Τα Θεωρήματα, η έκθεση / θεσμός της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτών AICA Hellas, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA International, παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στην Αθήνα, από τις 26 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2020 στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (-1).
Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχει και μια εγκατάσταση με αναφορές στην «πράσινη γραμμή» που χωρίζει την Κύπρο, αποτυπώνοντας την καταχρηστική άσκηση εξουσίας και ελέγχου.
Η πρώτη έκθεση είχε παρουσιαστεί το 2018, με στόχο να επαναλαμβάνεται ανά διετία, με επιμελητές, κριτικούς, επιστήμονες της ιστορίας της τέχνης αλλά και καλλιτέχνες να συνομιλούν, να συνεργάζονται και να παρεμβαίνουν στο καλλιτεχνικό πεδίο γύρω από μια θεματική που θα διαφοροποιείται και θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τα καίρια ζητήματα κάθε περιόδου.
Για την έκθεση «Θεωρήματα 2: Περί Ιστορίας», 25 επιμελητές, θεωρητικοί και κριτικοί της τέχνης, μέλη του Ελληνικού τμήματος της AICA, προτείνουν 56 καλλιτέχνες που με άξονα την Ιστορία, προβάλλουν τη λειτουργία της τέχνης ως εναλλακτικού εκπαιδευτικού εργαλείου με δυνατότητες δυναμικής παρέμβασης στον κοινωνικό ιστό.
Στην έκθεση συμμετέχουν, σε πρόταση του Αναπληρωτή Καθηγητή (στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου) Δρ. Αντώνη Δανού, οι Γιούλα Χατζηγεωργίου και Κλίτσα Αντωνίου.
Η Γιούλα Χατζηγεωργίου προτείνει το έργο «Υπόσχεση» (2018), μια πόδια με 1300 μπρούτζινα τάματα ραμμένα ως πανοπλία (μπρούτζος, κλωστή, ύφασμα). Διερευνά τον ρόλο των γυναικών της εργατικής τάξης, του περασμένου αιώνα, στη διαμόρφωση ιστορικών γεγονότων και κοινωνικών μετασχηματισμών, συγκεκριμένα, των γυναικών της περιοχής του Μετσόβου.
Η Κλίτσα Αντωνίου παρουσιάζει την εγκατάσταση «No Photographs Should be Taken Beyond This Point» (2020- στην κύρια φωτογραφία) που αποτελείται από δύο μεταλλικές επιγραφές, μηχανική κατασκευή, φως, ήχο. Το έργο αποτελεί σχόλιο πάνω στο πως, οι μακρόχρονες διαβάσεις συνόρων μπορούν να μετατραπούν σε σιωπηλές, υβριδικές και παράλογες συνθήκες, και πάνω σε θέματα ελευθερίας, διακίνησης και παρακολούθησης, και πως αυτά εφαρμόζονται σε περιοχές σύγκρουσης.
H έκθεση
Η ιδέα ότι η γνώση του παρελθόντος είναι αρωγός στην ερμηνεία του παρόντος και οδηγός για το μέλλον, που αναφέρει ο Θουκυδίδης στο πρώτο βιβλίο του για την Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου, διατρέχει την έκθεση στην οποία παρουσιάζονται εγκαταστάσεις, κατασκευές, γλυπτά, φωτογραφίες, πίνακες, σχέδια, artists’ books, βίντεο και δράσεις.
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος (ελληνικά-αγγλικά) με εισαγωγικά κείμενα της Μπίας Παπαδοπούλου και του Εμμανουήλ Μαυρομμάτη, κείμενα των επιμελητών για τα έργα της έκθεσης, φωτογραφίες των έργων και βιογραφίες επιμελητών και καλλιτεχνών. Θα κυκλοφορήσει επίσης ο συλλογικός τόμος Κριτική + Τέχνη Νο.6 με τίτλο Σύγχρονη Τέχνη και Αρχείο: αρχειακές συλλογές, καλλιτεχνικές πρακτικές, προβληματισμοί (επιστημονική επιμέλεια: Χάρις Κανελλοπούλου).
Οι θεωρητικοί με τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι εξής:
Αλέξανδρος M. Pfaff σε πρόταση της Μαρίας Α. Αγγελή
Βίκυ Τσαλαματά, Αντώνης Χουδαλάκης σε πρόταση της Διονυσίας Γιακουμή
Μαρίνα Γιώτη, Αριστείδης Λάππας, Θανάσης Χονδρός-Αλεξάνδρα Κατσιάνη σε πρόταση της Σωζήτας Γκουντούνα
Κλίτσα Αντωνίου, Γιούλα Χατζηγεωργίου σε πρόταση του Αντώνη Δανού
Αναστάσης Στρατάκης σε πρόταση της Χάριτος Κανελλοπούλου
Γιώργος Λαζόγκας, Φωτεινή Πούλια, Άγγελος Σκούρτης σε πρόταση της Άρτεμις Καρδουλάκη
Μάριος Σπηλιόπουλος, Τάσσος Τριανταφύλλου, Έρση Χατζηαργυρού σε πρόταση της Βάσιας Καρκαγιάννη-Καραμπελιά
Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Ειρήνη Διάδου σε πρόταση της Λένας Κοκκίνη
Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου σε πρόταση της Μάγδας Κουμπαρέλου
Μαίρη Χρηστέα σε πρόταση του Τάσσου Κουτσουρή
Φίλιππος Βασιλείου σε πρόταση του Χριστόφορου Μαρίνου
Έρση Βενετσάνου, Κώστας Βρούβας, Εύη Κυρμακίδου σε πρόταση του
Εμμανουήλ Μαυρομμάτη
Νίκος Γιαβρόπουλος, Κωστής σε πρόταση του Κωνσταντίνοu Μπάσιου
Georgia Kotretsos & Πάνος Τσαγκάρης σε πρόταση Μαρίας Νικολακοπούλου
Ελένη Λύρα, Eυσεβία Μιχαηλίδου, Δημήτρης Σκουρογιάννης σε πρόταση του Στρατή Πανταζή
Ελένη Τζιρτζιλάκη, Γιώργος Τσεριώνης, Γιώργος Χαρβαλιάς σε πρόταση της Μπίας Παπαδοπούλου
Δημήτρης Αληθεινός, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιώργος Τσακίρης σε πρόταση του Μιλτιάδη M. Παπανικολάου
Δημήτρης Ζουρούδης, Κύριλλος Σαρρής σε πρόταση της Νίκης Παπασπύρου
Αλέξανδρος Γεωργίου, Πελαγία Κυριαζή σε πρόταση του Σπύρου Πετριτάκη
Γεωργία Σαγρή, Ελίζα Σόρογκα, Φίλιππος Τσιτσόπουλος σε πρόταση του Κωνσταντίνου B. Πρώιμου
Τάκης Ζερδεβάς, Κωνσταντίνος Μάσσος, Έφη Φουρίκη σε πρόταση της Αθηνάς Σχινά
Παντελής Λαζαρίδης, Ερατώ Ταγαρίδη, Πάρις Χαβιάρας σε πρόταση της Φαίης Τζανετουλάκου
Γεωργία Δαμοπούλου, Νίκος Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαηλιάκης σε πρόταση της Λίνας Τσίκουτα
Oμάδα Μάκη Φάρου-Ζωής Πυρίνη σε πρόταση της Άννας Χατζηγιαννάκη
Κώστας Τσώλης σε πρόταση του Κώστα Χριστόπουλου
Ιδέα για τον θεσμό Θεωρήματα: Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, Πρόεδρος του ΔΣ της AICA Hellas και Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Ιδέα για την θεματική της έκθεσης Θεωρήματα 2/2020: Περί Ιστορίας: Μπία Παπαδοπούλου, Γενική Γραμματέας της AICA Hellas, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια εκθέσεων
Πηγή: philenews