To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Θανάσης Λάλας: Η ζωή μου άλλαξε απ’ τις συναντήσεις που είχα
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Θανάσης Λάλας: Η ζωή μου άλλαξε απ’ τις συναντήσεις που είχα
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτεμβρίου 2019, 12:44 μμ
«Η ζωή μου άλλαξε απ’ τις συναντήσεις που είχα. Δεν θα ήμουν ο ίδιος άνθρωπος αν δεν είχα συναντήσει τον Μπέργκμαν ή τον Έκο. Αυτή η επικοινωνία ήταν πολύ καθοριστική πάνω στη δική μου συμπεριφορά και ζωή.»
 
- Πώς προέκυψε η ιδέα του βιβλίου για τον Γιώργο Νταλάρα; Η φιλία μας μετρά πάρα πολλά χρόνια, απ’ το 1984. Γνωριστήκαμε όταν πήγα να του πάρω μια συνέντευξη με αφορμή την κυκλοφορία του ελληνικού Playboy. Τότε, η διεθνής έκδοση του περιοδικού χαρακτηριζόταν από πολυσέλιδες, αποκαλυπτικές συνεντεύξεις με προσωπικότητες που αφορούσαν το αναγνωστικό κοινό. Στην πορεία κάναμε πολλές συνεντεύξεις, ενώ αργότερα όταν γίναμε φίλοι κατέγραφα πάντα τις συναντήσεις μας. Πίστευα ότι αυτό το υλικό θα μπορούσε να γίνει ένα βιβλίο γιατί υπήρχε η ιστορία του ελληνικού τραγουδιού μέσα απ’ την ιστορία του. Μιλούσε για πρόσωπα, καταστάσεις, γεγονότα τα οποία αποτελούσαν ένα ντοκουμέντο από μια οπτική της ελληνικής, σύγχρονης μουσικής ιστορίας. 
 
- Έχετε καταλάβει ποια στοιχεία του τον ξεχωρίζουν εδώ και 50 χρόνια; Ο κόσμος έχει μια εικόνα του Γιώργου Νταλάρα που έχει δημιουργηθεί μέσα στα χρόνια λόγω της φήμης του. Η φήμη όμως δεν είναι τίποτα άλλο απ’ τη δημιουργό μιας εικόνας που συχνά δεν είναι αντιπροσωπευτική. Η πραγματική εικόνα του όμως είναι πολύ μακριά απ’ αυτό που πιστεύουμε. Ο ίδιος είναι ένας πολύ προσιτός άνθρωπος, πολύ αφοσιωμένος, ο οποίος πριν από τραγουδιστής είναι ένας σημαντικός μουσικός. Είναι, νομίζω, ένας άλλος άνθρωπος. Και αυτό είναι το ενδιαφέρον αυτής της αυτοβιογραφίας γιατί βλέπεις έναν άλλο άνθρωπο απ’ αυτό που ξέρεις. 
   
- Αλήθεια κύριε Λάλα, τι επιρροή έχει στη δική σας ζωή η εξερεύνηση των προσωπικοτήτων που έχετε απέναντί σας; Η ζωή μου άλλαξε απ’ τις συναντήσεις που είχα. Δεν θα ήμουν ο ίδιος άνθρωπος αν δεν είχα συναντήσει τον Μπέργκμαν ή τον Έκο. Αυτή η επικοινωνία ήταν πολύ καθοριστική πάνω στη δική μου συμπεριφορά και ζωή. Αυτό που μαθαίνεις μέσα απ’ όλη αυτή τη σπουδαιότητα με την οποία συναναστρέφεσαι είναι ότι το μέγιστο πλεονέκτημα ενός ανθρώπου είναι να μπορεί να κατανοεί, να έχει υπομονή, να μπορεί να δεχθεί ότι υπάρχουν διαφορετικότητες. Δεν βιώνει αυτό που του συμβαίνει αλλά να δημιουργεί απ’ αυτό. Για παράδειγμα, κάποιος χωρίζει. Ένας δημιουργός τέτοιος αυτό το κάνει δημιουργία. Όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι το κάνουμε κουτσομπολιό. 
 
- Πάνω σε τι δουλεύετε αυτή την περίοδο; Δουλεύω πάνω στους θεατρικούς μονολόγους που βασίζονται πάνω σε διαλόγους που έχω κάνει με πρόσωπα υπαρκτά όπως η Πίνα Μπάους, ο Πίντερ. Παράλληλα, ολοκληρώνω άλλα δυο βιβλία που έχουν να κάνουν με αυτή την προσέγγιση την αυτοβιογραφική όπως έγινε τώρα με τον Γιώργο Νταλάρα. Το επόμενο βιβλίο θα είναι για τον Αντρέα Παπανδρέου και το άλλο για τον Στέλιο Καζαντζίδη, βασιζόμενος πάνω σε υλικό που έχω που ξεπερνά τις 54 ώρες. 
 
* Η παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Λάλα, «Γιώργος Νταλάρας….και το καλοκαίρι κρυώνω!», θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στις 19.00 στον χώρο του κέντρου «Αντωνάκης»  (Παλαιών Πατρών Γερμανού αρ. 18, παλαιά Λευκωσία). Το βιβλίο παρουσιάζει ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης. Τραγουδούν ο Κούλης Θεοδώρου και ο Πέτρος Κουλουμής. Αντιφώνηση από Θανάση Λάλα και Γιώργο Νταλάρα.
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μιχάλαρος.
 
Εκδ: Αρμός 
Σελ. 416
Τιμή: €18
   
Φιλgood, τεύχος 237.
  Συνέντευξη: Πιερής Παναγή   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...