Η πλατφόρμα Dot.on.the.Μap Industry Days βάζει την Κύπρο στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη, αναφέρει σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ η παραγωγός και σκηνοθέτρια Δανάη Στυλιανού.

Η επικεφαλής της εν λόγω πλατφόρμας εξηγεί ότι το Dot.on.the.Map Ιndustry Days είναι η πλατφόρμα συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος και επανέρχεται για 5η συνεχή χρονιά φέτος στη Λεμεσό (18 – 20 Απριλίου 2024). Σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της τριήμερης διοργάνωσης στο Θέατρο Ριάλτο, παραγωγοί, σκηνοθέτες και σεναριογράφοι από τις χώρες της Μεσογείου θα έχουν την ευκαιρία να διασυνδεθούν με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου, με στόχο τη συνεργασία σε επίπεδο χρηματοδότησης, ανάπτυξης, συμπαραγωγής και διανομής ταινιών μυθοπλασίας μεγάλου μήκους.

«Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο πρωτοξεκίνησε μόλις το 2020, έχει εξελιχθεί σε μια δυναμική πλατφόρμα σύναψης καλλιτεχνικών και οικονομικών συνεργειών. Η προσέλευση είναι αθρόα και το ενδιαφέρον αυξανόμενο- τόσο από ντόπιους επαγγελματίες του κινηματογράφου όσο και από διεθνείς προσωπικότητες» τονίζει η Δανάη Στυλιανού

Ακόμη, επισημαίνει ότι μέσα από την ενσωμάτωση της πλατφόρμας αυτής δημιουργούνται γέφυρες επικοινωνίας με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, παρέχοντας ένα πρόσφορο έδαφος για δημιουργικές συνέργειες στον τομέα του κινηματογράφου. 

© Παύλος Βρυωνίδης

«Φέρνοντας μαζί παραγωγούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, υπεύθυνους πωλήσεων, διανομείς, εκπαιδευτές, εκπροσώπους χρηματοδοτικών προγραμμάτων, φεστιβάλ, και άλλους ειδικούς του τομέα, η πλατφόρμα προάγει τον διαπολιτισμικό διάλογο και τις δυνατότητες συμπαραγωγών και τοποθετεί την Κύπρο στον χάρτη του διεθνούς κινηματογραφικού στερεώματος» υπογραμμίζει.

Η Δανάη Στυλιανού εξηγεί στο ΚΥΠΕ ότι η κινηματογραφική παραγωγή της Κύπρου είναι μικρή αναλόγως του μεγέθους της, όμως η πλατφόρμα αυτή διανοίγει για την Κύπρο νέους ορίζοντες και προοπτικές συνεργασιών με άλλες χώρες της Μεσογείου, και ευρύτερα της Ευρώπης. «Παράλληλα, οι άριστες σχέσεις μας αλλά και η γεωγραφική εγγύτητα με τις χώρες της Μέσης Ανατολής μάς καθιστούν έναν ιδιαίτερα ελκυστικό χώρο για Ευρωπαίους παραγωγούς, οι οποίοι επιδεικνύουν ενδιαφέρον και για συμπαραγωγές από τον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής μέσα από το ευρωπαϊκό έδαφος της Κύπρου» προσθέτει.

Η Δ. Στυλιανού αναφέρει ότι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που λαμβάνει ως επικεφαλής της πλατφόρμας από την πρώτη χρονιά δημιουργίας της είναι όταν επιτυγχάνονται συνέργειες μεταξύ Κύπριων και ξένων παραγωγών– σε επίπεδο ανάπτυξης, συμπαραγωγής, διανομής και χρηματοδότησης ταινιών. «Κάθε χρόνο, οι συνέργειες αυτές πληθαίνουν και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα αποδώσουν καρπούς για τους Κύπριους παραγωγούς που τις επιδιώκουν μέσα από την πλατφόρμα μας» επισημαίνει.

Παράλληλα, κάνει λόγο για «μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία μπορεί να διαρκέσει 3- 4 χρόνια σε κάθε περίπτωση» διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τουλάχιστον 30% των κινηματογραφικών σχεδίων που έχουν παρουσιαστεί συνολικά στο φόρουμ συμπαραγωγής από την πρώτη έκδοσή του το 2020, έχουν προχωρήσει σε παραγωγή ή συμπαραγωγή ή και έχουν ολοκληρωθεί. «Το γεγονός ότι οι ταινίες αυτές παρουσιάστηκαν ως πρότζεκτ στο φόρουμ συμπαραγωγής μας στην Κύπρο και αργότερα προχώρησαν σε κάποιες συνέργειες, ή και ολοκληρώθηκαν ως ταινίες -που είναι και ο απώτερος στόχος – μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους» τονίζει. 

Επιπλέον, η Δανάη Στυλιανού εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι Κύπριοι παραγωγοί και σκηνοθέτες συμμετέχουν ενεργά στις δραστηριότητες του Dot.on.the.Map Ιndustry Days, μέσα από το οποίο δημιουργούν διασυνδέσεις με τους διεθνείς επαγγελματίες που παρίστανται στην Κύπρο. «Αυτό συντελεί σε μια γενικότερη εξωστρέφεια του κυπριακού κινηματογράφου, και προσωπικά με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη» σημειώνει. 

© Παύλος Βρυωνίδης

Όπως εξηγεί η ίδια, η κυπριακή κινηματογραφία βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και αυτή η πλατφόρμα δίνει την ευκαιρία στους Κύπριους επαγγελματίες να ζήσουν την εμπειρία αυτή σε κυπριακό έδαφος, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν. «Επίσης, υπογραμμίζει τη σημαντικότητα των συνεργειών που χρειάζεται να προκύπτουν πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την επιτυχία μιας ταινίας».

Επίσης, η Δανάη Στυλιανού εκφράζει ιδιαίτερη χαρά για το γεγονός ότι το Dot.on.the.Map συμβάλλει στη δια βίου μάθηση των επαγγελματιών συναδέλφων, οι οποίοι μπορούν να ενημερωθούν και να αποκτήσουν επιπλέον δεξιότητες και γνώσεις σε θέματα όπως οι συμπαραγωγές, τα χρηματοδοτικά προγράμματα, η σεναριογραφία, η ανάπτυξη ταινιών κ.ά. «Τις γνώσεις αυτές προσφέρουν καταξιωμένοι διεθνείς επαγγελματίες του χώρου μέσα από το πολυσυλλεκτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσιάζουμε με τίτλο “Cinema Talks”- μια σειρά από εκπαιδευτικά εργαστήρια, συζητήσεις και masterclasses» προσθέτει.

Η Δ. Στυλιανού αναφέρει ότι βασική επιδίωξη των διοργανωτών είναι το Dot.on.the.Map να συνεχίσει να προωθεί ταλαντούχους παραγωγούς και σκηνοθέτες από τις χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα τους Κύπριους, συστήνοντάς τους στη διεθνή αγορά. Με τον τρόπο αυτό, «στοχεύουμε στο να ενθαρρύνουμε περαιτέρω τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές και ιδίως με το νησί μας, ενώ παράλληλα συμβάλλουμε σε μια εξωστρέφεια που τόσο έχουμε ανάγκη». 

© Παύλος Βρυωνίδης

«Οι Κύπριοι παραγωγοί και σκηνοθέτες βρίσκονται στον πυρήνα των μελλοντικών μας σχεδιασμών και της ίδιας της ύπαρξης της πλατφόρμας Dot.on.the.Map Ιndustry Days» τονίζει, προσθέτοντας ότι ανάμεσα στους στόχους είναι επίσης η προώθηση της Κύπρου ως ιδανικού χώρου γυρισμάτων και η προσέλκυση ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στο νησί. «Πετυχαίνοντας να προσελκύσουμε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές, όχι μόνο η ίδια η Κύπρος προωθείται διεθνώς, αλλά κυριότερα οι ντόπιοι επαγγελματίες έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευθούν περαιτέρω, και να εξελιχθούν επαγγελματικά μέσα από την απασχόλησή τους σε μεγάλης κλίμακας παραγωγές».

«Στόχος μας είναι επίσης να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με άλλους κινηματογραφικούς φορείς από το εξωτερικό, όπως φεστιβάλ, αντίστοιχες αγορές, δίκτυα κ.ά., που έχουν τη βάση τους στην ευρύτερη περιοχή στην οποία ανήκουμε» λέει επίσης η Δ. Στυλιανού. «Έχουμε πραγματικά πολλά να μάθουμε από τους ξένους συναδέλφους μας αλλά και να δώσουμε ως μια μικρή χώρα που επιμένει πως δεν είναι μόνο μια κουκκίδα στον χάρτη».

Το Dot.on.the.Map Industry Days πραγματοποιείται το διάστημα 18 – 20 Απριλίου 2024, στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ», και απευθύνεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες του κινηματογράφου. Το Φεστιβάλ αποτελεί θεσμική διοργάνωση του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού και του Θεάτρου Ριάλτο.

Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στη σχετική ιστοσελίδα.

ΚΥΠΕ