κυπριακό ( «καλές υπηρεσίες»), στις 3 Ιανουαρίου 2024. Αναφέρθηκε σε 486 προσφυγές Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών εντός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Η Άγκυρα για προφανείς λόγους θέλει να ξεκαθαρίσουν πρώτα οι υποθέσεις της περιοχής αυτής, ώστε να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί εποικισμού της περιοχής.
Ανεξαρτήτως πως θα προχωρήσει κι αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας, είναι σαφές πως η πολιτική διάσταση, που είναι η σημαντικότερη, έχει να κάνει με τους τουρκικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι αφορούν την τουρκοποίηση των ελληνικών περιουσιών στα κατεχόμενα. Να υπάρξει αποποίηση του δικαιώματος. Εντάσσεται σε μια λογική πλήρους και με συναίνεση εθνοκάθαρσης. Το εργαλείο της «επιτροπής» αξιοποιείται μεν άλλα, όπως αναφέρεται, θα «πετάξει» εάν μπει «ζεστό χρήμα» στο ταμείο της.
Τουρκικό πρέσινγκ προς το Μπακού για το κατοχικό καθεστώς, αντιδρούν Λευκωσία και Αθήνα
Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ και ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, τις τελευταίες ημέρες είχαν δυο τηλεφωνικές επικοινωνίες. Η πρώτη έγινε μετά τη σύσταση «ομάδας εργασίας διακοινοβουλευτικών σχέσεων» στο εθνικό κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν με τη λεγόμενη βουλή του αποσχιστικού καθεστώτος. Το δεύτερο τηλεφώνημα έγινε με αφορμή τη γιορτή του Ραμαζανιού. Οι επικοινωνίες αυτές δεν έγιναν καθόλου τυχαία. Είναι προφανές πως γίνονται βήματα για αναβάθμιση των σχέσεων του Αζερμπαϊτζάν με το κατοχικό καθεστώς. Το σκηνικό στήνεται με υποδείξεις της Άγκυρας και του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αλίεφ φαίνεται να ακολουθεί.
«Αυτό είναι ένα βήμα της διαδικασίας διπλωματικής αναγνώρισης της ‘’ΤΔΒΚ’’. Αρχίσαμε αυτό το βήμα μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Όμως είμαι βέβαιος ότι αυτή η κατάσταση θα αντικατοπτριστεί στις διακρατικές σχέσεις αργότερα και θα εγκατασταθούν σχέσεις ρυθμισμένες από το διεθνές δίκαιο ανάμεσα στα κράτη μας», είπε στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας, Τζαβανσίρ Φεϊζίγιεφ. Ανέφερε ότι πρόκειται για μια «ιστορική και αναμενόμενη εδώ και πολύ καιρό απόφαση του Εθνικού Κοινοβουλίου» της χώρας του, το Αζερμπαϊτζάν.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία στη Λευκωσία, η οποία διατηρεί ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με το Μπακού και προσπαθεί συνεχώς να τα ενισχύει. Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις δίνονται από πλευράς των Αζέρων αξιωματούχων, αυτές δεν καθησυχάζουν την κυπριακή πλευρά, η οποία γνωρίζει την εξάρτηση του Αλίεφ από τον Ερντογάν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε παρέμβαση και από την Αθήνα, η οποία επίσης κινείται προληπτικά. Έγινε, επίσης, γνωστό ότι η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, απέστειλε επιστολή- διάβημα προς το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν.
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία χρησιμοποιεί και το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα εργαλείο πίεσης το οποίο αισθάνεται το Μπακού, που αξιολογεί το οικονομικό κόστος που μπορεί να υποστεί εάν λάβει μέτρα η Ε.Ε. σε βάρος του. Είναι προφανές πως στην περίπτωση κατά την οποία το Αζερμπαϊτζάν προχωρήσει σε αναγνώριση του ψευδοκράτους, η Ένωση θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει και να επιβάλλει και κυρώσεις.
Πάντως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά και όπως φαίνεται το Μπακού είναι ο πρώτος στόχος και ο πιο εύκολος, υπό την έννοια ότι είναι κάτω από την επιρροή της Άγκυρα. Είναι προφανές ότι η κατοχική πλευρά επενδύει στο Αζερμπαϊτζάν και στα τουρκόφωνα κράτη ενώ στο παρελθόν είχε εστιάσει τις προσπάθειες κυρίως στο Πακιστάν.