Εντατική διαβούλευση με τους διάφορους φορείς, αναφορικά με την καθιέρωση του καθεστώτος του καλλιτέχνη έχει αρχίσει το Υφυπουργείο Πολιτισμού. 

Σε ανακοίνωσή του, το υφυπουργείο «επιθυμεί να ενημερώσει τον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου» σχετικά με αυτό. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Χατζηγιάννης άρχισε και συνεχίζει σειρά επαφών και συναντήσεων με στόχο να ακούσει τις θέσεις και απόψεις τόσο των καλλιτεχνών όσο και επαϊόντων τεχνοκρατών γύρω από το θέμα, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να υπάρξει τελεσίδικο αποτέλεσμα στην όλη προσπάθεια. Αποτέλεσμα, που να διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση και παρουσία των καλλιτεχνών στην κυπριακή κοινωνία.

Συγκεκριμένα, σήμερα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους συλλογικών φορέων του θεάτρου και των καλλιτεχνών του θεάτρου, αλλά και με την Ομοσπονδία Θεατρικών Φορέων, ενώ έπονται συναντήσεις με άλλα θεατρικά σχήματα και ομάδες στο προσεχές διάστημα. 

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου αναφέρει ότι στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον νέο Υφυπουργό Πολιτισμού έγινε ενημέρωση για τις μέχρι τώρα κινήσεις του αναφορικά με το καθεστώς του Καλλιτέχνη και την πρόθεσή του για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Με τη σειρά της επεσήμανε την αναγκαιότητα πρωτίστως της κατοχύρωσης όλων των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων ξεχωριστά, το κατεπείγον της επιβολής της συλλογικής σύμβασης κυρίως όπου υπάρχει κρατική χορηγία, τη διεκδίκηση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες, αλλά και την επαναφορά του τιμητικού επιδόματος καλλιτέχνη και του κατά χάριν επιδόματος.

Όπως αναφέρει η ΕΗΚ, οι θεσεις της έγιναν δεκτές με θετικότητα και συμφωνήθηκε πως από κοινού θα προχωρήσουν στην αποπεράτωση των όσων ήδη έχουν τροχοδρομήσει.

Προβληματισμός από ΠΑΣΥΝΕΚ

Στο μεταξύ, ανοιχτή επιστολή δημοσιοποίησε σήμερα το ΔΣ της Παγκύπριας Συντεχνίας Επαγγελματιών Καλλιτεχνών σημειώνοντας ότι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του διαλόγου που άνοιξε με την κοινωνία οφείλει να ακούσει τις ανησυχίες των καλλιτεχνών για την επιλογή του στη νευραλγική θέση του Υφυπουργού Πολιτισμού.

Η ΠΑΣΥΝΕΚ, έπειτα από σωρεία παραπόνων και αρνητικών σχολίων μελών της, ενημερώνει τους Κύπριους καλλιτέχνες ότι αντιλαμβάνεται και αφουγκράζεται τις ανησυχίες τους. «Η ΠΑΣΥΝΕΚ δεν μηδενίζει τις ικανότητες του νέου Υφυπουργού ούτε τις καλές του προθέσεις, αλλά η απουσία του και μόνο από το νησί εδώ και χρόνια είναι αρκετή για τις οποιεσδήποτε επιφυλάξεις και ανησυχίες που ευλόγως προκύπτουν» υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το έργο του Υφυπουργείου Πολιτισμού.