Κάθε μήνα γίνεται και πιο ακριβό το καλάθι της νοικοκυράς και οτιδήποτε άλλο πωλείται στην Κύπρο, με τους καταναλωτές να χάνουν σημαντικό μέρος των εισοδημάτων τους και τον πληθωρισμό να έχει φθάσει στο 7,1% τον Μάρτιο, από τα ψηλότερα ποσοστά σε μηνιαία βάση τα τελευταία πολλά χρόνια. Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η αύξηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο ήταν η ψηλότερη που καταγράφηκε από το 1995, τουλάχιστο! Ανάλογη κατάσταση -και χειρότερη- καταγράφεται και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, καθώς το ποσοστό αύξησης του πληθωρισμού την Κύπρο είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο των «27».

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 7,13% τον Μάρτιο, από 6,56% τον Φεβρουάριο και 5,40% τον Ιανουάριο. Είναι ξεκάθαρο πως ο πληθωρισμός καταγράφει ανοδική τάση και τίποτε στον ορίζοντα δεν προδιαγράφει αναχαίτιση αυτής της πορείας, τουλάχιστο τους επόμενους αρκετούς μήνες. Πριν ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2021, ήταν η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός στην Κύπρο είχε αρνητικό πρόσημο (-0,72%) και από εκεί και μετά ξεκίνησε η σταδιακή αλλά συνεχής άνοδος των τιμών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πληθωρισμός πλήττει μισθούς – καταθέσεις

Στην πράξη, ο πληθωρισμός 7,1% σημαίνει ότι για κάθε €1.000 εισόδημα η αξία του μειώνεται κατά €71 ευρώ και η πραγματική αγοραστική αξία πέφτει στα €929. Αν κάποιος ανήκει στους χαμηλά αμειβόμενους και  πληρώνεται κάτω από €1.000, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς ο πληθωρισμός επιβαρύνει περισσότερο τα χαμηλοεισοδηματικά στρώματα, καθώς πλήττει άμεσα τη δυνατότητά του να προμηθευτεί τα βασικά ήδη διατροφής και επιβίωσης. Για παράδειγμα, τα €800 έχουν αγοραστική δύναμη €743. Στην περίπτωση που η αμοιβή του εργαζόμενου είναι €1.500, ο πραγματικός μισθός με την αφαίρεση του πληθωρισμού υπολογίζεται στα €1.393,5.

Με βάση τα στοιχεία που δίνει η Στατιστική Υπηρεσία, συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2021 οι μεγαλύτερες μεταβολές (αυξήσεις) παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο (16,6%) και μεταφορές (14%). Το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά αυξήθηκε 6,98%, στα αλκοολούχα ποτά και καπνό 0,74%, ένδυση και υπόδηση 3,67%, στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο 14,65%,  επίπλωση και οικιακό εξοπλισμό 2,31%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή το πρώτο τρίμηνο στον τομέα της υγείας αυξήθηκε 0,90%, στις μεταφορές 14,06%, στις επικοινωνίες 2,42%, στον τομέα της αναψυχής και πολιτισμού 2,33%, στην εκπαίδευση 0,56%, στα εστιατόρια και ξενοδοχεία 4,14%, άλλα αγαθά και υπηρεσίες 1,63%.

Σ’ ένα μήνα (Μάρτιος σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2022) οι τιμές του ηλεκτρισμού αυξήθηκαν 7,85%, των πετρελαιοειδών 3,55%, των γεωργικών προϊόντων 1,39%. Ελάχιστες ήταν οι αυξήσεις στην κατηγορία των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών (0,30%), ένδυση και υπόδηση (0,59%), στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο (0,48%), επίπλωση, οικιακός εξοπλισμός (0,11%).

Η τιμοληψία της Στατιστικής Υπηρεσίας διενεργείται μόνο στις αστικές περιοχές των επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και  Πάφου. Για κάθε πόλη οι αυξομειώσεις των τιμών κατά προϊόν κάθε μήνα σταθμίζονται ανάλογα με τον  πληθυσμό. Συγκεκριμένα, οι συντελεστές στάθμισης για τις τέσσερις επαρχίες: Λευκωσία 42%, Λεμεσός  30%, Λάρνακα 18% και Πάφος 10%. Οι τιμές των 805 ειδών και υπηρεσιών, που περιλαμβάνονται στον ΔΤΚ, παρακολουθούνται και καταγράφονται μια φορά κάθε μήνα, εκτός από κάποια εποχικά προϊόντα (π.χ. λαχανικά και φρούτα), τα  κρέατα και τα καύσιμα, των οποίων οι τιμές συλλέγονται κάθε βδομάδα (κάθε Πέμπτη).

Την προηγούμενη Παρασκευή ανακοινώθηκε ο εναρμονισμένος δείκτης καταναλωτή από την Eurostat για τον Μάρτιο, οοποίος για την Κύπρο ήταν 6,2%. Ωστόσο, η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, με ίδιους συντελεστές στάθμισης των προϊόντων και υπηρεσιών για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.