Σήμερα τους χώριζε ένα μέτρο απόσταση όταν εμφανίστηκαν και οι δύο ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικό Δικαστήριο που συνέρχεται ως Συμβούλιο. Στην ουσία όμως τους χωρίζει ένα τεράστιο χάσμα που οδήγησε τον Γενικό Εισαγγελέα να ζητήσει την παύση του Γενικού Ελεγκτή.

H πρωτοφανής σύγκρουση δυο ανεξάρτητων θεσμών του κράτους οδηγήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου με σκοπό την επίλυση των διαφορών τους που είναι βαθιές και χρονίζουν. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Αντώνης Ρ. Λιάτσος, ανέφερε ότι η αίτηση θα εξεταστεί με γρήγορους ρυθμούς αφού η υπόθεση έχει θεσμικές και συνταγματικές διαστάσεις.

Το ερώτημα που τέθηκε προδικαστικά με την ένσταση του Γενικού Ελεγκτή και θα εξεταστεί στην επόμενη εμφάνιση που ορίστηκε για την Τετάρτη 29 Μαΐου, αφορά στο κατά πόσον έχει ή όχι αρμοδιότητα ο Γενικός Εισαγγελέας, να ζητεί την παύση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά. Αυτό θα απασχολήσει εν πρώτοις το Συμβούλιο, είναι όμως αρκούντος σοβαρό, αφού ενδεχομένως να κρίνει όλη την υπόθεση.

Αν για παράδειγμα αποφασιστεί πως ο Γενικός Εισαγγελέας είναι αναρμόδιος, τότε αυτόματα η αίτησή του θα απορριφθεί. Αν η απόφαση είναι πως ο Γενικός Εισαγγελέας έχει εξουσία, τότε το Συμβούλιο θα απασχολήσει η άλλη προδικαστική ένσταση που ήγειρε η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή, ότι δηλαδή η αίτηση είναι προδήλως αβάσιμη.

Δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες του philenews, αν η προδικαστική ένσταση απορριφθεί τότε η άλλη να αποσυρθεί, ώστε να εξεταστεί η ουσία της αίτησης για να ξεκαθαρίσει δια παντός το ζήτημα που έφερε και την πρωτοφανή σύγκρουση των δύο θεσμών. Αυτό που κρατούν και οι δυο πλευρές από τη σημερινή διαδικασία, είναι η πλειστάκις εξεφρασμένη δια του προέδρου του Συμβουλίου θέση, ότι η αίτηση θα εξεταστεί τάχιστα χωρίς χρονοτριβές ώστε να ξεκαθαρίσει γρήγορα το θέμα, με τη διασφάλιση βεβαίως των δικαιωμάτων και των δύο πλευρών.

Οι νομικοί των δύο πλευρών που απαριθμούσαν ανά έξι δικηγόρους, προσήλθαν λίγο πριν τις 10 το πρωί στο προαύλιο του Ανωτάτου Δικαστήριο και αμέσως εισήλθαν στο κτήριο από τη μια πλευρά ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης και από την άλλη ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Όλοι προχώρησαν στην αίθουσα αρ. 1 του Δικαστηρίου. Οι δύο ανεξάρτητοι θεσμοί αντάλλαξαν μια καλημέρα και στη συνέχεια συνομιλούσαν διαρκώς με τους δικηγόρους τους.

Στις 10 π.μ. συνήλθε το Συμβούλιο αποτελούμενο από εννιά δικαστές και ολοκλήρωσε τη διαδικασία με οκτώ. Αυτό συνέβη, επειδή ο δικαστής Νικόλαος Σάντης ζήτησε να εξαιρεθεί από τη διαδικασία. «Ο γιός μου εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο Ιωαννίδη, από τον Ιανουάριο. Αυτό το γεγονός στη βάση της δικαστικής πρακτικής επιβάλλει την εξαίρεση μου. Η υπόθεση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι θεσμική και συνταγματική. Συνεπώς με μέλημα πρωτίστως του αμερόληπτου της διαδικασίας δεδομένης και της σοβαρότητας της, θα εξαιρεθώ» ανέφερε συγκεκριμένα.

Παράλληλα, δυο μέλη του Συμβουλίου, οι κ. Τάσια Ψαρά Μιλτιάδου και Μαρίκα Καλλίγερου, ενημέρωσαν τις δύο πλευρές πως το δικηγορικό γραφείο Καλλή, χειρίζεται υπόθεση του συζύγου της μιας και το δικηγορικό γραφείο Τριανταφυλλίδη, χειρίζεται υπόθεση του αποβιώσαντα πατέρα της άλλης. Οι δικηγόροι των Εισαγγελέα και Ελεγκτή δεν έφεραν ένσταση και έτσι οι δικαστές δεν εξαιρέθηκαν.

Αφού η διαδικασία διακόπηκε για ν’ αποχωρήσει ο κ. Σάντης, επανερχόμενο το Συμβούλιο δια του προέδρου του τόνισε ότι πρόθεσή του είναι να εκδοθούν οι κατάλληλες οδηγίες. «Επιβάλλεται η όσο το δυνατότερο συντομότερο εξέταση της υπόθεσης» είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου. Ο δικηγόρος του Γ. Εισαγγελέα Ντίνος Καλλής ζήτησε όπως αποκαλυφθούν έγγραφα από την πλευρά του Γ. Ελεγκτή. Ο δικηγόρος του Γ. Ελεγκτή Γιώργος Τριανταφυλλίδης αφού συμφώνησε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η προδικαστική ένσταση, εντούτοις δήλωσε ανέτοιμος να αρχίσει την παράθεση επιχειρημάτων.

Από πλευράς τους ο δικηγόρος του Γενικού Εισαγγελέα εξέφρασε την ετοιμότητά του ώστε να εξεταστεί η  προδικαστική ένσταση. Παράλληλα ο κ. Καλλής ανέφερε ότι η πλευρά του κ. Μιχαηλίδη δεν έχει καταχωρήσει στο Συμβούλιο εμφανιστήριο έγγραφο.

Μετά τη δήλωση αυτή, ο πρόεδρος του Συμβουλίου κάλεσε την πλευρά του Γ. Ελεγκτή να καταχωρήσει εμφανίσεις των δικηγόρων.

Παράλληλα, όρισε την επόμενη εμφάνιση για ν’ ακουστεί η ένσταση σε σχέση με την αρμοδιότητα ή μη του Γ. Εισαγγελέα να ζητεί την παύση του Γ. Ελεγκτή, για την ερχόμενη Τετάρτη στις 9.30 το πρωί. Μάλιστα ο κ. Λιάτσος κάλεσε όλες τις πλευρές να προετοιμαστούν με τους μάρτυρες τους και τις ερωτήσεις τους, ώστε ανάλογα και με την έκβαση της προδικαστικής ένστασης, να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία.