Θες να πας στο αεροδρόμιο ή σε δουλειά σε άλλη πόλη. Πας σε κάποιο σταθμό, μπαίνεις σε ένα αεροπλανάκι και χωρίς καθυστερήσεις στα φώτα και στην τροχαία κίνηση πετάς για εκεί που θες. Όχι, δεν είναι εικόνα από χολιγουντιανή ταινία. 

Η γερμανική εταιρεία Lilium προγραμματίζει όπως μέχρι το 2025 έχει στη διάθεσή της ένα στόλο με ιπτάμενα ταξί που θα ταξιδεύουν 300 χιλιόμετρα την ώρα. Ήδη ανέπτυξε ένα πενταθέσιο ηλεκτρικό εναέριο ταξί, καθώς και αρθρωτές πλατφόρμες που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν πάνω από μπλοκ γραφείων, χώρους στάθμευσης ή εμπορικά κέντρα ως βάσεις για προσγείωση και απογείωση. Πρόκειται για προκατασκευασμένες πλατφόρμες οι οποίες εύκολα τοποθετούνται σε υφιστάμενα ή υπό ανέγερση κτήρια και εύκολα μετακινούνται. «Ο λιτός και αρθρωτός σχεδιασμός μάς επιτρέπει να τα προσαρμόζουμε ανάλογα με την κάθε τοποθεσία γρήγορα και οικονομικά», δήλωσε ο επικεφαλής του σχεδιασμού Riko Sibbe. «Εντός πόλεων, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε έναν υπάρχοντα τερματικό σταθμό μεταφοράς, δίπλα σε ένα εμπορικό κέντρο ή στην κορυφή ενός πολυσύχναστου χώρου στάθμευσης. Σε άλλες, λιγότερο ανεπτυγμένες τοποθεσίες θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στο ισόγειο, δίπλα σε μια επιχείρηση ή σε ένα συγκρότημα κατοικιών». Κάθε κόλπος θα περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία: μια περιοχή απογείωσης, η οποία θα βασίζεται σε ισχύοντες κανονισμούς ελικοδρομίων, χώρους στάθμευσης και το κτήριο των τερματικών. Σε αντίθεση με τα αεροδρόμια που φιλοξενούν καταστήματα και καφετέριες, οι τερματικοί σταθμοί των αεροταξί επικεντρώνονται στην ελαχιστοποίηση της αναμονής.

​Όσον αφορά στα οχήματα, με την ονομασία Lilium Jet, διαθέτουν χώρο για έναν πιλότο και τέσσερις επιβάτες. Η εταιρεία έχει παρουσιάσει το πρώτο δοκιμαστικό ιπτάμενο ταξί τον Μάιο, όταν έκανε για πρώτη φορά μια δοκιμαστική πτήση λίγων λεπτών. Το αεροσκάφος έχει δύο παράλληλα πτερύγια εξοπλισμένα με 36 ηλεκτρικούς φορτιζόμενους κινητήρες, που κατά την απογείωση στρέφονται προς τα κάτω και στη συνέχεια επανέρχονται σε οριζόντια θέση για την πτήση. Μια μικρότερη εκδοχή του με δύο θέσεις είχε παρουσιαστεί το 2017. 

Το «ασφαλές» και «προσιτό», όπως παρουσιάζεται, αεροσκάφος είναι σχετικά αθόρυβο. Παράγει το 2% του θορύβου των κανονικών αεροπλάνων. Επίσης, σε αντίθεση με τα αεροσκάφη που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας όταν είναι στον αέρα, το Lilium Jet βασίζεται στην ανέλκυση που δημιουργείται από τη σταθερή πλεύση του που μειώνει την απαιτούμενη ενέργεια κατά την πτήση. Αν και στις δοκιμαστικές πτήσεις η πλοήγηση έγινε από απόσταση, τηλεκατευθυνόμενα, ο στόχος είναι όπως οι κανονικές πτήσεις είναι στελεχομένες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι μελλοντικοί επιβάτες θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Lilium για να εντοπίσουν ένα σημείο προσγείωσης κοντά τους, με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι κάνουν κράτηση για ένα ταξίδι με υπηρεσίες όπως Lyft και Uber.

Η εταιρεία αναμένει ότι τα ταξίδια θα είναι συγκρίσιμα στην τιμή με ένα κανονικό ταξί, αλλά τέσσερις φορές πιο γρήγορα. «Ονειρευόμαστε έναν κόσμο όπου ο καθένας μπορεί να πετάξει όπου θέλει, όποτε θέλει», δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας. Στο παρόν στάδιο, αν και είναι ήδη σε επαφές με αρκετές πόλεις για να δημιουργήσουν σταθμούς και να εισαγάγουν την υπηρεσία, σε πρώτο στάδιο θα χρησιμοποιηθεί για εμπορική χρήση.

 

Η κύρια πρόκληση ωστόσο δεν είναι οι δυσκολίες στην τεχνολογία ούτε οι κανονιστικές ρυθμίσεις, αλλά το κοινό. Αν δηλαδή οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να εμπιστευτούν την τεχνολογία αυτή και να χρησιμοποιήσουν τέτοια αεροσκάφη. Ανάμεσα στους πρώτους ενδιαφερόμενους πελάτες, περιλαμβάνονται πετρελαϊκές εταιρείες για να μεταφέρουν προσωπικό και υλικό στις πλατφόρμες τους, καθώς και τουριστικές επιχειρήσεις για να μεταφέρουν κόσμο σε απομονωμένα σημεία. «Μιλάμε για ένα τεράστιο βήμα προς την αστική αερομεταφορά», σημειώνει ο ιδρυτής και πρόεδρος της Lilium, Ντάνιελ Βιεγκάντ.

Η Lilium δεν είναι η μόνη εταιρεία που στοχεύει να αναπτύξει ένα δίκτυο ταξί ουρανού. Ήδη η Boeing δοκίμασε ένα ηλεκτρικό επιβατικό αεροσκάφος στη Βιρτζίνια, το οποίο, όπως το Lilium Jet, έχει κάθετη απογείωση και προσγείωση. Επίσης, η Uber-sharing αποκάλυψε οκτώ σχεδιαστικές ιδέες για τα «skyports» της πριν από την εμπορική κυκλοφορία της Uber Air. Στη μάχη έχουν ριχτεί και γνωστές εταιρείες αυτοκινήτων, όπως η Porsche, η Hyundai, η Rolls Royce, ακόμα και η NASA.  

Φιλελεύθερα, 23.8.2020.