Το πλαίσιο για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, το έχει καθορίσει ο ΟΗΕ, το υποστηρίζει η ΕΕ ρητώς και συμπράττει σε αυτό, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

Ο κ. Τασούλας, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κατόπιν πρόσκλησης από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, είχε συνάντηση μαζί του σήμερα το απόγευμα, η οποία διήρκησε μία περίπου ώρα. Οι δύο Πρόεδροι, σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση αναφέρθηκαν στα θέματα που συζήτησαν, μεταξύ των οποίων οι εξελίξεις στο Κυπριακό, τα αποτελέσματα της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου σε διάφορους τομείς, η αμυντική θωράκιση της ΕΕ, η κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά και η διαχείριση των προκλήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας υπάρχουν μέχρι τον Ιούλιο και τη διευρυμένη σύσκεψη υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι «δεν είναι θέμα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας, είναι θέμα να αντιληφθούμε μέσα σε ποιο πλαίσιο γίνεται η επανέναρξη των συνομιλιών».

Ο κ. Τασούλας εξήγησε ότι «αυτό το πλαίσιο το έχει καθορίσει ο ΟΗΕ, το υποστηρίζει η ΕΕ ρητώς και συμπράττει σε αυτό, και αυτό το πλαίσιο έχει να κάνει με μία εντελώς διαφορετική παραδοχή από αυτή την μονότονη και μοναχική διεθνώς άποψη περί δύο κρατών».

Σημείωσε, ακόμα, πως η αντίληψη είναι «ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής και πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό ζήτημα, ως ευρωπαϊκό πρόβλημα που απασχολεί την Ευρώπη». Πρόσθεσε, δε, ότι «μέσα από αυτόν τον ορισμό και την περιγραφή αναζήτησης λύσης και της αναζήτησης ποιο είναι το πρόβλημα τελικά, νομίζω θα οδηγηθούμε προς καλύτερες εκδοχές και καλύτερους και πιο αξιόπιστους διαλόγους».

«Δεν φοβάμαι ότι τελικά αυτό θα εμποδίσει τη συνέχιση του διαλόγου, ούτε θεωρώ ότι ο διάλογος που ξεκίνησε έχει μία συναρπαστική εξέλιξη, μέχρι στιγμής», ανέφερε ο Έλληνας Πρόεδρος. Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η συνέχισή του διαλόγου, «η οποία έχει προεξοφληθεί, ο διορισμός της κ. Ολγκίν από τον ΓΓ του ΟΗΕ, η αντίληψη του ΟΗΕ και της Ευρώπης, του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την πρόσφατη απόφαση που πήρε με τη συμμετοχή και Ελλάδος ως μη μόνιμου μέλους του, όλα αυτά δείχνουν ότι η περιγραφή του προβλήματος και η αναζήτηση λύσης είναι σε άλλη περιγραφή από αυτή που δόθηκε, με την παρουσία του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα».

Εξέφρασε, τέλος, αισιοδοξία «ότι ένας κόσμος ο οποίος μαστίζεται από αναθεωρητισμούς, ο οποίους μαστίζεται από παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ένας κόσμος που μαστίζεται από αβεβαιότητα, αυτός ο κόσμος περιμένει λύσεις οι οποίες δε θα επιβραβεύσουν αυτά από τα οποία μαστίζεται».

Δείτε βίντεο από τη συνάντηση στο Προεδρικό:

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «αυτές οι δηλώσεις – για να πάμε λίγο πριν την διάσκεψη της Γενεύης – γίνονταν και τότε» υπενθυμίζοντας ότι «έλεγαν ότι δε θα γίνει διάσκεψη πολυμερής, έλεγαν ότι δε θα υπάρξει διορισμός από τον Γενικό Γραμματέα».

«Εμείς, που είναι δική μας η πατρίδα υπό κατοχή, εμείς που πιστεύουμε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν διασφαλίζει το μέλλον και τον Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, το ασφαλές μέλλον σε τούτη τη χώρα, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν έτσι ώστε να προκύψουν εξελίξεις και δεδομένα», σημείωσε ο Πρόεδρος.

«Και, ναι, ήταν οι δικές μας ενέργειες που οδήγησαν στην πραγματοποίηση αυτής της πενταμερούς διάσκεψης, στον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης, της επιστολής – θέλω να το θυμίσω, γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία – της κοινή επιστολής της Προέδρου της Επιτροπής και του Υπουργικού Συμβουλίου, το πρωί πριν αρχίσει αυτή η πολυμερής διάσκεψη, που έθετε το πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε, ακόμα, ότι «αυτοί που δεν επιθυμούν εξελίξεις, εξελίξεις πάντοτε προς την κατεύθυνση επίλυσης και επανένωσης της Κύπρου, μπορούν πολύ εύκολα να «κρυφτούν» πίσω από τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις και αξιώσεις».

«Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση, γνωρίζουμε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και τα δεδομένα», συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στον κυπριακό λαό να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εθνική αποστολή, τον μεγαλύτερο εθνικό στόχο, και θέλω και με αφορμή την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο να επαναλάβω ότι από δικής μας πλευράς, στη βάση ενός ξεκάθαρου πλάνου, ενός σχεδιασμού, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, ό, τι είναι δυνατό, αξιοποιώντας πάντοτε τη διπλωματία φυσικά – θέλω να το ξεκαθαρίσω – έτσι ώστε να πετύχουμε την επανέναρξη συνομιλιών και την επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και φυσικά των αρχών και αξιών της ΕΕ», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε στον Πρόεδρο Τασούλα το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ , την ανώτατη τιμητική διάκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απονέμοντας τη διάκριση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι αποτελεί «ελάχιστη ένδειξη της εκτίμησης μας για την ανταπόκριση στην πρόσκληση μου να είστε σήμερα μαζί μας».

Από πλευράς του ο Πρόεδρος Τασούλας είπε ότι «στα τόσο ευγενικά και γενναιόδωρα λόγια σας επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι δεν είναι μόνο ένδειξη τιμής για μένα, τεράστιας τιμής, αλλά είναι ένδειξη και μεγάλης ευθύνης να φέρω αυτό το παράσημο».

Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.