Μπορεί τα γνωστά rapid test να χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στην Κύπρο στη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο δεν θα γίνονται αποδεκτά ως αποδεικτικό στοιχείο που θα εξαιρεί όσους αφικνούνται (ή επιστρέφουν από ταξίδι) στο νησί από την υποχρέωση άλλων διαγνωστικών ελέγχων στο πλαίσιο εφαρμογής από την 1η Ιουλίου του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ.

Αυτό προκύπτει από την απόφαση που πήρε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο για την εφαρμογή του σχετικού κανονισμού για το «πράσινο διαβατήριο» της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το Υπουργικό αποφάσισε μεν πως από την 1η Ιουλίου, δηλαδή από την ερχόμενη Πέμπτη, θα γίνονται αποδεκτά τα ψηφιακά πιστοποιητικά COVID για ταξίδια προς την Κύπρο, αλλά όχι αυτά που θα εκδίδονται μόνο με την προσκόμιση rapid test. Βάσει της απόφασης, επηρεάζονται και Κύπριοι που θα επιστρέφουν στη χώρα από ταξίδι σε χώρα που εμπίπτει στην κόκκινη ή την πορτοκαλί κατηγορία. Εφόσον αυτοί δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή δεν έχουν περάσει κορωνοϊό (με το ανάλογο πιστοποιητικό), θα πρέπει να υποβληθούν σε PCR τεστ και όχι απλά σε rapid test.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ως γνωστόν, το ψηφιακό πιστοποιητικό, που θα εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο: Ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα (είτε με PCR είτε με rapid test) ή πως έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

Η Κύπρος, βάσει της χθεσινής απόφασης του Υπουργικού, θα εξαιρεί από τα υποχρεωτικά διαγνωστικά PCR τεστ, βάσει της κατηγοριοποίησης κάθε χώρας που θα συνεχίσει να ισχύει, τους κατόχους του ψηφιακού πιστοποιητικού, εφόσον αυτό αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για εμβολιασμό και εφόσον ο κάτοχος του έχει αναρρώσει από τη νόσο covid.

Δεκτά θα γίνονται επίσης τα ψηφιακά πιστοποιητικά που θα εκδίδονται μετά από την προσκόμιση αρνητικού PCR τεστ, αλλά, εφόσον ο κάτοχος τους εμπίπτει στην «κόκκινη» κατηγορία της σχετικής κατηγοριοποίησης της Κύπρου, δεν θα εξαιρείται από την υποχρέωση υποβολής του και σε δεύτερο PCR τεστ με την άφιξη του στην Κύπρο. Το τελευταίο θα ισχύει για τουλάχιστον έξι εβδομάδες από την 1η Ιουλίου, όσο θα ισχύει δηλαδή και η περίοδος προσαρμογής που δίνει ο κανονισμός της ΕΕ για πλήρη εφαρμογή του. Η πρακτική που θα ισχύσει στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.