To Top
18:37 Σάββατο
19 Οκτωβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Α. Τζιαμπίρης στον «Φ»: Σκληρό πόκερ για το Σκοπιανό
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑ • Α. Τζιαμπίρης στον «Φ»: Σκληρό πόκερ για το Σκοπιανό
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουαρίου 2018, 2:56 μμ

«To ζήτημα που αφορά την επίσημη ονομασία της ΠΓΔΜ έχει ένα κύριο χαρακτηριστικό: Aνά περιόδους εξαφανίζεται από την επικαιρότητα αλλά όταν επανέρχεται στο προσκήνιο, αυτό γίνεται με δριμύτητα, έχοντας τη δυνατότητα να ρίξει κυβερνήσεις και να ξεσηκώσει το πλήθος». Αυτό μας ανέφερε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, με τον οποίο συνομιλήσαμε για διάφορες πτυχές του πολυσύνθετου ζητήματος, για την επίλυση του οποίου διεξάγεται, επί του παρόντος, σκληρό διαπραγματευτικό παιχνίδι και έντονες πολιτικές διεργασίες.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Τζιαμπίρης, όποιος γνωρίζει τα ιστορικά γεγονότα, δεν πρέπει να παραξενεύεται γι’αυτό, καθώς αποτελεί ένα ζήτημα με μακρά ιστορική εμπειρία, που αρχίζει περί τα τέλη του 19ου αιώνα και εξελίσσεται.

Σήμερα, η πιο σημαντική του διάσταση, επεσήμανε, αποτελεί η διάσταση της ταυτότητας, γεγονός που το καθιστά πιο δυσεπίλυτο από π.χ. ένα οικονομικό ζήτημα. «Πρωτίστως αποτελεί ζήτημα ταυτότητας και όχι αλυτρωτισμού», τόνισε ο καθηγητής.

Σε ερώτημά μας σχετικά με τις αλυτρωτικές διαθέσεις της ΠΓΔΜ, υποστήριξε ότι εκφράζονται αλυτρωτικές διαθέσεις από ομάδες στην ΠΓΔΜ, αλλά δεν είναι τόσο ανησυχητικές σε σχέση με την ισχύ της Ελλάδας. Αυτό, εντούτοις, δεν αποτελεί δικαιολογία, σημείωσε, για τη μη εξάλειψή τους, κυρίως μέσω της παιδείας, κάτι που καθίσταται αναγκαίο, καθώς στο μέλλον θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα. Και σε αυτό το θέμα, πρόσθεσε επέφερε μεγάλη ζημιά η κυβέρνηση Γκρουέφσκι ,η οποία διεξήγαγε εκστρατεία «αρχαιοποιήσης», προκαλώντας έντονη εχθρότητα προς την Ελλάδα. Αντίθετα η Ελλάδα, τόνισε, ουδέποτε είχε ή έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι της ΠΓΔΜ.

Όσον αφορά τους λόγους που επανήλθε τώρα στο προσκήνιο ο κ. Τζιαμπίρης επεσήμανε τα εξής:  

Kαταρχάς πρώτη αιτία αποτελεί η αλλαγή της κυβέρνησης στην ΠΓΔΜ, που επαγγέλλεται μια μετριοπαθή στάση και δείχνει διατεθειμένη να επιλύσει το ζήτημα, γεγονός που θα φανεί στις πράξεις. 

Επιπρόσθετα σημαντικός παράγοντας αποτελεί η εντεινόμενη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και η επιθυμία του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. να προωθήσουν ενέργειες που θα συμβάλουν στη σταθερότητα της περιοχής. Η επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος, θα ανοίξει τον δρόμο της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ, θα επιταχύνει την πορεία της προς την Ε.Ε., και θα περιορίσει τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια. Οι πιέσεις λοιπόν της διεθνούς κοινότητας αναμένεται να ενταθούν.

Ακόμη, υπάρχει μια σχολή σκέψης στην Ελλάδα, στην οποία ανήκει και ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, η οποία υποστηρίζει ότι η χώρα πρέπει να κλείσει «ανοικτά» μέτωπα, προκειμένου να περιοριστεί η τουρκική και βουλγαρική διείσδυση στα Δυτικά Βαλκάνια, γεγονός που θα επιφέρει οφέλη για την Ελλάδα. Ο κ. Τζιαμπίρης εκτιμά ότι η χώρα κερδίζει από την περιφερειακή σταθερότητα. 

Ως προς τις πιθανότητες επίλυσης του ζητήματος, ο καθηγητής εκτιμά πως είναι 60% υπέρ και 40% κατά, τονίζοντας εντούτοις ότι η επίλυση του είναι δύσκολη και όλες οι προσπάθειες από το 1991 έχουν αποτύχει για μια σειρά από λόγους.

Όπως ανέφερε, από το 1991- 2007 η θέση της Ελλάδας ήταν ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ονομασία που να περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Από το 2007 και έκτοτε, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί ο καθορισμός μιας «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes (προς όλους)», χωρίς να είναι απόλυτα ξεκάθαρο, διευκρινίζει ο καθηγητής, τι σημαίνει αυτό.

Επιπλέον από το 1991 ώς σήμερα όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ελληνικός λαός δεν επιθυμεί επίλυση του ζητήματος, που να περιλαμβάνει ονομασία η οποία θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Πολυσύνθετες οι διαπραγματεύσεις

Πριν πάρει κάποιος ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα, ο κ. Τζιαμπίρης τονίζει, ότι είναι αναγκαίο να διαβάσει όλο το κείμενο της τελικής συμφωνίας, καθώς υπάρχουν πολλά σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη και να επιλυθούν όπως το πώς θα αποκαλείται η γλώσσα, οι εθνικότητες, τα παράγωγα, τα προϊόντα, οι πατέντες των προϊόντων. Επομένως, οι διαπραγματεύσεις είναι πολυσύνθετες και εκτός από την ονομασία συζητούνται και άλλα θέματα που είναι πολύ πιο σημαντικά. 

Ο καθηγητής εκτιμά ότι αν υπάρξει συμφωνία στην Ελλάδα, αυτή θα κυρωθεί ή όχι από την ελληνική Βουλή ενώ στην ΠΓΔΜ θα υπάρξει δημοψήφισμα. Το τελευταίο συνεπάγεται ότι η απόφαση της γειτονικής χώρας θα έχει λαϊκή νομιμοποίηση εάν γίνει αποδεκτή, ενώ αν όχι δεν θα κατηγορηθεί η Ελλάδα γι’αυτό.

Αναφορικά με το ποιες πρέπει να είναι οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας, ο κ. Τζιαμπίρης επισημαίνει ότι υπεύθυνη στάση αποτελεί αυτή που θα διαφυλάξει την ελληνική ταυτότητα και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πρόσθεσε ότι ενδεχομένως η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, να πρέπει να αποτελέσει τον μπούσουλα, για το προς τα πού θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση, με τη διαφορά ότι τώρα ο αμερικανικός παράγοντας έχει ξεκαθαρίσει ότι δε θα γίνει αποδεκτή η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, χωρίς επίλυση του ονοματολογικού, γεγονός που αποτελεί διπλωματικό όπλο για την Ελλάδα.

Καταλήγοντας, σημείωσε, ότι οι επιτυχημένες διαπραγματεύσεις δε γίνονται δημόσια με συνεχείς διαρροές, αλλά το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα πρέπει να αναλυθεί με διαφάνεια στο σύνολό του και αναλόγως να κριθεί δημοκρατικά, ενώ ως προς την επικρατέστερη ονομασία, ανέφερε πως συζητείται έντονα το "Нова Македонија" στα σλαβικά.

Βιογραφικό

Ο δρ Αριστοτέλης Τζιαμπίρης είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είναι επίσης Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία», Μόνιμος Εταίρος του Remarque Institute του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Επισκέπτης Εταίρος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, Ακαδημαϊκός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ "Eastern Mediterranean Regional Training  Partnership" Program, Εξεταστής για το μάθημα Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτική για την εισαγωγή ακολούθων πρεσβείας στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και ακαδημαϊκός σύμβουλος του Hellenic American Leadership Council. 

  Νικολέττα Κουρούσιη   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...