Εκσυγχρονισμό των κανόνων για τους Ευρωπαίους δημιουργούς αλλά και περαιτέρω υποστήριξη της πολιτιστικής δημιουργίας από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο εξήγγειλαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα ο πολιτισμός να ανέβει στην κορυφή της ατζέντας στην ΕΕ. 

Η σημασία της κοινής ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και η ανάγκη προστασίας των Ευρωπαίων καλλιτεχνών απέναντι στις προκλήσεις της εποχής βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε την Τρίτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με κυρίαρχο ζητούμενο την επαναφορά περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος στο επίκεντρο της οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τη διαδρομή της Ευρώπης από την Αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη του μεσαίωνα, την Αναγέννηση και το Διαφωτισμό περιέγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι ανοίγοντας την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή των Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε στα οκτώ εκατομμύρια Ευρωπαίων που εργάζονται στον πολιτισμό, τονίζοντας την ανάγκη της προστασίας τους απέναντι στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής. Επίσης, σημείωσε πως ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός αποτελεί πυλώνα της οικονομίας της ΕΕ, μέσα από τον τουρισμό και τις εξαγωγές, προβλέποντας ότι η ζήτηση θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η δημιουργικότητα είναι η ψυχή της ευρωπαϊκής μας ουσίας» είπε εξάλλου ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η πολιτιστική κληρονομιά συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των «ρωγμών» που έχει υποστεί η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς επιτρέπει να «γνωρίσουν καλύτερα» οι μεν τους δε. «Η Ευρώπη είναι φτιαγμένη από όλη αυτήν την ποικιλία. Είναι κάτι παραπάνω από ενιαία αγορά και κοινό νόμισμα. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι η καθημερινή συνεργασία των δυνάμεων όλων των Ευρωπαίων, είναι η μουσική, είναι το πρόγραμμα Erasmus+», επισήμανε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενώ αναφέρθηκε επίσης και στο έργο της Επιτροπής για τη στήριξη του κλάδου των καλλιτεχνών και της πολιτιστικής βιομηχανίας.

«Αρνούμαι να συμπαραταχθώ με αυτιύς που λένε ότι η Ευρώπη είναι μόνο το εμπόριο και το χρήμα» πρόσθεσε εξάλλου ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής πολιτιστικής βιομηχανίας αλλά και υπουργοί Πολιτισμού και ακαδημαϊκοί.

Αρχικά, τον λόγο πήρε ο διάσημος Γάλλος συνθέτης, περφόμερ και παραγωγός δίσκων Ζαν-Μισέλ Ζαρ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους νομοθέτες να λάβουν την απαραίτητη δράση προκειμένου να αλλάξει το παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο και να προστατευτούν τα δικαιώματα του δημιουργού. «Χρειαζόμαστε δίκαιη αμοιβή για τη δημιουργία και τη διανομή του έργου μας», υπογράμμισε.

Ο πιανίστας και αρχιμουσικός Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ τόνισε ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να έχουν δίκαιη αμοιβή και ότι πρέπει να στηριχτεί η νέα γενιά καλλιτεχνών γιατί αυτή θα δώσει μορφή στο κοινό μας μέλλον. «Η ανάπτυξη του πολιτισμού δεν είναι απλώς μια ελκυστική ιδέα, αλλά είναι μονόδρομος« τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία Τίμπορ Νάβρασιτς τόνισε ότι ο πολιτισμός επιστρέφει εκεί που ανήκει: στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της ΕΕ. Συμπλήρωσε ότι είναι το κλειδί και η δύναμη που καθορίζει ποιοί είμαστε. 

Την άποψη ότι βρισκόμαστε σε ένα «σταυροδρόμι» για ένα μέλλον που είναι αβέβαιο, σε μια στιγμή με «διλήμματα» και ανάγκη «ουσιαστικών αποφάσεων» εξέφρασε η Ελληνίδα υπουργός Λυδία Κονιόρδου κατά την παρέμβασή της. Η υπουργός αναφέρθηκε στην Ελλάδα του 5ου π.Χ. αιώνα, όπου γεννήθηκε η δημοκρατία και ο πολιτισμός, μέσα σε συνθήκες δύσκολες, πολέμων, ασθενειών και συγκρούσεων. Όπως τόνισε, στον πλούτο αυτό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς πρέπει να αναζητηθούν τα «πολύτιμα υλικά» προκειμένου να δοθούν οι απαντήσεις και στα σημερινά προβλήματα, να γίνει η σύνδεσή τους με το παρόν και το μέλλον.

«Να χτίσουμε μια κιβωτό να προφυλάξουμε τα πολύτιμα στοιχεία του πολιτισμού μας που κινδυνεύουν εξαιτίας της αίσθησης του κατεπείγοντος» υπογράμμισε η Λυδία Κονιόρδου, σημειώνοντας ότι δύο είναι τα σημαντικά ζητήματα στα οποία η Ευρώπη καλείται να πάρει σήμερα σημαντικές αποφάσεις: η προσφυγική κρίση και η προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτά τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης, ως αντίδοτο στην ακροδεξιά αλλά και του πολιτισμού. «Ο πολιτισμός είναι αυτό που μας δίνει ομορφιά αλλά και πυξίδα, ένα εργαλείο σημαντικό και για τη νέα γένια» κατέληξε η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού.