Ανταλλαγή πυρών και μάλιστα σε ψηλό επίπεδο με φόντο το ΓεΣΥ, αφού μέτωπο άνοιξε αυτή τη φορά και συνεχίζεται για δεύτερο εικοσιτετράωρο δημόσια και μεταξύ υπουργού Οικονομικών και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, ενώ την ίδια ώρα ΟΑΥ και οργανωμένοι ασθενείς, έστρεψαν χθες τα πυρά τους κατά του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε την Πέμπτη απαίτησε την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας και την πλήρη συμμόρφωση του ΟΑΥ στις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. 

Η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και του ΟΑΥ, άρχισε από την Τετάρτη, όταν το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για την καθυστέρηση, όπως υποστήριζε, από πλευράς του ΟΑΥ στην κατάθεση στοιχείων για τις αμοιβές των γιατρών στο ΓεΣΥ στο Τμήμα Φορολογίας. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ασθενείς για φάρμακα: Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του

Η ανταλλαγή πυρών συνεχίστηκε και χθες, όταν ο Κωνσταντίνος Πετρίδης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε προχθεσινές τοποθετήσεις του διευθυντή του ΟΑΥ Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, ότι «ο ΟΑΥ δεν είναι αρμόδιος για να παρουσιάζει δεδομένα σε πρώτο χρόνο για τις αμοιβές των παρόχων του», διερωτώμενος «από πού ξέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου εάν γίνεται φοροδιαφυγή στο ΓεΣΥ», λέγοντας μάλιστα «ποιός είναι ο σεβασμός στα λεφτά του φορολογούμενου που επιδεικνύει αυτός ο δημόσιος λειτουργός;». 

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, είπε ο κ. Πετρίδης, «εκδόθηκε ένα χρόνο μετά το αίτημα του Τμήματος Φορολογίας για κατάθεση στοιχείων από τον ΟΑΥ και πάνω-κάτω ο κ. Παπακωνσταντίνου μας είπε να πάμεν να γυρεφτούμεν αλλού γιατί δεν γίνεται φοροδιαφυγή. Εγώ σας λέω ότι από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε πάρει, γίνεται το έλα να δεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καταρρίψουμε κάποιες νοοτροπίες που επικρατούν στον ΟΑΥ και θα οδηγήσουν το Σύστημα σε κατάρρευση». 

«Οι λίστες με τις αμοιβές των γιατρών του ΓεΣΥ, έχουν πάει στο τμήμα Φορολογίας» ήταν η χθεσινή απάντηση του διευθυντή του ΟΑΥ Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μιλώντας στον «Φ», διερωτήθηκε «εάν βγαίνουν ανακοινώσεις κάθε φορά που παρατηρείται καθυστέρηση στην αποστολή επιστολών στην δημόσια Υπηρεσία». Υπέδειξε μάλιστα με νόημα πως «ο καθένας έχει την αρμοδιότητα και τη δουλειά του να κάνει». 

Πάντως και σε σχέση με τα όσα έχουν λεχθεί τις τελευταίες ημέρες και αφορούν τις φορολογικές δηλώσεις των γιατρών του ΓεΣΥ, έπειτα και από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία στην προ ΓεΣΥ εποχή, 67 γιατροί δήλωναν εισοδήματα από €10.000 μέχρι €120.000 και στο ΓεΣΥ έχουν απολαβές πέραν των €300.000, σε δηλώσεις προέβη χθες και η Λειτουργός Α του Τμήματος Φορολογίας Ειρήνη Ιωάννου, διευκρινίζοντας ότι «οι πληρωμές των γιατρών από το ΓεΣΥ, αποτελούν το αρχικό τους εισόδημα. Από εκεί και πέρα, οι γιατροί ενεργούν ως αυτοεργοδοτούμενοι, άρα είναι και άλλα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για σκοπούς φορολογίας. Οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΑΥ ενεργούν ως αυτοεργοδοτούμενοι, άρα δεν μπορεί να αποκόπτεται ο φόρος στην «πηγή», δηλαδή από τον ΟΑΥ. Δεν είναι μισθωτοί». Παράλληλα, είπε, «κάποιοι από αυτούς ενεργούν ως αυτοεργοδοτούμενοι και όταν έχουν εισόδημα πέραν των €70.000 πρέπει να καταθέτουν και οικονομικές καταστάσεις για να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις». 

Σε σχέση με τα στοιχεία, που έστω και καθυστερημένα στάλθηκαν από τον ΟΑΥ προχθές στο Τμήμα Φορολογίας, η κ. Ιωάννου, απέφυγε να αναφερθεί σε «προκαταρκτικές ενδείξες», υπέδειξε ωστόσο ότι «το Τμήμα πρέπει να επεξεργαστεί όλα αυτά τα δεδομένα για να έχει σωστό αποτέλεσμα». 

Στο δεύτερο ανοικτό μέτωπο του ΓεΣΥ, χθες, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρος Αγαθαγγέλου, απαίτησε και από ραδιοφώνου «την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας από πλευράς του ΟΑΥ» και την «πλήρη υιοθέτηση των συστάσεων του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας». 

«Έχει κανέναν ο οποίος αμφισβητεί την πολύ τεκμηριωμένη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε αναφερόμενος στις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή για την παρουσία εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα εντός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια: «Παρατηρείται πλήρης παρανομία. Έχει παρατηρηθεί μια ανισότητα μεταξύ των νοσηλευτηρίων και η βασική πτυχή της νομοθεσίας δεν εφαρμόζεται». 

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ απέφυγε να τοποθετηθεί στις επισημάνσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για ενδεχόμενο φοροδιαφυγής από πλευράς των γιατρών, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να εστιάσουμε τη συζήτηση μόνο σε αυτό που λέμε υπήρξε κατάχρηση από τους παρόχους, πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα είναι στη ρίζα του». 

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο ΠΙΣ δεν έχει διαβάσει την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας» απάντησε μέσω του «Φ» ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «εάν την έχει διαβάσει και επιμένει σε αυτά που απαιτεί, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε καθολικά τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Το ουσιαστικό θέμα που έχει αναδείξει η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι να μειωθούν οι προϋπολογισμοί κατά 20%. Οι προϋπολογισμοί δεν είναι κάτι αφηρημένο, είναι οι αμοιβές των παρόχων και κυρίως των γιατρών μας. Επομένως, εάν ο ΠΙΣ είναι έτοιμος να αλλάξουμε τις συμβάσεις των γιατρών και να μειώσουμε τις αμοιβές τους κατά 20%, τότε είμαστε οι πρώτοι που το στηρίζουμε. Το 20% είναι περίπου €100 εκατομμύρια τα οποία θα μπορούμε να διοχετεύσουμε και σε φάρμακα και σε άλλες υπηρεσίες». 

Σε ό,τι αφορά το θέμα για τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς που εργάζονται στα εντός ΓεΣΥ νοσηλευτήρια, ο κ. Παπακωνσταντίνου και πάλι έριξε την μπάλα στον ΠΙΣ: «Όσον αφορά την παρανομία για τους γιατρούς εκτός του ΓεΣΥ οι οποίοι βρίσκονται στα νοσηλευτήρια που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ, αν και για εμάς δεν είναι τόσο σημαντικό θέμα, και εκεί η προσπάθεια του ΟΑΥ ήταν να προστατεύσει αυτούς τους λίγους γιατρούς που είναι μέτοχοι στα νοσοκομεία να παραμείνουν στα νοσοκομεία τους. Εάν και εδώ είναι απαίτηση του ΠΙΣ να το εφαρμόσουμε όπως το λέει η Ελεγκτική Υπηρεσία, τότε και αυτό να το εφαρμόσουμε. Εμείς προσπαθούμε να βρούμε λύση και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Υγείας και τον Γενικό Εισαγγελέα για να λυθεί αυτό το ζήτημα. Όμως αφού ο ΠΙΣ συμφωνεί ότι είναι παρανομία και εμείς πρέπει να εφαρμόσουμε το νόμο, τότε οι γιατροί αυτοί να εκδιωχθούν από τα νοσοκομεία τους». 

«Κάποιοι ήταν απρόθυμοι για χρόνια να ετοιμάσουν τα πρωτόκολλα»

Στον πρόεδρο του ΠΙΣ απάντησε σε ψηλούς τόνους και ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών, Μάριος Κουλούμας, υποδεικνύοντας ότι «στο ΓεΣΥ υπάρχουν αρκετά προβλήματα, αλλά αποτελεί πρόκληση όταν κάποιοι, οι οποίοι πολέμησαν λυσσαλέα το ΓεΣΥ, κάποιοι οι οποίοι για χρόνια ήταν απρόθυμοι να ετοιμάσουν πρωτόκολλα, σήμερα μας κουνάνε και το δάκτυλο. Ας αρχίσουν να συμπεριφέρονται ως συνεργάτες αφού λένε ότι δεν είναι πολέμιοι». Όσον αφορά τις καταχρήσεις, είπε συνεχίζοντας στις δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, «όντως υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αυτό δεν αφορά την πλειοψηφία των γιατρών μας. Οι ίδιοι οι γιατροί του ΓεΣΥ αγωνιούν και θέλουν να διορθωθούν κάποια πράγματα που σήμερα και εμείς βλέπουμε». 

Όσον αφορά τους γιατρούς εκτός ΓεΣΥ που βρίσκονται στα νοσοκομεία του Συστήματος, «ήταν και δική μας συναίνεση, να μπει αυτή η ρήτρα στη συμφωνία με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, διότι εμείς βλέπαμε το δάσος και δεν θα κάψουμε το δάσος για ένα δέντρο και αντιλαμβάνομαι κάποιους οι οποίοι θέλουν να κάψουν το δάσος, αλλά εμείς δεν θα το κάψουμε. Ο Γενικός Εισαγγελέας λέει ότι αυτό είναι παράνομο. Να διορθωθεί, όμως να λάβουμε όλες τις παραμέτρους υπόψη μας».