Στην θέαση των εικόνων της κατοικίας αυτής, δεν μπορεί κάποιος να μην διερωτηθεί: «Είναι αληθινή ή πρόκειται για έργο ηλεκτρονικού σχεδιασμού;» Είναι αληθινή και βρίσκεται στην Σέριφο σχεδιασμένη από τους αρχιτέκτονες του γραφείου MOLD.  

 

Η Ηλιάνα Κερεστετζή, επί κεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου Mold, πιστεύει πως ο κυρίαρχος ρόλος της αρχιτεκτονικής πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικός. Να βελτιώνει, δηλαδή, τη ζωή των χρηστών, τόσο του εκάστοτε κτηρίου όσο και του περιβάλλοντος χώρου. Αυτό επιτυγχάνεται, όπως εξηγεί, με ταυτόχρονο σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία του τόπου όπου παράγεται. 

 

  

Στη σύντομη σχετική πορεία της (ίδρυσε το γραφείο Mold το 2011) απέδειξε πως τα πιο πάνω δεν είναι μόνο θεωρία. Τα πρώτα της έργα, κατοικίες και ξενοδοχειακές μονάδες σε νησιά των Κυκλάδων και στο Πόρτο Χέλι, συνδυάζουν όλα αυτά τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται. Φτιαγμένα από φυσικά υλικά, ενταγμένα αρμονικά στο περιβάλλον γίνονται ένα μαζί του. Το τελευταίο ωστόσο έργο, μια υπόσκαφη κατοικία στη Σέριφο, πάει ένα βήμα πιο πέρα και ήδη προβάλλεται στις πιο έγκυρες διεθνείς αρχιτεκτονικές ιστοσελίδες. 

​Βρίσκεται στον Άγιο Σώστη στη Σέριφο, στην κυριολεξία μέσα σε ένα λόφο κι αυτό που προβάλλεται προς τα έξω είναι ένα ορθογώνιο πλέγμα στην πλαγιά σαν μια τρισδιάστατη σκακιέρα στην οποία οι στερεές επιφάνεις εναλλάσσονται με τα κενά. Πρόκειται, για μια κατοικία χωρίς εξωτερική μορφή.  Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε ένα καταφύγιο προστατευμένο από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους των Κυκλάδων. «Αυτή η τραχιά αίσθηση μιας φυσικής κοιλότητας ήταν αυτό που θέλαμε να αναδημιουργήσουμε με την επιλογή των υλικών και της παλέτας χρωμάτων, εξηγούν οι αρχιτέκτονες. Η πέτρα, το μη επεξεργασμένο σκυρόδεμα, το ξύλο και το μέταλλο, έχουν χρησιμοποιηθεί με ακρίβεια για τη δημιουργία στερεών κελυφών». 

​Παρά το ότι η κατοικία είναι ενσωματωμένη μέσα στον λόφο, οι χώροι διαβίωσης κάθε άλλο από κλειστοφοβικοί μπορούν να χαρακτηριστούν. Σε αντίθεση με τους ανθεκτικούς πέτρινους τοίχους, οι εγκάρσιες προσόψεις είναι ελαφριές, κατασκευασμένες από γυαλί και μπορούν να ανοίξουν σε όλο τους το μήκος. Το μπροστινό μέρος είναι πλήρως ανοιχτό στην ανατολική όψη, ενώ τα πίσω παράθυρα πλαισιώνουν εσωτερικούς κήπους, ενισχύοντας τη ροή του αέρα και αφήνοντας το φως να εισέρχεται στο εσωτερικό. 

 

​Η κατοικία, 360 τετραγωνικών, χωρίζεται σε τρία επίπεδα: στο ένα είναι τα υπνοδωμάτια, στο άλλο οι κοινόχρηστοι χώροι και στο τρίτο ένας ξενώνας. Οι δύο πρώτοι επικοινωνούν εσωτερικά, ενώ ο ξενώνας είναι ανεξάρτητος. Η εσωτερική σκάλα συνδέει τα τρία επίπεδα εξωτερικά και οδηγεί στην κύρια είσοδο, που βρίσκεται στη σοφίτα του σαλονιού. Αυτή η ομαλή κάθοδος στο εσωτερικό αποκαλύπτει αργά τους εν πρώτοις κρυμμένους χώρους, ενώ ταυτόχρονα πλαισιώνει μια αμφίδρομη πορεία: προς τη θάλασσα κατά την κάθοδο, προς τον ουρανό κατά την ανάβαση. 

 

​Ο φωτισμός και ο εξαερισμός με ανοίγματα, η χρήση της πέτρας, η φυτεμένη οροφή, η κατάλληλη μόνωση, καθώς και ενεργειακά αποδοτικά γυάλινα πάνελ ενισχύουν τον βιοκλιματισμό της κατοικίας, η οποία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην κυκλαδίτική αρχιτεκτονική. «Στο παρελθόν, λέει σε μια συνέντευξη της Ηλιάνα Κερεστετζή, η Ελλάδα πρόσφερε στην παγκόσμια αρχιτεκτονική, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον Παρθενώνα και το Iπποδάμειο ρυμοτομικό σύστημα.

​ Σήμερα, είναι δύσκολο να διακρίνουμε τοπικές ιδιαιτερότητες σε παγκόσμια κλίμακα λόγω της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και εικόνων. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι πλέον διεθνής. Όπως δεν μπορούμε να εντοπίσουμε από πού ακριβώς επηρεαζόμαστε, αντίστοιχα δύσκολο είναι να προσδιορίσουμε τι μπορεί να έχει προσφέρει η σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική στον υπόλοιπο κόσμο». Εν τούτοις η κατοικία Ncaved, όπως έχει ονομαστεί, σίγουρα αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής από την Ελλάδα. 

Να σημειώσουμε πως η Κερεστετζή  με το γραφείο MOLD έχει ήδη τύχει διάφορων διακρίσεων για προηγούμενα έργα.  

Φιλελεύθερα, 31.1.2021.