Το χρονικό της δολοφονίας της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία (1964-2017), μέσα από μαρτυρίες, σκιαγραφεί η παράσταση με τίτλο «Την ανατίναξαν» (They blew her up) που παρουσιάζει την Τρίτη 4 Απριλίου το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας.

Το έργο φέρει την υπογραφή του Χέρμαν Γκρεχ αρχισυντάκτη και εκδότη της εφημερίδας «Times of Malta», ο οποίος απέκτησε πρόσβαση και συνομίλησε με ορισμένους από τους κύριους μάρτυρες και εμπλεκόμενους για να μπει κατευθείαν στην καρδιά της δολοφονίας, της έρευνας και του πολιτικού δράματος που ακολούθησαν. Το αποτέλεσμα είναι ένα συναρπαστικό έργο μυθοπλασίας, βασισμένο στη δραματική δικαστική υπόθεση και τις συνεντεύξεις.

Στην Κύπρο θα βρίσκεται επίσης ο γιος της δολοφονηθείσας δημοσιογράφου και ακτιβίστριας κατά της διαφθοράς, ο δημοσιογράφος Μάθιου Καρουάνα Γκαλιζία, διευθυντής του Ιδρύματος Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, ο οποίος τη Δευτέρα 3 Απριλίου θα συμμετέχει σε συζήτηση που διοργανώνει το ΓΤΠ με θέμα «Η προστασία των δημοσιογράφων, προστασία της δημοκρατίας». Ομιλητές θα είναι επίσης ο Χέρμαν Γκρεχ και ο επικεφαλής του Τμήματος Κοινωνίας της Πληροφορίας του Συμβουλίου της Ευρώπης Πάτρικ Πένιξ. Η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων «Journalists Matter», η οποία θα διαρκέσει από το 2023 μέχρι το 2027. 

Στην παράσταση συμμετέχουν πέντε από τους καλύτερους ηθοποιούς της Μάλτας: Άλαν Πάρις, Κιμ Ντάλι, Τζες Καμιλέρι, Σάρλοτ Γκρεχ και Τζο Ατσοπάρντι. 

  • Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο, Τρίτη 4 Απριλίου, 8.30μ.μ. Στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους Sold Out Tickets 

* Στη φωτογραφία ο ηθοποιός Τζο Ατσοπάρντι που υποδύεται τον γιο της Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία.