Η Λευκωσία παρακολουθεί με προσοχή όλες τις κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπτουλχαμίντ Χαν το οποίο, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, βγήκε από το λιμάνι Τασουκού στα νότια παράλια της Τουρκίας. Η ξαφνική έξοδος του τουρκικού γεωτρύπανου φαίνεται να αποτελεί μέρος των προετοιμασιών για το ταξίδι προς την κυπριακή ΑΟΖ τις επόμενες ημέρες. 

Το Αμπντουλχαμίντ Χαν απέπλευσε από το λιμάνι Τασουκού το βράδυ του Σαββάτου με νοτιοδυτική κατεύθυνση. Η κίνηση του τουρκικού γεωτρύπανου, ένα δεκαήμερο πριν από την ημερομηνία που έδωσε η ίδια η Τουρκία, σήμανε συναγερμό σε Λευκωσία και Αθήνα. Στη συνέχεια ωστόσο από την πορεία που ακολούθησε το πλοίο και το γεγονός ότι στάθμευσε σε μια απόσταση 15 μιλίων από τα τουρκικά παράλια, φάνηκε ότι οι ενέργειές του ήταν καθαρά στο πλαίσιο της προετοιμασίας του γεωτρύπανου. 

Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία ανέφεραν στον «Φ» (χθες βράδυ) πως το γεωτρύπανο παρέμεινε σταθμευμένο σε απόσταση από το λιμάνι, βόρεια της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Παράλληλα, σημείωναν ότι το πλοίο είχε δηλώσει ως προορισμό του στο λιμάνι Τασουκού και όχι οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Την ίδια ώρα ωστόσο οι ίδιες πηγές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η Τουρκία να κάνει τις κινήσεις της προ της 9ης Αυγούστου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Λευκωσία -αν και θεωρεί δεδομένο ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ- σε συντονισμό με την Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει σειρά ενεργειών για να καταγγείλει τις τουρκικές προκλήσεις. 

Η Άγκυρα από πλευράς της σπεύδει να δικαιολογηθεί χαρακτηρίζοντας ως απόλυτα νόμιμες τις έρευνες που θα διεξαγάγει στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι στην Κωνσταντινούπολη, ο Ιμπραχίμ Καλίν, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Haber 7, ανέφερε ότι όπως και το «Ορούτς Ρέις» έτσι και το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα κάνει έρευνες, καθώς -όπως ισχυρίστηκε- η Τουρκία κάνει αυτές τις εργασίες απολύτως νόμιμα, επικαλούμενος μάλιστα και άδεια από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε ακόμα ότι η Τουρκία δεν δίνει σημασία στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως η χώρα του παραβιάζει τις δικές τους περιοχές, γιατί «δεν υπάρχει καμία νομική βάση».

«Κανένας να μη φοβάται τον Αμπντουλχαμίτ. Ούτε οι Έλληνες φίλοι μας. Το λέω και για το πλοίο και για τον σουλτάνο. Να ξεκαθαρίσουμε πως η Τουρκία μπορεί και έχει το δικαίωμα να κάνει έρευνες και γεωτρήσεις στα δικά της χωρικά ύδατα και σε περιοχές που έχουν αδειοδοτηθεί», είπε συγκεκριμένα ο Καλίν. Και συνέχισε: «Υπάρχουν οι επιστολές που έχουμε στείλει στον ΟΗΕ, υπάρχουν οι άδειες που έχουμε πάρει από την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Υπάρχουν και οι συμφωνίες που έχουμε κάνει για τα οικόπεδα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Καλίν είπε: «Δεν υπάρχει καμία νομική βάση στους ισχυρισμούς των Ελληνοκυπρίων και των Ελλήνων πως παραβιάζουμε τις δικές τους περιοχές. Ξεσηκώνουν τον κόσμο, επειδή πηγαίνουν τα πλοία μας σε περιοχές που επιχειρούν «de facto» να τις ανακηρύξουν ως δικές τους. Εμείς δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτά. Όπως το Ορούτς Ρέις, αλλά και άλλα πλοία μας έχουν κάνει έρευνες σε αυτές τις περιοχές, έτσι και το πλοίο Αμπντουλχαμίτ Χαν θα κάνει τις εργασίες του, θα κάνουμε εργασίες και σε περιοχές που έχουμε πάρει άδεια από την ΤΔΒΚ για τα οικόπεδα, ήδη έχουμε δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες εργασίες ερευνών στα δικά μας χωρικά ύδατα».

Προσπάθεια εκβιασμού από Τουρκία 

Η Κυβέρνηση αναμένει τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες συζήτησης των τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που έχει καταθέσει, αλλά και την επανέναρξη ενός νέου διαλόγου επί ίσοις όροις, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Κοινότητας Τρούλλων, Ανδρέα Σουρουκλή και Νικόλα Γεωργίου, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι η δική μας πλευρά, είναι ταγμένη πάντα να υπερασπίζεται το δίκαιο και την ειρήνη. Ο Μ. Πελεκάνος τόνισε πως «η κατοχική Τουρκία με απειλές, εκβιασμούς και με τις συνεχιζόμενες έκνομες ενέργειές της, όπως είναι για παράδειγμα οι απροκάλυπτες επιθέσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι παρεμβάσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, σε μια προσπάθεια προώθησης αλλαγής του συμφωνημένου πλαισίου λύσης εμμένοντας στα διχοτομικά τετελεσμένα, που συνεχώς καλλιεργεί στα κατεχόμενα, με σκοπό να μηδενίσει την ίδια την υπόσταση και το διεθνές καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Με την επιθετικότητα αυτή, συνέχισε, «η Τουρκία επιχειρεί να μας εκβιάσει, προκειμένου να δεχτούμε τα όσα σχεδιάζει, τα οποία αποσκοπούν και την κατοχή να διατηρήσουν και τον έλεγχο της Τουρκίας να διασφαλίσουν».