Όπως πρώτο είχε γράψει το TVmania, πριν από το καλοκαίρι, η συμπλήρωση το 2024 πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974, έβαλε τα τηλεοπτικά κανάλια σε διαδικασία σκέψης και αναζήτησης των προγραμμάτων, εκπομπών και σειρών, που θα εντάξουν στο πρόγραμμά τους. Ο Alpha Κύπρου έσπευσε να κλειδώσει (όπως όλα δείχνουν) τη νέα δραματική σειρά των Ανδρέα Γεωργίου, Βάνας Δημητρίου, Κούλλη Νικολάου (παραγωγή MEGA) με τίτλο «Famagusta» στην οποία παρελαύνει ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών.

Η σειρά θα προβληθεί το δεύτερο μισό της τηλεοπτικής σεζόν, αρχές δηλαδή του 2024, θα είναι 24 επεισοδίων και ήδη συζητιέται πολύ γεγονός που την καθιστά πολυαναμενόμενη, με τα εμπλεκόμενα κανάλια να αισθάνονται ικανοποιημένα. Το ΡΙΚ από την άλλη, αν και κινήθηκε επίσης σχετικά γρήγορα, εκδηλώνοντας όπως σας είχαμε γράψει, το ενδιαφέρον του να μεταφέρει στην μικρή οθόνη το μυθιστόρημα «Τρεις Σκάλες Ιστορία» του δημοσιογράφου και συγγραφέα Σταύρου Χριστοδούλου, φαίνεται να σκόνταψε τελικά στις… ευαισθησίες του πρόσφατα διορισμένου προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος, Γιώργου Κέντα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το πολυδιαβασμένο βιβλίο είχε κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2020 από τις εκδόσεις Καστανιώτη, διαπερνά όσα προηγήθηκαν και πολλά που ακολούθησαν της εισβολής, έχοντας στο επίκεντρο μια ανθρώπινη ιστορία που άπτεται μιας από των συγκλονιστικότερων πτυχών της τραγωδίας, αυτής των βιασμών νεαρών κοριτσιών από τον τουρκικό στρατό. Η 18χρονη Χλόη Αρτεμίου  βρίσκεται με τη μητέρα της στο εξοχικό τους στη Λάπηθο τις μέρες της εισβολής και παραμένει εκεί εγκλωβισμένη για 3 μήνες, όπου βιάζεται κατ’ εξακολούθηση από έναν τούρκο στρατιώτη. Το κορίτσι μένει έγκυος αποφασίζει να γεννήσει το παιδί, αφού, όπως ομολογεί «…και να το ρίξω, αυτό θα μεγαλώνει μέσα στο κεφάλι μου», και στη συνέχεια το δίνει σε μια φίλη της οικογένειας, Αγγλίδα, να το μεγαλώσει. Το βιβλίο ξεκινά με την Χλόη στα 60 της, να κουβαλά το δικό της ανεπούλωτο τραύμα και να παλεύει με τις μνήμες και τις ενοχές.  

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ «ΡΙΚ» ΚΑΙ ΤΟ «ΣΤΟΠ» ΤΟΥ ΚΕΝΤΑ

Το ενδιαφέρον του ΡΙΚ εκδηλώθηκε πολύ πριν από το Καλοκαίρι, με πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Αφού αρχικά συζήτησαν με τον συγγραφέα, σε μία από τις συναντήσεις να είναι, πέραν της σκηνοθέτριας Κορίνας Αβρααμίδου και της Εύης Παπαμιχαήλ και ο Διευθυντής Τηλεόρασης, Έλμος Νεοκλέους, στη συνέχεια απευθύνθηκαν με επιστολή στον εκδοτικό οίκο προκειμένου να εξασφαλίσουν τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου, οι εκδόσεις Καστανιώτη απέστειλαν στο ΡΙΚ την οικονομική τους πρόταση, στο μεταξύ η προεργασία προχωρούσε -είχε γίνει λόγος για 12 επεισόδια- και φτάνοντας η πρόταση ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου για το πράσινο φως, μια διαδικασία που θεωρείται εν πολλοίς τυπική, σκόνταψε στην παρέμβαση του προέδρου του, Γιώργου Κέντα. Ο λόγος; Σύμφωνα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ, η κυπριακή κοινωνία είναι ανώριμη, το θέμα είναι λεπτό, η ιστορία θα ξύσει πληγές και οι τηλεθεατές δεν είναι αρκετά ώριμοι για να το διαχειριστούν. Η παρέμβαση Κέντα ξένισε ακόμα και εντός του Ιδρύματος, φρέναρε ωστόσο και άλλους που ήταν τοποθετημένοι θετικά αρχικά στην παραγωγή, όπως ο Γενικός Διευθυντής Θανάσης Τσώκος και έτσι το θέμα έληξε, δυστυχώς, άδοξα.

ΘΟΥ ΦΟΥ