Ο Αδάμος Κόμπος διερωτάται τι θα πράξει η ελληνοκυπριακή πλευρά, εάν κατά τη διάρκεια της αυτής διάσκεψης οι Τούρκοι προβάλλουν αδιάλλακτα τη θέση τους για λύση δύο κρατών.

Για χρόνια τώρα σαν καλά παιδιά, ικανοποιούμε τις προσκλήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και όποτε μας καλέσει για διάφορες συναντήσεις διμερούς ή πενταμερούς συμμετοχής, δηλώνουμε πάντοτε παρόντες. Ουδέποτε αρνηθήκαμε να παρευρεθούμε σ’ αυτές, γνωρίζοντας μάλιστα εξ’ αρχής ότι δεν πρόκειται να έχουμε οποιονδήποτε όφελος αλλά ίσως ζημιά τις περισσότερες φορές όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Το κάνουμε απλά και μόνο για να μην κατηγορηθούμε ότι δεν θέλουμε λύση, από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τους διεθνείς καλοθελητές και κάποια κυπριακά πολιτικά κόμματα. 

Σήμερα, επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο για πολλοστή φορά, υπακούοντας και πάλι στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για να παραβρεθούμε σε μια πενταμερή συνάντηση που προγραμματίζεται να γίνει ίσως τον Φεβρουάριο στην Νέα Υόρκη. Σ’ αυτήν θα παρευρεθούν ίσως οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών εγγυητριών χωρών, Αγγλίας, Τουρκίας , Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής πλευράς και ο Ερσίν Τατάρ ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής. Απ’ αυτή τη διευθέτηση του πρωτόκολλου πάθαμε ήδη για πολλοστή φορά τη μεγάλη ζημιά της παραγνώρισης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η καλλιέργεια της μίας φοράς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον τίτλο του, όπως είναι αναγνωρισμένος διεθνώς από τη Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια πάγια τακτική, αξιωματούχων του ΟΗΕ, μη αποκλειομένου και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ακολουθούν αυτή την τακτική για να γίνουν αρεστοί στην Τουρκία, στη Μεγάλη Βρετανία, στις ΗΠΑ και σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σ’ εμάς όμως γίνεται τεράστια ζημιά, διότι γίνεται εξίσωση του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος μ’ αυτό της αναγνωρισμένης διεθνώς Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Πέραν όλων των προαναφερθέντων, που ήσαν διαχρονικά και επαναλαμβανόμενα πάντοτε, υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος σ’ αυτή τη  συνάντηση  να κατατεθεί στο τραπέζι και η λύση των δύο κρατών που οι Τούρκοι από καιρό τώρα προβάλλουν σε κάθε επίπεδο. Αυτή τη θέση τους θα την καταγράψει στα συμπεράσματα του ο Γενικός Γραμματέας και θα τη διανείμει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης παραμένοντας πλέον σαν επίσημο έγγραφο, όπως συνέβηκε και σ’ άλλες περιπτώσεις, φθάνοντας εδώ που φθάσαμε.

Διερωτούνται οι προβληματιζόμενοι Ελληνοκύπριοι τι θα πράξουμε σ’ αυτή τη συνάντηση, εάν οι Τούρκοι προβάλλουν αδιάλλακτα τη θέση τους για λύση δύο κρατών; Θα έχουμε το περιθώριο για οποιανδήποτε άλλη συζήτηση ή θα αναγκαστούμε να φύγουμε, αναμένοντας ως συνήθως τον Γενικό Γραμματέα να καταλογίσει την ευθύνη σ’ εμάς ή στην καλύτερη περίπτωση εξίσου;