Κηδεύεται σήμερα Σάββατο ο γνωστός βιβλιοπώλης των κυπρολογικών εκδόσεων Μίκης Μιχαηλίδης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου σε ηλικία 91 ετών.

Η κηδεία του τελείται στον ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία, στις 11.30π.μ.

Από το 1965 διατηρούσε το βιβλιοπωλείο ΜΑΜ (Μίκης Αλεξάνδρου Μιχαηλίδης) στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στη Λευκωσία, μαζί με τη σύζυγό του Θέλμα, που έφυγε από τη ζωή το 2015. 

Στα ράφια του βιβλιοπωλείου του υπήρχε σχεδόν το σύνολο της κυπρολογικού ενδιαφέροντος βιβλιογραφίας. Το ΜΑΜ προμήθευε με κυπρολογικες εκδόσεις, πανεπιστημιακές και ερευνητικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό για μισό αιώνα, μέχρι τον θάνατο της συζύγου του.

Ήταν ο πρώτος που έκανε οργανωμένες παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων. Διοργάνωνε επίσης και δημοπρασίες. Η δράση του δεν περιορίστηκε στα γεωγραφικά όρια της Κύπρου, αλλά έφτασε μέχρι την Κίνα και πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Οι φοιτητές και οι ερευνητές συχνά διάβαζαν τα βιβλία, που δεν μπορούσαν να αγοράσουν, στο μικρό σαλονάκι του ΜΑΜ και χάρη σε αυτό ολοκλήρωναν τις διατριβές τους ή τις μελέτες τους.

Όταν τιμήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη και προώθηση της κυπρολογικής έρευνας, στην αντιφώνησή του είπε ότι είναι τεράστια η χαρά να τιμάται κάποιος για το όνειρό του και ότι αισθανόταν κουρασμένος, αδικημένος, αλλά πανευτυχής.

Ενεργό δράση είχε και στον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Σε συλλυπητήρια δήλωσή της, η Υφυπουργός Πολιτισμού σημειώνει ότι ήταν άνθρωπος που διακρινόταν για την εντιμότητα, τη βαθύτατη και ουσιαστική παιδεία του και τον απαράμιλλο δυναμισμό του.

«Υπήρξε χαλκέντερος, ταπεινός εργάτης, αλλά και πρωτεργάτης για την ανάπτυξη και προώθηση της κυπρολογικής έρευνας και του κυπριακού βιβλίου εκτός και εκτός Κύπρου, στηρίζοντας σε περιόδους δύσκολες και με προσωπικό κόστος πολλές φορές την παρουσία της Κύπρου σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, εκθέσεις και κέντρα του εξωτερικού» αναφέρει.

Μέσα απο τους εθνικούς αγώνες που  συμμετείχε, ανάπτυξε και διατήρησε το πνεύμα της προσφοράς προς όφελος του κοινού καλού με το οποίο εμπότιζε την καθημερινότητά του στο βιβλιοπωλείο του.

«Η κυπρολογικη έρευνα του οφείλει πολλά και χάνει εναν σημαντικό πυλώνα της. Εγώ προσωπικά αλλά και το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζουμε τη βαθύτητα θλίψη μας για το θανατό του» προσθέτει η Λ. Κασσιανίδου.