Την ώρα που:

α) οι συντεχνίες των εργαζομένων στην ΑΗΚ διαμαρτύρονται, κατά καιρούς, δημόσια και παρασκηνιακά, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει παρεμπόδιση της Αρχής να διεισδύσει περαιτέρω στην εγκατάσταση και χρήση φωτοβολταϊκών και για το πάγωμα (σ.σ. από τη ΡΑΕΚ), παλαιότερου διαγωνισμού για μακροχρόνια μίσθωση τεμαχίων γης από την ΑΗΚ προς αξιοποίησή τους για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, και

β) δεκάδες πολίτες που είχαν ενδιαφερθεί για τον διαγωνισμό του 2019, ώστε να μισθώσουν ιδιόκτητα τεμάχια γης για να τα αξιοποιήσει η ΑΗΚ για φωτοβολταϊκά, διαμαρτύρονται για το πάγωμα του διαγωνισμού και επιρρίπτουν τις ευθύνες στη ΡΑΕΚ,

φαίνεται πως η ενημέρωση από την ΑΗΚ για το συγκεκριμένο θέμα είναι πλημμελής, αφού αποφεύγει ή παραλείπει να ενημερώσει επίσημα ότι η ΡΑΕΚ απέσυρε τις ενστάσεις της και επέτρεψε στην ΑΗΚ να «ξεπαγώσει» τον διαγωνισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι από τον περασμένο Μάρτιο η ΡΑΕΚ ενημέρωσε γραπτώς την ΑΗΚ ότι είναι ελεύθερη να ενεργοποιήσει τον διαγωνισμό και να προχωρήσει σε αξιολόγηση των προσφορών που είχαν υποβληθεί από ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες γης. Η πληροφορία αυτή δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί επισήμως από την ΑΗΚ και τη ΡΑΕΚ. Ωστόσο, άτομα που εμπλέκονται άμεσα με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό μάς διαβεβαιώνουν ότι η ΡΑΕΚ επέτρεψε εδώ και επτά μήνες στην ΑΗΚ, μέσω επιστολής, να προχωρήσει με την αξιολόγηση των προτάσεων που δέχθηκε.

Αν και αναμένουμε ακόμα επίσημη πληροφόρηση από την ΑΗΚ (τη ζητήσαμε προ ημερών), δεν ανακοινώθηκε οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με τον διαγωνισμό και στελέχη του οργανισμού εξακολουθούσαν, τουλάχιστο έως πρόσφατα, να υποστηρίζουν παρασκηνιακά ότι η ΑΗΚ εμποδίζεται στην προσπάθειά της να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά (σχετικό ρεπορτάζ του «Φ» στις 16/9, για αντιδράσεις πολιτών στην Πάφο).

Εν μέρει είναι δικαιολογημένη η θέση της ΑΗΚ πως ούτε η κυβέρνηση, ούτε η ΡΑΕΚ βλέπουν με καλό μάτι μια πολύ επιθετική πολιτική του ημικρατικού οργανισμού στην εγκατάσταση πάρκων ΑΠΕ (το κόστος των οποίων πρέπει να μεταφερθεί στους καταναλωτές και το κόστος θα είναι μεγαλύτερο αν επιλεγούν τεμάχια γης σε ακριβές περιοχές), υπό τον φόβο της απόκτησης δεσπόζουσας θέσης και σε αυτόν τον τομέα παραγωγής, αλλά και επειδή είναι πιθανή η εξάντληση των δυνατοτήτων του δικτύου διανομής σε περίπτωση πιθανής ένταξης πολλών έργων ΑΠΕ από την ΑΗΚ, με ορατό τον κίνδυνο να παρεμποδιστεί η σύνδεση στο δίκτυο άλλων, ιδιωτικών, έργων.

Σταδιακά και βάσει προγράμματος

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που ζήτησε με την επιστολή του περασμένου Μαρτίου η υπηρεσία της ΡΑΕΚ ήταν την πραγματοποίηση διαβούλευσης με την επίσημη ΑΗΚ, μετά την αξιολόγηση των προτάσεων του διαγωνισμού του 2019, ώστε να διασφαλιστεί ότι η περαιτέρω διείσδυση της ΑΗΚ στις ανανεώσιμες πηγές θα γίνει σταδιακά και βάσει προγραμματισμού, για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που προαναφέραμε. Ανεπίσημες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν για μίσθωση τεμαχίων στην ΑΗΚ αξιολογούνται αυτό το διάστημα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΑΗΚ, ο εν λόγω διαγωνισμός έληγε στις 31/12/2020.

Παλαιότερα, δε, είχαμε γράψει ότι η ΡΑΕΚ κάλεσε την ΑΗΚ να ετοιμάσει μελέτη για την σταδιακή αξιοποίηση των ΑΠΕ, χωρίς να είναι γνωστό αν αυτή η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί. Παλαιότερες πληροφορίες μας -τις οποίες επίσης δημοσιεύσαμε- ανέφεραν ότι η ΑΗΚ επιθυμούσε την εγκατάσταση 20 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά τον χρόνο (κάτι μάλλον ανέφικτο, υπό τα σημερινά δεδομένα), αλλά παράλληλα είχε γίνει γνωστό ότι μετά και τα δύο σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος άνω των 200 μεγαβάτ, το δίκτυο πλησίαζε στον κορεσμό του (κατά τόπους), κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία, εντός και εκτός ΑΗΚ, για τις πραγματικές δυνατότητες του συστήματος να δεχθεί σημαντική πρόσθετη παραγωγή από ΑΠΕ, είτε από την ΑΗΚ Παραγωγή, είτε από ιδιώτες. Την ίδια ώρα, όμως, οι δεσμεύσεις της χώρας έναντι της ΕΕ επιβάλλουν αλματώδη αύξηση της αξιοποίησης των ΑΠΕ, ώστε να μειωθούν οι (πανάκριβες) εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Οι άδειες που «κάθονται» και η συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή 

Η ΑΗΚ, που για την ώρα διαθέτει μόνο ένα φωτοβολταϊκό πάρκο (3 μεγαβάτ), έχει εγκριμένες άδειες για περίπου 25 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά, αλλά η υλοποίηση των αδειών καθυστερεί, όχι όμως με αποκλειστική ευθύνη της ΑΗΚ, καθώς υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις με εμπλοκή τρίτων -και των βρετανικών βάσεων- για την αδειοδότηση του πάρκου στο Ακρωτήρι (12 μεγαβάτ). Το συγκεκριμένο πάρκο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει σε περίπου ένα χρόνο.

Η ΑΗΚ Παραγωγή, σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή, υπέβαλε αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος περίπου 70 μεγαβάτ, παρ’ όλο ότι της ζητήθηκε προ καιρού από τη ΡΑΕΚ να απεμπλακεί από τον συνεταιρισμό με την Αρχιεπισκοπή, προφανώς για νομικούς λόγους.