Εβδομάδα των Παθών στην κυριολεξία ήταν η προηγούμενη για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Ένας διορισμός στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας την Μεγάλη Πέμπτη προκάλεσε τέτοιο σάλο, που ομοίαζε με σταύρωση του Προεδρικού για την περιώνυμη γκάφα. Το χειρότερο είναι ότι την Μεγάλη Παρασκευή, στη μανία να διορθωθεί η γκάφα τάχιστα ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις, το Προεδρικό υπέπεσε σε νέο λάθος. Αποτέλεσμα, αντί για ανώδυνη αποκαθήλωση, να έχουμε επώδυνη κορύφωση του δράματος.

Το πάθημα των προηγούμενων κυβερνώντων με την υπόθεση Γιαννάκη δεν έγινε μάθημα για τους νυν. Βεβαίως, τα δεδομένα της υπόθεσης διορισμού του Μιχαλάκη Μιχαήλ στην ΕΔΥ δεν είναι τα ίδια με εκείνα του Γιαννάκη, υπό την έννοια ότι δεν μιλάμε για πλαστογράφηση πτυχίου. Τέθηκε, ωστόσο, θέμα αναγνώρισης από το ΚΥΣΑΤΣ κάποιων από τα πτυχία του. Ασχέτως αν όσα ελέχθησαν ευσταθούν ή όχι ή αν ευσταθούν πλήρως ή μερικώς, η ουσία είναι μία: Ήταν ένας διορισμός ο οποίος δεν συνοδεύτηκε από την αναγκαία σοβαρότητα ή τουλάχιστον, με την απαραίτητη βεβαιότητα ως προς την εγκυρότητα όλων των δεδομένων που τον συνόδευαν. Και αυτό επιβεβαιώνεται από την εξέλιξη που υπήρξε.

Είναι αντιληπτό πως στον διορισμό κάποιου στην ΕΔΥ, όπου θα αποφασίζει για διορισμούς άλλων στη δημόσια υπηρεσία, δεν επιτρέπεται να υπάρχει και η παραμικρή ομίχλη. Και προφανώς, δεν υπήρξε ο απαραίτητος έλεγχος των πτυχίων. Διότι αν υπήρχε και με σιγουριά γνώριζαν ότι δεν υπήρχε το παραμικρό μεμπτό, σαφώς και δεν θα ακολουθούσε η παραίτηση του διορισθέντος. Μερικές μόνο ώρες μετά τον διορισμό του, γεγονός το οποίο από μόνο του καταγράφει ένα περιώνυμο φιάσκο. 

Βεβαίως, ο κ. Χριστοδουλίδης πιστώνεται με την ταχύτητα αντίδρασης στην γκάφα. Είναι σημείο το οποίο δεν πρέπει να υποτιμηθεί διότι στο παρελθόν βιώσαμε κυβερνήσεις οι οποίες υπέπιπταν σε λάθη και ουδέποτε τα διόρθωναν. Δυστυχώς, όμως, το Προεδρικό πιστώνεται και με το λάθος πάνω στο λάθος. Διότι λάθος ήταν και ο διορισμός με τον οποίο επιχείρησε να διορθώσει το λάθος. 

Διόρισε στη θέση του κ. Μιχαήλ την κ. Λουκία Χριστοδούλου. Όχι, αυτό το λάθος δεν έχει να κάνει με τα πτυχία της διορισθείσας. Ούτε και με τις ικανότητές της. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι ήταν διορισμένη την περίοδο 2000-2007 στο Εφοριακό Συμβούλιο και ακολούθως, την περίοδο 2013-2023 στη θέση προέδρου της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού. Με δυο λόγια, πρόκειται για μια ακόμη εκνευριστική ανακύκλωση προσώπων, από τις πολλές τις οποίες βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι θλιβερό κύριε Χριστοδουλίδη! Υποσχέθηκες στο λαό νέο πνεύμα. Νέα λαμπρά μυαλά. Αντ’ αυτού, σε έναν από τους πρώτους σου διορισμούς, επιλέγεις ανακύκλωση προσώπων. Μα με αυτό, μπορούσαμε να συνεχίσουμε και με τους προηγούμενους… Και βεβαίως, δεν ξεχνάμε ότι μπανανόφλουδα πάτησες και στους διορισμούς των υπουργών σου. Διότι αθέτησες όλες τις δεσμεύσεις τις οποίες είχες δώσει. Υποσχέθηκες νέους και διόρισες κάτι 70χρόνους, υποσχέθηκες ότι δεν θα διόριζες προηγούμενους υπουργούς και βουλευτές αλλά το έπραξες, υποσχέθηκες ότι δεν θα διόριζες κομματικά στελέχη και διόρισες, υποσχέθηκες ότι θα διόριζες 50% γυναίκες και έμεινες στο 35%.

Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να προτάσσει την προοπτική του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, που ενδεχομένως να αποδειχθεί καλή εξέλιξη ως προς την αποφυγή άλλης γκάφας στο μέλλον. Δεν δικαιολογεί, όμως, την προχειρότητα που επιδείξατε στους πρόσφατους διορισμούς και η οποία, βεβαίως, συνεπάγεται έλλειψη σοβαρότητας. 

Δεν γνωρίζουμε αν και εδώ (όπως και με αρκετούς υπουργούς) η ευθύνη βαραίνει τον Καρογιάν (όπως φημολογείται). Αυτό, όμως, δεν ενδιαφέρει το λαό. Εσένα ψήφισαν και όχι τα κόμματα που σε στήριξαν. Από εσένα έχουν απαιτήσεις. Σε σένα χρεώνουν και την ευθύνη. 

Αν αυτό, τάχιστα δεν γίνει κατανοητό και δεν βρεις μηχανισμό αποφυγής ανάλογης γκάφας στη συνέχεια, τότε θα καείς από τους πρώτους μήνες…