Στη Λάρνακα υπάρχει ένας ενθουσιασμός με τα σχέδια των επενδυτών για το λιμάνι και τη μαρίνα. Υπάρχει και στην κυβέρνηση ενθουσιασμός. Διότι, θα πέσουν πολλά εκατομμύρια και θα γίνει εκεί ένα θαύμα το οποίο, όπως έλεγε την περασμένη βδομάδα ο υπουργός των Έργων Αλέξης Βαφεάδης, «θα αλλάξει όχι μόνο τη Λάρνακα αλλά και ολόκληρη την Κύπρο».

Δεν ξέρουμε πώς θα αλλάξει η Κύπρος επειδή θα αναπτυχθεί το λιμάνι και η μαρίνα της Λάρνακας, αλλά ο κ. Βαφεάδης μπορεί να ξέρει. Αυτό, όμως, που μας φαίνεται πολύ προβληματικό είναι η αντιμετώπιση από τον υπουργό των προβλημάτων δεκάδων πολιτών που έχουν εκεί τα σκάφη τους. Η μαρίνα Λάρνακας επί δεκαετίες είναι κυρίως ένα καταφύγιο για ανθρώπους που αγαπούν τη θάλασσα και διατηρούν εκεί τα σκάφη τους. Κάποιοι τα έκτισαν με τα χέρια τους δεν τα απέκτησαν με εκατομμύρια, που δεν έχουν.

Πριν λίγες μέρες ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες διότι οι επενδυτές, που ανέλαβαν τη διαχείριση πριν από ένα χρόνο και περισσότερο, και οι οποίοι μέχρι σήμερα επένδυσαν ελάχιστα χρήματα, αυξάνουν τα τέλη ελλιμενισμού για δεύτερη φορά. Οι ιδιοκτήτες σκαφών στις διαμαρτυρίες τους καταγγέλλουν ότι οι αυξήσεις είναι δυσβάστακτες σκόπιμα διότι θέλουν να τους διώξουν.

Πήγε, λοιπόν, ο κ. Βαφεάδης να δει τι γίνεται και αντί να σκεφτεί με ποιο τρόπο θα προστατεύσει τους πολίτες από την όποια αδικία σε βάρος τους, ουσιαστικά τους είπε να πάρουν τα σκάφη τους και να φύγουν. Ο ανάδοχος, είπε «έχει το δικαίωμα, αν το επιλέξει, να προχωρήσει με οποιαδήποτε χρέωση». Και ενημέρωσε τους διαμαρτυρόμενους ότι «υπάρχουν στο λιμανάκι της Πάφου τουλάχιστον εκατό κενές θέσεις, για ελλιμενισμό ιδιωτών ιδιοκτητών σκαφών και μπορούν εύκολα να τις αξιοποιήσουν».

Δηλαδή; Ε, τι δηλαδή, αντί να βρουν ένα τρόπο να μην επωμίζονται αυτοί οι άνθρωποι, που παρεμπιπτόντως, εβρισκόμενοι εκεί στήριζαν και την οικονομία της Λάρνακας σε δύσκολες εποχές για την πόλη (αφού αυτοί ήταν οι μόνοι τακτικοί επισκέπτες, που άφηναν χρήματα στην εκεί αγορά), τους είπε να φύγουν από τη Λάρνακα και να πάνε στην Πάφο. «Ελπίζω να μπορέσουν να μεταφέρουν τα σκάφη τους στο λιμανάκι της Πάφου, αν δεν μπορούν να αντέξουν το αυξημένο κόστος που χρεώνει η Κίτιον», είπε ο υπουργός της κυπριακής κυβέρνησης και όχι ο υπουργός της Κίτιον. Όταν θα γίνει και η μαρίνα της Πάφου, που χρόνια τώρα είναι σε αναμονή, θα τους πουν να φύγουν κι απ΄ εκεί. Οι ξένοι φυσικά θα φύγουν και θα πάνε στην Τουρκία, αλλά οι Κύπριοι πού να πάνε; Στον Ποταμό του Λιοπετρίου; Ή σε μια από τις άλλες μαρίνες μας, που είναι μόνο για εκατομμυριούχους;

Η διαχειρίστρια εταιρεία Kition Ocean Μarina, πάντως, ανακοίνωσε ότι «δεν νοείται να γίνει μια τεράστια ανάπτυξη και οι τιμές να παραμείνουν οι ίδιες» και έχει δίκαιο. Αλλά, μάλλον, εννοεί ότι πρέπει να προετοιμάζονται και για άλλα οι ιδιοκτήτες των σκαφών, διότι αν μέσα σε ένα χρόνο και χωρίς να γίνει η «τεράστια ανάπτυξη», επιβλήθηκαν αυξήσεις της τάξεως του 40% (σε δύο δόσεις), οι αυξήσεις που θα επιβληθούν όταν πραγματοποιηθεί η ανάπτυξη θα είναι πιο… συγκινητικές.

Αλλά, η εταιρεία κάνει τη δουλειά της, το κράτος δεν έχει καμιά ευθύνη για τους πολίτες του; Η ευθύνη του είναι να τους συμβουλεύει να πάνε στην Πάφο, που έχει εκατό θέσεις. Και οι άλλοι 200 – 300 να πάνε στην Τουρκία; Είναι ακριβώς η ίδια λογική, που αφήνει εκτεθειμένους τους καταστηματάρχες όταν ανακατασκευάζεται ένας δρόμος. Ένα περίπτερο, για παράδειγμα, μπορεί να κλείσει για ένα, δυο χρόνια, να μην έχει καθόλου εισόδημα μια οικογένεια, διότι λόγω έργων δεν υπάρχει πρόσβαση για πελάτες, χωρίς να έχει καμιά κρατική βοήθεια να αντέξει μέχρι να τελειώσουν τα έργα.

Να γίνουν τα έργα και οι αναπτύξεις ασφαλώς, αλλά το κράτος έχει ευθύνη και απέναντι στους πολίτες του που επηρεάζονται, δεν επιτρέπεται να τους εκθέτει και να μην ασχολείται μαζί τους, διότι οραματίζεται αναπτύξεις για Κροίσους.