To Top
11:47 Πέμπτη
21 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Το ΑΚΕΛ και ο Αρχιεπίσκοπος
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΕΠΙΣΤΟΛΕΣ Το ΑΚΕΛ και ο Αρχιεπίσκοπος
  28 Δεκεμβρίου 2017, 10:20 πμ  

Δεν μας εκπλήττει η ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές το ΑΚΕΛ για ό,τι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είπε για το Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του. Το εκπληκτικό και ευχάριστο είναι ότι το ΑΚΕΛ φαίνεται να ξεπέρασε την παλαιοκομματική τακτική της Αριστεράς, τόσο του ΚΚΚ όσο και του ιδίου, και απέφυγε να χρησιμοποιήσει ανίερους χαρακτηρισμούς ενάντια στην Εκκλησία και στον Κλήρο: Περί «παπαδίστικων συνθημάτων», «καλογερίστικων καμωμάτων» και άλλα παρόμοια που επικαλείτο κατά καιρούς όταν εύρισκε την Εκκλησία εμπόδιο στους σχεδιασμούς της π.χ. περί ενώσεως της Κύπρου με την Τουρκία μέσα στα πλαίσια της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας των Βαλκανίων, περί παραχώρησης ψευδοσυντάγματος μέσα από τη Διασκεπτική και άλλα εξωφρενικά.
Είναι ευτύχημα που η Εκκλησία διατηρεί ακόμα τον ρόλο και την αποστολή της. Και είναι ευχής έργο που πήρε θέση απέναντι στα τεκταινόμενα για το Κυπριακό τα οποία με μαθηματική ακρίβεια (καλά οι του ΑΚΕΛ δεν το κατανοούν;) οδηγούν, όχι απλά στη διχοτόμηση, αλλά στην τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου. Και την εκδίωξη, με διάφορους τρόπους που σωστά ανέφερε ο Μακαριότατος, των Ελλήνων κατοίκων της, οι οποίοι να θυμίσουμε ότι βρίσκονται σ’ αυτό τον τόπο από χιλιετίες. Και που κατεχόμενες πόλεις και χωριά του κτίστηκαν από ξεχωριστούς Έλληνες από την Ελλάδα: όπως η Σαλαμίνα, η Κερύνεια, η Έγκωμη, η Λάπηθος, η Κυθραία και δεκάδες άλλα.
Αν αυτός ο τόπος παρέμεινε έκτοτε ελληνικός και αν ο κόσμος του μιλά ακόμα Ελληνικά είναι ακριβώς λόγω της Εκκλησίας. Γιατί αυτή στάθηκε κόντρα μέσα στους αιώνες στους ποικιλώνυμους κατακτητές της και απέτρεψε την αλλοτρίωσή της. Αυτή διαφύλαξε μέσα στο χρόνο την ελληνική γλώσσα που μιλούμε σήμερα και τον ελληνικό πολιτισμό που φέρουμε και μας κάνει περήφανους. Και ενόσω η Κύπρος βρίσκεται ακόμα υπό ξένη κατοχή, όπως σήμερα, και διατρέχει πραγματικό κίνδυνο αφελληνισμού της, ο ρόλος της Εκκλησίας δεν τέλειωσε. Με πλήρη σεβασμό, βέβαια, του πολιτισμού και της γλώσσας των οποιωνδήποτε άλλων μειονοτήτων κατοικούν σ’ αυτό τον τόπο. Είναι όχι καθήκον της, αλλά χρέος της, να σταθεί αντιμέτωπη ενάντια στις διεργασίες που μεθοδεύονται, απ’ όπου αυτές και αν προωθούνται. Και, δυστυχώς, το ΑΚΕΛ που διαμαρτύρεται με την ανακοίνωσή του δεν είναι αμέτοχο σ’ αυτή την καταστροφική πορεία.
Ίσως κάποτε το αντιληφθεί, προτού όμως είναι αργά. Όσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσει τόσο πιο ανώδυνα και με λιγότερη ντροπή θα αντιμετωπίσει ιστορικά την αυτοκριτική της, που κάποτε θα χρειαστεί να κάμει γυρεύοντας το λάθος. Όπως πολλές φορές το έκαμε στην ιστορία του, ανατρέποντας θέσεις και πολιτικές του που πεισματικά προωθούσε για κάποια περίοδο μέχρι που η ηγεσία του κατάλαβε τη ζημιά που έκαμνε στον τόπο. Αν βέβαια συνεχίζει να υπάρχει η Κύπρος όπως τη ζήσαμε και το ΑΚΕΛ όπως το βιώσαμε.
Φαίνεται, όμως, ότι δεν άντλησε τα αναγκαία διδάγματα. Καλύτερα λοιπόν να λέει λιγότερα.

  Γιώργος Καμηλάρης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.