Μερικές αναφορές για αυτογνωσία και αυτοκριτική πώς χειριστήκαμε τη λύση.

1. Τα Ηνωμένα Έθνη και οι μεγάλες χώρες που με τα σημερινά δεδομένα είναι οι γιατροί, οι ρυθμιστές της λύσης του Κυπριακού μας πρότειναν πριν 41 χρόνια το αμερικανοκαναδικό φάρμακο για θεραπεία και αναχαίτιση του προβλήματος μας, εμείς όμως για λόγους προελεύσεως, για άσοφες, αμελέτητες σκέψεις διαφωνήσαμε με τους γιατρούς και το απορρίψαμε ως ακατάλληλο.  

2. Μετά τρία χρόνια τα Ηνωμένα Έθνη και οι μεγάλες χώρες που είναι οι ρυθμιστές των προβλημάτων των μικρών κρατών, μας πρότειναν και πάλι δύο φάρμακα για θεραπεία και αναχαίτιση του προβλήματος μας, αλλά εμείς πάλι άσοφα, αμελέτητα τα απορρίψαμε για να χρονίσει η διχοτόμηση πιο πολύ (να θεραπεύεται καλύτερα!).

3. Επί Βασιλείου τα Ηνωμένα Έθνη και οι μεγάλες δυνάμεις που είναι ρυθμιστές, θεραπευτές των παθήσεων, των προβλημάτων των μικρών κρατών, μας πρότειναν και πάλι τις ιδέες Γκάλι για θεραπεία και αναχαίτιση της τουρκοποίησης της μισής Κύπρου, αλλά πάλι εμείς για κομματικούς λόγους, για την εξουσία και κούφιους πατριωτισμούς και προσδοκίες, τις απορρίψαμε για να πετύχουμε καλύτερες.

4. Το 2004 τα Ηνωμένα Έθνη και όλες σχεδόν οι μεγάλες χώρες μας πρότειναν για φάρμακο για θεραπεία και αναχαίτιση της τουρκοποίησης το σχέδιο Ανάν που προνοούσε επιστροφή 58 χωριών. Επιστροφή Μόρφου, επιστροφή περιοχών της Μεσαορίας και επιστροφή μεγάλου αριθμού κατοίκων, αλλά και πάλι εμείς για λόγους εξουσίας και κούφιες προσδοκίες και άσοφες σκέψεις, το απορρίψαμε για να τσιμεντώσουμε την τουρκοποίηση της μισής Κύπρου.

5. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Τουρκία ουδέποτε επιθυμούσε ή επιδίωκε σχέδια λύσεως. Τα σχέδια τα απέρριπτε πριν τον ερχομό τους διότι ο κύριος σκοπός και επιθυμία της ήταν να κάνει τη μισή Κύπρο επαρχία της. Ούτε διχοτόμηση επιθυμεί ούτε δύο κράτη. Το σχέδιο Ανάν το δέχθηκε εσκεμμένα, προμελετημένα κατόπιν συνεννοήσεως με τους φιλότουρκους Βρετανούς για να οπλιστεί περισσότερο τζιαι να τσιμεντώσει, να σφραγίσει τον κύριο σκοπό της και τον τσιμέντωσε. Και εμείς πέσαμε στην παγίδα και απορρίπταμε συνεχώς σχέδια, 8 στο σύνολο τους, για να κάνουμε δώρο τη μισή Κύπρο στην Τουρκία.

Τα ρητά μας λέγουν: «Η ασοφία φραγμός στην επιτυχία και τα λάθη γεννούν πάθη».

*Λαογράφος.