Συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα με την εμπλοκή του κράτους και της εκκλησίας, καθώς και ατόμων που εξασφάλισαν χρυσά διαβατήρια, κατάγγελλε την περασμένη βδομάδα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εσωτερικών η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου.
Έγινε ένας χαμός. Συγκινήθηκαν οι πάντες. Αναστατώθηκαν. Δήλωναν όλοι την οργή τους, την αγανάκτησή τους, το θυμό τους. Όμως, ουσιαστικά η συζήτηση στη Βουλή, που θα συνεχιστεί στις 11 του Μάη, είναι στην πραγματικότητα μια νεκροψία. Είναι οργή κατόπιν εορτής. Το έγκλημα συντελέστηκε ήδη και οι βουλευτές δεν κάνουν τίποτε άλλο από αυτό που κάνουν οι ιατροδικαστές αναζητώντας τι προκάλεσε το θάνατο. Όπως γίνεται πάντα με όλα τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που έγιναν και γίνονται και μετέτρεψαν όλες τις παραλίες της Κύπρου σε αφύσικο τουριστικό προϊόν. Ειδικά διαμορφωμένο για τουρίστες υψηλών προδιαγραφών.
Αν ήθελαν πραγματικά να προλάβουν το κακό, ή έστω να το περιορίσουν, θα έπρεπε να ασχοληθούν με αυτό όταν έγραφε ο αείμνηστος Πάμπος Βάσιλας γι΄ αυτή την περιοχή, την τοποθεσία Άμμος του Καμπούρη στην Αγία Νάπα: «Δέος και αποτροπιασμό προκαλεί η θέα της άλλοτε βραχώδους παραλίας του Άμμου του Καμπούρη, 3- 4 χιλιόμετρα ανατολικά της Αγίας Νάπας, προς το Κάβο Γκρέκο. Η άλλοτε λοφώδης πετρώδης παραλία, μετατράπηκε σε έναν απόκρημνο ορμίσκο…». Τα έγραφε στον Φιλελεύθερο στις 7 Απριλίου 2018. Το 2018! Και οι βουλευτές μας ασχολήθηκαν το 2023. Με απανωτά δημοσιεύματα αποκάλυπτε ο Πάμπος όλο το περιβαλλοντικό έγκλημα, αλλά και αργότερα, την αδυναμία των Αρχών να επιβάλουν αποκατάσταση του περιβάλλοντος παρά την δεδηλωμένη επιθυμία τους.
«Δημιούργησαν έτσι μια παραλία- κρατήρα, κατάλληλη για μικρό αριθμό λουομένων, η οποία όμως τραυμάτισε ίσως ανεπανόρθωτα το παρθένο φυσικό περιβάλλον της περιοχής», έγραφε ο Πάμπος μας στις 17 Φεβρουαρίου 2021, που δεν εγκατέλειπε το θέμα, οργισμένος πραγματικά -και όχι υποκριτικά- με όσα έγιναν. «Και δεν έφτανε αυτό, οι άγνωστοι που προέβησαν σε αυτή την παρανομία, προέβησαν και σε αποπέτρωση μέρους της παραλίας, σε ακτίνα δεκάδων τετραγωνικών μέτρων. Η παρανομία, που σύμφωνα με πληροφορίες και καταγγελίες κατοίκων, έγινε σε δύο – τρία Σαββατοκύριακα από μπουλντόζες που εργάζονταν με προβολείς σε μεταμεσονύχτιες ώρες, είχε καταγγελθεί από το 2012 στην Αστυνομία από τον Δήμο Αγίας Νάπας, αλλά δυστυχώς και για πολλούς λόγους δεν απετράπη και οι εισβολείς στον χώρο κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν το έγκλημά τους».
Είχε καταγγελθεί στην Αστυνομία από το 2012! Αλλά όταν τα γράφαμε αυτά δεν έδινε κανένας σημασία. Και επανέλαβα πιο πάνω τα λόγια του Πάμπου γιατί ήταν μαχαιριές και δεν δικαιολογείται κανένας σήμερα να παριστάνει τον ανήξερο. Το έγκλημα το άφησαν και συντελέστηκε, κτίστηκαν επαύλεις, μία πουλήθηκε για πέντε εκατομμύρια στον διάσημο πολιτογραφηθέντα Μαλαισιανό Τζο Λόου ο οποίος πήρε και το διαβατήριό του με αυτή την αγορά. Και οι αναπτύξεις συνεχίζονται.
Εκτός από τις επαύλεις αποφασίστηκε το 2021 να κτιστούν και ξενοδοχεία μέχρι τρεις ορόφους. Tο 2022 αποφασίστηκε τα ξενοδοχεία να γίνουν πέντε ορόφους και τώρα εκκρεμεί αίτημα για να γίνουν οκτώ οι όροφοι. Κι αυτά ενώ υπάρχει γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής από το 2019, για αποκατάσταση όλων των αυθαίρετων και παράνομων επεμβάσεων στην παραλία. Διότι, εκτός των άλλων, έχουμε και πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι επεμβάσεις έγιναν εντός περιοχής του Δικτύου Natura 2000.
Όταν σχεδιάστηκε ο δρόμος Αστρομερίτη – Σολέας υπήρχε εμπλοκή, διότι σε ένα σημείο (κοντά στην περιοχή Ατσάς) περνούσε από περιοχή Natura. Οι εμπλοκές συμβαίνουν μόνο όταν πρόκειται για έργο κοινής ωφελείας. Όταν, δηλαδή, θα εξυπηρετήσει πολίτες. Όταν ένα έργο εξυπηρετεί επιχειρηματίες ούτε εμπλοκές, ούτε δεύτερες σκέψεις. Κλείνουν όλοι τα μάτια, κάνουν πως διαμαρτύρονται, αλλά τα εγκλήματα συντελούνται και μέχρι να αρχίσουν κάποιοι να διαμαρτύρονται τελειώνουν όλα.
Όπως έγινε κι όταν το Τμήμα Δασών αποφάσισε να βάλει φωτιά στην παραλία των προστατευόμενων χελωνών στην Αργάκα. Κι όταν κτίστηκαν οι επαύλεις πάνω από τις σπηλιές των προστατευόμενων φωκιών στην Πέγεια. Κι όταν προεκτείνουν τα μπαράκια και τις καταλήψεις τους πάνω σε δημόσιες παραλίες τα ξενοδοχεία σε όλες τις τουριστικοποιημένες περιοχές. Κι όταν κτίζουν δυο – τρεις ορόφους παραπάνω…
Το κυπριακό κράτος μπορεί να κυνηγά επί χρόνια έναν γεωργό επειδή έβαλε μια τουρμπίνα σε ποταμό και κλέβει(!) νερό για να ποτίζει, αλλά με τα μεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήματα ασχολείται μόνο για να μας θυμίζει την ένοχη σιωπή του.