Την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Do you love the color of the sky?» παρουσιάζει από την Παρασκευή 26 Μαΐου η Ζαρέμα Χαλίλοβα στο Κέντρο Φωτογραφίας 6x6 στη Λεμεσό.

Το έργο της αντλεί έμπνευση από την ταραχώδη ιστορία της οικογένειάς της και τις δραματικές αλλαγές που συνέβησαν στο περιβάλλον της. Μέσα από τις φωτογραφίες της, εξερευνά την ομορφιά του φωτός, του χρώματος και της υφής. Πρόκειται περισσότερο για μια αισθητική παρά αφηγηματική εξερεύνηση, ένα οπτικό ταξίδι στην προσωπική και συλλογική μνήμη.

Η Χαλίλοβα είναι αυτοδίδακτη καλλιτέχνις, που απασχολείται επαγγελματικά ως μηχανικός λογισμικού (software engineer). Είναι Καμπαρντιανής καταγωγής, γεννήθηκε στο Νάλτσικ και μεγάλωσε σ’ ένα από τα βορειότερα σημεία της Ρωσίας.

Σήμερα ζει στη Λεμεσό.

«Μεγαλώνοντας σε ένα από τα βορειότερα σημεία της Ρωσίας, όπου ο ήλιος δεν εμφανίζεται για 6 εβδομάδες τον χρόνο, είχα την εμπειρία του ουρανού σαν ένα λευκό ή άλλοτε μαύρο καμβά» σημειώνει η ίδια. «H επακόλουθη μετανάστευσή μου στην Αγία Πετρούπολη έκανε αυτή την αίσθηση της συγκεκριμένης χρωματικής παλέτας ακόμα πιο έντονη. Ένας μονίμως γκρίζος ουρανός πάνω από την πόλη. Η ζωή μου πήρε μια αναπάντεχη τροπή και αναγκάστηκα να μεταναστεύσω στην Κύπρο. Εδώ, συνάντησα έναν ασύλληπτα διαφορετικό ουρανό – ζωηρό, λαμπερό και γεμάτο με αποχρώσεις του μπλε». 

Η φωτογράφος αναφέρει ότι αυτή η έκθεση αποτυπώνει την μεταμόρφωση των ουρανών από τον μονοχρωματικό κόσμο του παρελθόντος της σ’ ένα παρόν γεμάτο με έντονες αποχρώσεις. «Οι φωτογραφίες λειτουργούν ως οπτική μεταφορά για την προσωπική μου ανάπτυξη, την προσαρμογή μου και τις επιρροές μου από το περιβάλλον. Μέσα από το ταξίδι μου από τη βόρεια Ρωσία στην ηλιόλουστη Κύπρο, έχω ανακαλύψει την ομορφιά αλλά και την ποικιλομορφία των ουρανών που μας σκεπάζουν».

Αυτή η συλλογή από Giclée prints στόχο έχει να αποτυπώσει την ουσία αυτού του ταξιδιού και να προσκαλέσει τους θεατές να αναστοχαστούν τη δύναμη που έχει το περιβάλλον πάνω στην ίδια μας την ύπαρξη.

  • Λεμεσός, Κέντρο Φωτογραφίας 6×6 (25354810). Εγκαίνια Παρασκευή 26 Μαΐου, 7μ.μ. Διάρκεια: Μέχρι 2 Ιουνίου (Δευτέρα – Παρασκευή 9π.μ.- 6μ.μ., Σάββατο 10π.μ.- 3μ.μ., Κυριακή 3-7μ.μ.)