Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έκανε το πρώτο βήμα και είναι πλέον και επίσημα στην πολιτική. Η αποτίμηση της πρώτης δημόσιας παρέμβασης του τέως Γενικού Ελεγκτή με την εξαγγελία του πολιτικού κινήματος «ΑΛΜΑ» επιδέχεται πολλές αναγνώσεις. Το ζητούμενο για τον ίδιο είναι πλέον η πορεία του μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν και θα εισέλθει επισήμως στην προεκλογική περίοδο για τις βουλευτικές εκλογές.

Σημείο αναφοράς από τη χθεσινή διάσκεψη αποτέλεσαν οι παρουσίες – ή και οι απουσίες – που είχε δίπλα του στα πολιτικά του αποκαλυπτήρια. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί όμως και απολύτως τίποτα.

Εκ πρώτης όψεως, πάντως, φαίνεται πως σε αυτή την πορεία θα χρειαστεί δίπλα του πιο ισχυρές προσωπικότητες· άτομα με πολιτική βαρύτητα που θα μπορούν να σταθούν στο πλευρό του και να “τραβήξουν κουπί”.

Ήδη από χθες κυκλοφορεί ένα κλίμα κριτικής για το πρώτο δείγμα γραφής, ενώ ποικίλα σχόλια και αναρτήσεις εμφανίστηκαν από προφίλ προσώπων που συμμετείχαν στο πάνελ. Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε και το γεγονός ότι δίπλα του εμφανίστηκαν πρόσωπα που έχουν δοκιμαστεί πολιτικά στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία.

Όλα αυτά, ασφαλώς, δεν περνούν απαρατήρητα. Χθες, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, φιλοξενούμενος στη μεσημβρινή εκπομπή του ΑΝΤ1, απηύθυνε έμμεση πρόσκληση προς τη βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Ρωτήθηκε για πολλοστή φορά για τη σχέση τους και τις φήμες περί συμπόρευσης.

«Η Ειρήνη Χαραλαμπίδου αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο. Έχει δώσει μεγάλες μάχες κατά της διαφθοράς. Θα ήμουν πολύ ευτυχής αν συμπορευόταν μαζί μας και ενίσχυε την προσπάθειά μας για καταπολέμηση της διαφθοράς. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Η ίδια, όμως, θα πάρει τις δικές της αποφάσεις για το τι θα πράξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια η Ειρήνη Χαραλαμπίδου δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της. Η παρουσία της προχθές στην αντιφασιστική εκδήλωση του ΑΚΕΛ στη Λακατάμεια, μετά την επίθεση στο οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων, σχολιάστηκε ευρέως. Σε δηλώσεις της στο ΡΙΚ, είπε ότι η παρουσία της ήταν πράξη υπεράσπισης της Δημοκρατίας ενάντια σε κάθε φασιστική απειλή. Δεν προέβη σε περαιτέρω δηλώσεις, ενώ είναι γνωστό ότι το χάσμα ανάμεσα σε εκείνη και την ηγεσία του κόμματος εξακολουθεί να υφίσταται.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, όταν ρωτήθηκε σχετικά στην ίδια εκπομπή, δήλωσε πως η ηγεσία του κόμματος θα επιδιώξει συνάντηση με την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με την οποία διατηρούν συνεργασία 15 ετών.

Εφόσον υπάρξουν εξελίξεις, θα υπάρξουν και οι αντίστοιχες ανακοινώσεις.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επανέλαβε επίσης χθες ότι δεν θα ήταν θεμιτό να παρίστανται βουλευτές, μέλη άλλων κομμάτων, σε συγκέντρωση μιας ομάδας πολιτών που εξαγγέλλει την πρόθεσή της για ίδρυση κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Χρίστου Κληρίδη, με τον οποίο, όπως είπε, διατηρεί άριστες σχέσεις και παραμένει ο δικηγόρος του. Ωστόσο, σημείωσε πως έχουν πολιτικές διαφωνίες, κυρίως όσον αφορά το Κυπριακό. Ο Χρίστος Κληρίδης έχει εξαγγείλει πρόσφατα την πρόθεσή του να ιδρύσει πολιτικό κόμμα με βασική θέση την αντίθεση στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ). Η θέση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη υπέρ της λύσης εντός του πλαισίου της ΔΔΟ απομακρύνει την πιθανότητα συμπόρευσης με πρόσωπα όπως ο Κωστής Ευσταθίου και ο Παύλος Μυλωνάς, οι οποίοι, ως γνωστόν, προχωρούν στη δημιουργία πολιτικού παρατηρητηρίου.

Στις τηλεοπτικές του δηλώσεις, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υπογράμμισε πως δεν θεωρεί τον εαυτό του «από μηχανής Θεό» ούτε κάποιον που θα αλλάξει την Κύπρο με μαγικό τρόπο. Πρόσθεσε πως η δημιουργία του νέου κινήματος στοχεύει ακριβώς σε αυτό: να συσπειρώσει πολίτες που μοιράζονται το ίδιο όραμα και επιθυμούν να συμπορευθούν μαζί του.