To Top
22:10 Παρασκευή
6 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι άνθρωποι κάνουν τους αριθμούς*
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Οι άνθρωποι κάνουν τους αριθμούς*
  16 Νοεμβρίου 2019, 9:55 πμ  

386.014 πολίτες της Κύπρου επισκέφτηκαν γιατρό του ΓεΣΥ τον μήνα Σεπτέμβριο. Από αυτούς, οι 169.415 παραπέμφθηκαν σε ειδικούς γιατρούς και ακτινοδιαγνωστικά κέντρα.
> Η πραγματική ιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα θα αποδειχθεί ότι άρχισε να επιτυγχάνεται, μόνο όταν στατιστικώς αποδειχθεί ότι έχουν βελτιωθεί οι δείκτες υγείας των πολιτών. Δηλαδή, ότι γίνεται καλύτερη πρόβλεψη, προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται καλά περισσότερες νόσοι, και εντέλει ότι έχουν μειωθεί αυτές οι πολύ υψηλές επισκέψεις σε γιατρούς και … μαγνητικές!

 
13,9% των ερωτηθέντων στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (ESS 2017 – 2019) για την λύση του Κυπριακού, απάντησε ότι προτιμά αυτήν των δύο ξεχωριστών κρατών («Εκείνοι ‘πο’ τσίη – εμείς ‘πο δα).
> Αυτοί κι αν χρειάζονται όλο το ΓεΣΥ!
 
6 δισεκατομμυριούχους με περιουσία που φτάνει στο τέλος του 2018 τα 19,9 δισ. δολάρια, έχει η Κύπρος. Το 2017 η περιουσία των έξι αυτών συμπατριωτών μας ήταν 17,6 δισ. δολάρια.
> Δηλαδή, στα περίπου 2 χρόνια έκτοτε, αυξήθηκε η περιουσία τους κατά €2,3 δις. Κανονικά, θα έβαζα ερωτηματικό ή θαυμαστικό εδώ, αλλά το ξανασκέφτηκα.
 
€293,3 εκατ. είναι αυτή τη στιγμή το ύψος των ενταλμάτων που έχουν εκδοθεί και παραμένουν ανεκτέλεστα από την Αστυνομία, κυρίως για πρόστιμα από τη μη καταβολή των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις.
> Δύο «μεγέθη» που ίσως αντικατοπτρίζουν πόσο φτηνά λογαριάζει τη ζωή του, όπως και τη ζωή των άλλων, μια μερίδα συμπατριωτών.
 
6 χρόνια πριν ξεκίνησε να κτίζεται νέα πτέρυγα στο Νοσοκομείο Λάρνακας. Επρόκειτο να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά ούτε ως το τέλος αυτού του έτους, 2019, θα είναι έτοιμο. Τώρα, λέγεται ότι η παράδοση θα γίνει τον Ιανουάριο του νέου έτους, 2020.
>Σκέφτηκα να πάω να παίξω στοίχημα ότι ούτε και τότε θα είναι έτοιμο, αλλά φίλος καλός με απέετρεψε λέγοντας ότι δεν υπάρχει στοιχηματζίδικο στον κόσμο που θα δεχτεί bet ότι δεν θα είναι έτοιμο κάποιο έργο του Δημοσίου. Γι την ιστορία δε: Μάίο του 2016 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό, και Οκτώβριο του 2017 δέχτηκε τους πρώτους ασθενείς. Μιλάμε δε για νοσοκομείο κανονικό – όχι πτερύγιο!
 
18%, εξοικονόμηση στα καύσιμα μπορεί να επιτευχθεί εάν οι κυβερνήσεις αποφάσιζαν να κατεβάσουν το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους από τα 120 χλμ/ώρα στα 110 χλμ/ώρα, σύμφωνα με εμπεριστατωμένη έρευνα της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Εταιρείας.
> Τόσο απλά. Τόσο λογικά. Αλλά πάλι, δεν θα στενοχωρηθούν κάποια που ζουν από την κατανάλωση καυσίμων; Και συνήθως, όταν κάποιοι ισχυροί στενοχωριούνται, δεν ασκούν πιέσεις στους άλλους ισχυρούς; Που με τη σειρά τους, συνήθως ενδίδουν; Α, μπα. Ανοησίες λέω!
 
420 εκατομμύρια, και πλέον, άνθρωποι ζουν αυτήν την στιγμή στον Πλανήτη με διαβήτη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο διαβήτης είναι η 7η αιτία θανάτου διεθνώς, και προκαλεί μια σειρά από άλλα σοβαρά προβλήματα όπως ανακοπή καρδιάς, εγκεφαλικό, νεφροπάθεια, τύφλωση και αναγκαστικό ακρωτηριασμό των κάτω άκρων.
> «Μαζί μπορούμε να νικήσουμε τον διαβήτη», ήταν το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας του την περασμένη Πέμπτη 14/11. Αρκεί να σκεφτούμε ότι μέχρι πριν κάποια χρόνια πέθαινες από τον διαβήτης σίγοθρα, ενώ πλέον μπορείς να συμβιώσεις με αυτόν, και μάλιστα καλά. Αν προσέχεις.
 
196 μαραθώνιους σε ισάριθμες χώρες έτρεξε μέσα σε 22 μόλις μήνες ο Βρετανός μαραθωνοδρόμος Νικ Μπάτερ, 30 χρονών.
> Ο πρώτος του αγώνας ήταν τον Ιανουάριο του 2018, και ο πιο πρόσφατος την περασμένη Κυριακή στον Μαραθώνιο της Αθήνας.
 
(*) Κάθε Σάββατο, η Στήλη βλέπει τα Πρόσωπα & Προσωπεία με τη γλώσσα των αριθμών. Επίσης, κάθε πρωί στο Newsletter του Philenews, του ιστότοπου του «Φιλελεύθερου», θα βρίσκετε έναν Αριθμό της Ημέρας.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...