Ο Κόλιν Στιούαρτ θα παρουσιαστεί το απόγευμα για τελευταία φορά ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο και θα ενημερώσει σχετικά με τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί. Θα επιτρέψει στην Κύπρο, μετά και την άτυπη πενταμερή της Νέας Υόρκης για τους αποχαιρετισμούς, έχοντας τη συμπληρώσει τη θητεία του ως ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα.

Ο Κόλιν Στιούαρτ θα παρουσιαστεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να θα ενημερώσει για την κατάσταση στο νησί. Ήδη ενώπιόν του το σώμα έχει τις δύο εκθέσεις που έχει ετοιμάσει ο κ. Στιούαρτ εκ μέρους του ΓΓ ΟΗΕ. Η πρώτη έκθεση αφορά τις δραστηριότητες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί και οι άλλη τις Καλές Υπηρεσίες στο Κυπριακό.

  • Η κλειστή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να ενημερωθεί τον Κόλιν Στιούαρτ είναι προγραμματισμένη για τις 5 το απόγευμα ώρα Κύπρου (10πμ τοπική ώρα Νέας Υόρκης). Σημειώνεται, σε σχέση με το ΣΑ ΟΗΕ, ότι αυτή τον μήνα προεδρεύει του σώματος το Πακιστάν. Ενώ μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι και η Ελλάδα.

Μοίρασε το καρπούζι στη μέση

Λίγο πριν τους αποχαιρετισμούς ο Κόλιν Στιούαρτ φρόντισε να μοιράσει το καρπούζι στη μέση… κινούμενος στο ότι φταίνε και οι δύο πλευρές, τοποθετεί τις παραβιάσεις σε μια αριθμητική λογική προκειμένου, χωρίς να ξεχωρίζει το αμυνόμενο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Εθνική Φρουρά από τον επιτιθέμενο, που είναι ο τουρκικός κατοχικός στρατός.

Ενώ σύμφωνα με την ανάγνωση που έκανε η Λευκωσία, μέσα από τις εκθέσεις του Κόλιν Στιούαρτ, υποβαθμίζει τις παραβιάσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς ενώ την ίδια ώρα «φουσκώνει» τις όποιες ενέργειες έχουν γίνει από τις αρχές της ΚΔ.

Διαφωνεί με την μοιρασιά

Η Λευκωσία τοποθετήθηκε το Σάββατο επί των εκθέσεων του ΓΓ ΟΗΕ δείχνοντας τη δυσφορία της επί συγκεκριμένων αναφορά. Είναι παράλληλα εμφανές από τα όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών πως διαφωνεί και με τη λογική της μοιρασιάς ευθυνών, όπως επιχειρήθηκε από τον κ. Στιούαρτ.

  • Το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι στην Έκθεση για την UNFICYP καταγράφονται εκ νέου οι παραβιάσεις του κατοχικού στρατού στη νεκρή ζώνη και πλησίον αυτής, οι οποίες αποσκοπούν στην υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην επιβολή νέων τετελεσμένων επί του εδάφους. Ταυτόχρονα όμως εκφράζει απογοήτευση, καθώς η διαχρονική τάση των HE για τήρηση ίσων αποστάσεων μπορεί να οδηγήσει ατυχώς σε εντυπώσεις εξίσωσης ανόμοιας φύσεως και βαρύτητας περιστατικών, ήτοι σοβαρών τουρκικών στρατιωτικών παραβιάσεων από τη μια και νόμιμων δραστηριοτήτων πολιτών εντός της νεκρής ζώνης από την άλλη. Απογοήτευση επίσης εκφράζεται για τη μη καταγραφή στην Έκθεση της συνεχούς ενίσχυσης και αναβάθμισης του κατοχικού στρατού στις κατεχόμενες περιοχές, σημείωσε το ΥΠΕΞ.

Αντίο στις 7 Αυγούστου

Ο Κόλιν Στιούαρτ είχε πρόσφατα ανακοινώσει ότι μετά τη Νέα Υόρκη θα επιστρέψει στο νησί για αποχαιρετισμούς πριν την αναχώρησή του στο νησί στις 7 Αυγούστου.

Σε δηλώσεις του, μετά από συναντήσεις που είχε με τους δύο ηγέτες, είχε πει: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που διαπιστώνω ότι και οι δύο ηγέτες είναι δεσμευμένοι στη συνάντηση 5+1, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τις επόμενες εβδομάδες, και οι δύο θέλουν να δουν απτά αποτελέσματα και πρόοδο σε αυτή τη συνάντηση, οπότε πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Νωρίς ακόμα για διάδοχο

Μετά το καλοκαίρι αναμένεται να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών για να βρεθεί ο αντικαταστάτης του Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα. Ο ειδικός αντιπρόσωπος είναι παράλληλα και ο πολιτικός προϊστάμενος της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Εκτιμάται ότι ο διεθνής οργανισμός θα αναμένει να ολοκληρώσει τη θητεία του ο Κόλιν Στιούαρτ πριν ξεκινήσει τις επαφές για να βρεθεί ο διάδοχος του Στιούαρτ. Σε κάθε περίπτωση ο διορισμός εξαρτάται εν πολλοίς από τη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών στο νησί.

Θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με τους δύο ηγέτες. Ενδεχομένως να μην απασχολήσει τη συζήτηση κατά την άτυπη πενταμερή αλλά στη συνέχεια θα είναι εκ των θεμάτων που θα βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων.