Πράματα και θάματα ακούστηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών σε σχέση με το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο Δημόσιο επικρατεί αναβρασμός και αναστάτωση λόγω της νέας αξιολόγησης των εργαζόμενων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά τμήματα να υπολειτουργούν. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν εκδικητικές βαθμολογίες, για χαμηλές βαθμολογίες, για βαθμολογίες οι οποίες γράφτηκαν με μολύβι και στην πορεία άλλαξαν, για μη επαρκή προετοιμασία και εκπαίδευση των αξιολογητών.

Επιπρόσθετα, κάποιοι καταγγέλλουν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη λόγω της παραβίασης της νομοθεσίας. Στην επιτροπή ακούστηκε πως υπάρχουν αξιολογητές που δεν βγαίνουν από τα γραφεία τους καθώς και ισχυρισμοί πως κάποιοι εργαζόμενοι θέλουν να λιντσάρουν τους προϊστάμενους τους. Για άλλη μια φορά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν να υπάρξουν διορθώσεις στο νέο σύστημα και φέτος να εφαρμοστεί πιλοτικά.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου δήλωσε πως οι αξιολογήσεις έγιναν και μετά εκπαιδεύτηκαν οι αξιολογήτες. Υποστήριξαν πως δόθηκαν οδηγίες σε προϊστάμενους τμημάτων για να αξιολογούν τους εργαζόμενους με βαθμολογίες από 5 μέχρι 8. Είπε, πως έχουν μπει βαθμολογίες με μολύβι τονίζοντας πως δεν υπήρχε ενιαίο μέτρο κρίσης.

Ο κ. Ματθαίου μίλησε και για απειλές σε αξιολογητές καλώντας την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθώσεις.   

Ο Διευθυντής της ΠΑΣΥΔΥ Αντρέας Λουκά ανέφερε πως έχουν επηρεαστεί οι διαπροσωπικές σχέσεις των εργαζόμενων. Επίσης υποστήριξε πως αξιολογητές κλειδώθηκαν στα γραφεία τους και δεν τολμούν να συναντήσουν αξιολογούμενους. Όπως είπε, το νέο σύστημα είναι ευάλωτο για προσφυγές στη δικαιοσύνη, επισημαίνοντας πως οι προαγωγές για το 2024 θα γίνουν με μία μόνο αξιολόγηση αυτή του 2023 και απορρίπτεται η προηγούμενη υπηρεσία των εργαζομένων.

Τόνισε επίσης πως στο Υπουργείο Εξωτερικών πέντε εργαζόμενοι οι οποίοι αποσπάστηκαν στο Προεδρικό αξιολογήθηκαν ως άριστοι, με 10 και υπάρχουν αντιδράσεις από τους υπόλοιπους εργαζομένους. Εκ μέρους της ΑΣΔΗΚ λέχθηκε πως δόθηκαν οδηγίες από τους προϊστάμενους για να αξιολογούν μέχρι το 8.

«Πήγαμε από την ισοπέδωση των εξαίρετων στην ισοπέδωση των μετρίων οι βαθμολογίες είναι μεταξύ 7.5 και 8, η αξιολόγηση έγινε συγκριτικά» τόνισε.

Ο Νομικός Σύμβουλος της ΑΣΔΗΚ Δημοσθένης Στεφανιδης έκανε λόγο για πάρτι ευνοιοκρατίας το οποίο θα λυθεί στα δικαστήρια. «Ζούμε σε ένα παρακράτος ευνοιοκρατίας» σημείωσε . Από πλευράς της Ισότητας αναφέρθηκε πως οι αξιολογήσεις έχουν κλονίσει το ηθικό των εργαζόμενων. Είπε, πως υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που κατέληξαν στις πρώτες βοήθειες από τις αξιολογήσεις που έλαβαν καθώς επηρεάστηκε η προαγωγή τους.

«Έχουμε δημόσιους υπαλλήλους που θέλουν να λιντσάρουν τους προϊστάμενους τους» τόνισε. Εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΛΟ και της ΠΑΣΥΝΟ εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους γιατί δεν είχαν κληθεί στις συζητήσεις.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΥΚΙ οι περισσότεροι γιατροί είναι αποσπασμένοι στον ΟΚΥΠΥ και αξιολογούνται διαφορετικά. Εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΝΟ ανέφερε οι νοσηλευτές αξιολογούνται και αυτοί από τον ΟΚΥΠΥ με άλλα κριτήρια.

Κάθε αρχή δύσκολη

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή δήλωσε πως το προηγούμενο σύστημα ήταν αναποτελεσματικό καθώς το 99.8% κρίνονταν ως εξαίρετοι. Όπως είπε, δεν επιλέγονταν οι καταλληλότεροι με αποτέλεσμα οι διορισμοί να γίνονται ανάλογα με την ημερομηνία πρόσληψης και γέννησης τους. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή με το νέο σύστημα αξιολογούνται οι ικανότητες και τα προσόντα των υπαλλήλων.

Η διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Ελένα Οικονομίδου Αζίνα ανέφερε πως με το νέο σύστημα προωθούνται οι άξιοι και όχι η μετριότητα. Εκ μέρους της ΕΔΥ η Βασιλική Αναστασιάδου ανέφερε πως το νέο σύστημα είναι προς την ορθή κατεύθυνση, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να ακυρωθεί η προσπάθεια της μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με το μέλος της ΕΔΥ, η Επιτροπή θα καταθέσει εισηγήσεις για βελτίωση του συστήματος αξιολόγησης.