Ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια του κόσμου ανακαινίστηκε και ετοιμάζεται να γιορτάσει, τα 50χρόνα του. Το λίφτιγκ για τη μεσόκοπη πια Όπερα του Σίδνεϊ στοίχισε πέραν των 138 εκ. ευρώ, αλλά τι είναι το ποσό αυτό μπροστά στα 535 εκ. τον χρόνο που αποφέρει στην Αυστραλία.
Όταν χτίστηκε, το 1973, ήταν ένα από τα πιο πρωτοποριακά κτίρια του κόσμου. Ο Δανός αρχιτέκτονας Jorn Utzon είχε καταφέρει να σχεδιάσει ένα εντυπωσιακό κτίριο, το οποίο έγινε σύμβολο όχι μόνο για το Σίδνεϊ αλλά για ολόκληρη την Αυστραλία και πλέον αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Τοποθετημένο στο λιμάνι του Σίδνεϊ αποτελεί, εκτός από ένα χώρο πολιτισμού, σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο που υποστηρίζεται σε 580 αποβάθρες βυθισμένες μέχρι 25 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματός της είναι ισοδύναμη για μια πόλη 25.000 ανθρώπων και διανέμεται από 645 χιλιόμετρα ηλεκτρικού καλωδίου. Οι στέγες, οι οποίες αποτελούν και το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, καλύπτονται με 1.056 εκατομμύρια στιλπνά μεταλλικά κεραμίδια, τοποθετημένα με τρόπο που δημιουργούν μια εικόνα ιστιοφόρου έτοιμου να αποπλεύσει από το λιμάνι.

Στο πέρασμα των χρόνων όμως, πέρα από την φθορά που επέρχεται, αλλάζουν κι οι ανάγκες. Από τον κανόνα αυτό δεν μπόρεσε να ξεφύγει ούτε η περίφημη Όπερα του Σίδνεϊ. Το 2016 η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην οποία υπάγεται η αυστραλιανή μητρόπολη, ανακοίνωσε την απόφαση για ανανέωση της Όπερας. Παρόλο που κανείς δεν αμφισβητεί την αρχιτεκτονική του κτιρίου, η ακουστική ήταν το αδύνατο της σημείο. Σε έρευνα που έγινε μεταξύ καλλιτεχνών, θεατών και κριτικών το 2011, από το αυστραλιανό περιοδικό μουσικής Limelight, το Θέατρο της Όπερας κατέλαβε την τελευταία θέση, ανάμεσα σε 20 μεγάλες αίθουσες εκδηλώσεων του κόσμου και η Αίθουσα Συναυλιών κατέλαβε την 18η θέση. Ένα άλλο προβληματικό σημεία ήταν αυτό της προσβασιμότητας. Στη δεκαετία του 1970, όταν σχεδιαζόταν, τέτοια ζητήματα δεν απασχολούσαν ακόμα τους αρχιτέκτονες και έτσι δεν είχε προβλεφθεί η ανάγκη για προσβασιμότητα στο κτίριο από άτομα ΑμεΑ. Παράλληλα με τη βελτίωση της ακουστικής και της προσβασιμότητας, στις εργασίες ανακαίνισης περιλήφθηκε και η μετατροπή γραφείων παρέμεναν αχρησιμοποίητα σε Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης.

Τις εργασίες ανακαίνισης, που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, ανέλαβε το στούντιο ARM Architecture σε συνεργασία με την Arup. Για να βελτιώσει την ακουστική της αίθουσας συναυλιών, η ομάδα εργασίας αντικατέστησε τους κρεμαστούς ανακλαστήρες με 18 πλαίσια από υαλοβάμβακα σε σχήμα πετάλου που ενισχύουν την ακουστική τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και για το κοινό. Τα πέταλα λειτουργούν παράλληλα με διάφορες άλλες νέες ακουστικές λεπτομέρειες, όπως μια σειρά από ανακλαστήρες τοίχου και ξύλινα πάνελ που περικλείουν τη σκηνή και τους πάγκους. Ο υπεύθυνος έργου εξήγησε ότι αυτά τα μέτρα ήταν ζωτικής σημασίας λόγω του ύψους της οροφής που είναι κατά ένα τρίτο μεγαλύτερο από αυτό που θα έπρεπε να είναι μια ιδανική αίθουσα συναυλιών. «Αυτό σημαίνει ότι η ακουστική από την ορχήστρα χανόταν στο πάνω μέρος της οροφής χωρίς να φτάνει στο πίσω μέρος της αίθουσας», εξήγησε. «Οι ακουστικές βελτιώσεις φέρνουν επίσης ισότητα στην εμπειρία ακρόασης για όσους παρακολουθούν εκπομπές», πρόσθεσε. «Δεν είναι πλέον ένας χώρος με διαφορετική ακουστική ανάλογα με το πού κάθεσαι».

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης, η ARM Architecture εισήγαγε επίσης σύγχρονα μηχανήματα θεάτρου που θα επιτρέψουν πιο ποικίλες και φιλόδοξες παραστάσεις, ενώ οι χώροι των παρασκηνίων και των προβών έχουν βελτιωθεί.
Η κύρια σκηνή έχει χαμηλώσει για να βελτιωθεί η οπτική γωνία και έχει εξοπλιστεί με αυτοματοποιημένα ανυψωτικά σκηνικά που επιτρέπουν τη γρήγορη ρύθμιση μιας κλιμακωτής διάταξης για ορχηστρικές παραστάσεις.
Τέλος, η κυκλοφορία έχει βελτιωθεί με μια νέα δίοδο μέσω του ανατολικού φουαγιέ και ανελκυστήρες που συνδέουν όλα τα επίπεδα του βόρειου φουαγιέ. Οι νέοι ανελκυστήρες επιτρέπουν στους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους για πρώτη φορά. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό στο βόρειο φουαγιέ, καθώς η περιοχή έχει θέα στο λιμάνι του Σίδνεϊ.
Κάθε χρόνο την Όπερα επισκέπτονται περισσότερα από 8 εκατ. άτομα αποφέροντας περί τα 535 εκατ. ευρώ στα ταμεία της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας. Το δε κόστος της ανακαίνισης ξεπέρασε τα 138 εκ.
Ελεύθερα, 27.11.2022.