Μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο να εκδοθεί αρνητική γνωμοδότηση για το αναθεωρημένο τοπικό σχέδιο Ακάμα, πίσω από κλειστές πόρτες και με αδιαφανείς διαδικασίες, καταβάλλεται προσπάθεια να εξεταστούν από τρίτο μάτι οι τοποθετήσεις της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, η οποία εντοπίζει σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για τους στόχους διατήρησης της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Χερσονήσου Ακάμα. Τα στοιχεία και οι θέσεις της Υπηρεσίας Θήρας, μεταξύ άλλων, υποδεικνύουν ότι δεν υιοθετήθηκαν οι νομικά δεσμευτικοί και ουσιώδεις όροι της αρχικής γνωμάτευσης της Περιβαλλοντικής Αρχής, ημερομηνίας 7/10/2021, από το Πολεοδομικό Συμβούλιο.

Το θέμα που προέκυψε με την Υπηρεσία Θήρας συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Η Διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών φέρεται να είναι ενοχλημένη από τον τρόπο που ενήργησε η Υπηρεσία Θήρας, με την υποβολή απαντήσεων προς την Περιβαλλοντική Αρχή χωρίς να ενημερωθεί προηγουμένως, σε ό,τι αφορά τις περιοχές Ζωνών Ειδικής Προστασίας και διατήρησης της πτηνοπανίδας στο υπό εξέταση αναθεωρημένο τοπικό σχέδιο Ακάμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να γίνει μετάκληση εμπειρογνωμόνων σε θέματα ορνιθοπανίδας, οι οποίοι θα εξετάσουν από κοινού με την Υπηρεσία Θήρας τις θέσεις της σε ό,τι αφορά στις πρόνοιες του υπό εξέταση αναθεωρημένου τοπικού σχεδίου. Για να επιτευχθεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει μέσω του επιτρεπόμενου θεσμικού πλαισίου. Επομένως, θα πρέπει η ίδια η Υπηρεσία Θήρας με επιστολή που θα αποστείλει στην Περιβαλλοντική Αρχή, να ζητά τη μετάκληση εμπειρογνωμόνων με εξειδίκευση σε θέματα πτηνοπανίδας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταπέλτης η Υπ. Θήρας για το Αναθεωρημένο Σχέδιο Ακάμα

Μεταξύ άλλων η Υπηρεσία Θήρας αναφέρει ότι θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις, εάν ισχύσει η πολιτική της μεμονωμένης κατοικίας, υποστηρίζει ότι δεν ρυθμίζεται ικανοποιητικά το θέμα του επισκέψιμου αγροκτήματος, διαφωνεί με τις προτεινόμενες ζώνες εξειδικευμένων αναπτύξεων σε Ίνεια, Δρούσεια Κάθηκα-Αρόδες. Ζητά επίσης περιορισμούς στις τουριστικές ζώνες στο Νέο Χωριό και στην Ίνεια, ενώ είναι εναντίον και στη νέα προτεινόμενη λατομική ζώνη στην Ανδρολύκου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις (Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών, Κίνηση Save Akamas / Save Cyprus, Terra Cypria) και η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου & Διαχείρισης Άγριας Ζωής, καλούν το Τμήμα Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην έκδοση αρνητικής Έκθεσης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για το προτεινόμενο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα. Συγκεκριμένα, καλούν τον διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος να αναλογιστεί τι διακυβεύεται, εάν η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση του συγκεκριμένου Τοπικού Σχεδίου είναι θετική για μια από τις σημαντικότερες περιοχές για τη βιοποικιλότητα στην Κύπρο και ειδικότερα ως προς την αντίδραση της Κομισιόν, η οποία παρακολουθεί στενά τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος εφαρμόζει τις Οδηγίες για τη Φύση και έχει ήδη στείλει προειδοποίηση.