Φιάσκο αποδείχθηκε η καταγγελία ότι δήθεν αλλοδαπός μαθητής σχεδίαζε μαζική, φονική επίθεση εναντίον του σχολείου και των συμμαθητών του, η οποία ειπώθηκε από τον πρόεδρο του συνδέσμου γονέων του Γυμνασίου Κοκκινοτριμιθιάς, Πόλυ Πολυκάρπου, στην ad hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό Πρόβλημα. Όπως διεφάνη, επρόκειτο για μια αναληθή και ανεύθυνη αναφορά, ενδεχομένως με σκοπό τη διαμόρφωση εντυπώσεων της κοινής γνώμης και των θεσμών. Τα εν λόγω ψευδή στοιχεία, τα οποία μάλιστα εμπλέκουν και επηρεάζουν παιδιά, καταδίκασε στον «Φ» η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου. Σύμφωνα με πληροφορίες στον «Φ», στην πραγματικότητα η Αστυνομία δέχθηκε μια πληροφορία για μαθητή, η οποία μετά από ενδελεχείς έρευνες αποδείχθηκε ότι δεν ευσταθούσε, ενώ το παιδί που παρουσιάστηκε ως αλλοδαπός είναι Ελληνοκύπριος. 

Μετά τον σάλο που ξέσπασε στην κοινωνία καθώς και την προβολή του περιστατικού, όπως αυτό παρουσιάστηκε στη συνεδρία της Βουλής, η μητέρα του παιδιού απευθύνθηκε στην Επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού καθώς και στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με έκκληση να προστατευτεί το παιδί και να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το παιδί τρομοκρατήθηκε και αρνείται να πάει στο σχολείο. Αντίδραση δε, υπήρξε και από άλλους μαθητές του σχολείου, οι οποίοι φοβήθηκαν ότι τα όσα αναφέρθηκαν στη Βουλή αφορούσαν τους ίδιους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, σημείωσε στον «Φ» ότι στα μέσα του Δεκέμβρη έλαβαν μια πληροφορία. «Εμείς διερευνήσαμε τη συγκεκριμένη πληροφορία σε συνεργασία και με άλλους φορείς, όπως οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, παιδοψυχολόγοι, το υπουργείο Παιδείας. Δεν προέκυψε οτιδήποτε. Δεν βρέθηκε ούτε χάρτης, ούτε όπλα», ανέφερε και υπογράμμισε ότι το θέμα μεγαλοποιήθηκε και ότι εκφράστηκαν υπερβολές. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι το εν λόγω παιδί δεν έχει καμία σχέση με το Κέντρο Υποδοχής στο Πουρνάρα. «Όλους αυτούς τους μήνες ήμασταν πολύ προσεκτικοί για να προστατέψουμε το παιδί», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούης, υπογράμμισε στον «Φ» ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση το Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα με το περιστατικό που αναφέρθηκε στην ad hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος. Τόνισε δε, ότι στοχοποιήθηκε η συγκεκριμένη σχολική μονάδα. Σχετικά με τη διερεύνηση της πληροφορίας και τη διαχείριση του περιστατικού, σημείωσε ότι έγιναν οι σωστές κινήσεις και ότι ενεπλάκη η Αστυνομία, ομάδα του σχολείου και ψυχολόγος. Επιπλέον, ότι ο μαθητής και άλλα παιδιά, τέθηκαν υπό δεκαπενθήμερη παρακολούθηση μέσω της οποίας ενημερωνόταν η Διεύθυνση. Το παιδί, είπε, έλαβε στήριξη και ενδυνάμωση, ενώ λειτούργησαν και όλοι οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί. 

Επιπλέον, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται σε «δήθεν περιστατικό με εμπλοκή αλλοδαπού μαθητή σε σχολείο της επαρχίας Λευκωσίας». Το υπουργείο ενημερώνει ότι το περιστατικό αναφέρθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. «Το σχολείο ακολούθησε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες και το υπουργείο Παιδείας μερίμνησε έτσι που το θέμα εξετάσθηκε από την Αστυνομία. Από την αστυνομική εξέταση δεν υπήρξε κανένα περιστατικό απειλής ή πρόθεσης χρήσης βίας ή όπλου και το όλο συμβάν οφείλετο σε παραπληροφόρηση. Επιπλέον, η αναφορά που έγινε τότε, δεν σχετιζόταν με τον γειτονικό χώρο φιλοξενίας μεταναστών». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαψεύδει το ΥΠΠΑΝ ότι μαθητής σχεδίαζε να ανοίξει πυρ σε σχολείο

Ο κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς, Χριστάκης Μελετιές, ανέφερε ότι η πληροφορία που προέκυψε εξετάστηκε τόσο από την Αστυνομία όσο και από τη Διεύθυνση του σχολείου και ότι δεν προέκυψε τίποτε. «Δεν είναι μετανάστης το παιδάκι. Είναι Κύπριος και δεν έχει καμία σχέση με το Πουρνάρα». Είπε ακόμη ότι επρόκειτο για συζητήσεις που κάνουν τα παιδιά, τα οποία επηρεάζονται από τα βιντεοπαιχνίδια που παίζουν.  Σχετικά με τις δημοσιεύσεις που κάνουν λόγο για χάρτη του σχολείου που εντοπίστηκε στην οικία του μαθητή (πράγμα που δεν επιβεβαιώνει η Αστυνομία), ο κ. Μελετιές υπογράμμισε ότι τα σχέδια του κτηρίου της σχολικής μονάδας βρίσκονται αναρτημένα στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του σχολείου και ότι όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Πάντως, τόνισε ο κ. Μελετιές, μετά την αναφορά του περιστατικού στη Βουλή και τη δημοσιοποίηση του, έχει δημιουργηθεί αναστάτωση στην κοινότητα.    

Οργίλη αντίδραση από την Επίτροπο του Παιδιού

Την αναφορά  στο επίμαχο περιστατικό καταδίκασε η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου. Όπως είπε, χρησιμοποιήθηκε ένα περιστατικό «το οποίο διερευνήθηκε, έληξε και που αφορά παιδί που, μάλιστα, δεν είναι αλλοδαπό και δεν έχει καμία σχέση με το Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα». Επισήμανε, ως εκ τούτου, ότι η αναφορά του περιστατικού ήταν άτοπη και δεν συνδεόταν με κανέναν τρόπο με μια συζήτηση που αφορούσε το μεταναστευτικό. «Δεν μπορείς να επικαλείσαι ένα τέτοιο περιστατικό για να δημιουργήσεις συγκεκριμένη εντύπωση και εικόνα». Είπε ακόμη ότι οι αναφορές δημιούργησαν ανησυχία στην κοινότητα και ότι προωθούν ρατσιστικές αντιλήψεις. «Ακόμη και αν κάποιος έφηβος αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, δεν σημαίνει ότι αποτελεί απειλή για την κοινότητα. Δεν πρέπει ούτε να το προβάλλουμε με τέτοιον τρόπο, ούτε να το συνδέουμε», τόνισε.

«Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή προκαλεί ανησυχία και ανασφάλεια στους κατοίκους. Αυτό είναι αποδεκτό», είπε η κ. Μιχαηλίδου και διευκρίνισε ότι «προβλήματα υπάρχουν λόγω της γειτνίασης με το Κέντρο Υποδοχής Πουρνάρα, όμως αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με άλλους τρόπους και να δεχτεί ολόκληρο το σύστημα υποστήριξη».

Συγκεκριμένα, είπε, ότι θα έπρεπε:

⦁    Να στηριχθεί η σχολική μονάδα, τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί. «Χρειάζεται επιμόρφωση. Να προσφέρεται ενδυνάμωση στα παιδιά, τα οποία ενδεχομένως να έχουν τις δικές τους ανησυχίες». 

⦁    Να εξεταστεί αν το σχολείο έχει επαρκή στελέχωση σε εκπαιδευτικούς και σε εκπαιδευτικούς ψυχολόγους, οι οποίοι μπορούν να προσφέρουν βοήθεια.

⦁    Μια άλλη σημαντική ενέργεια είναι η συμμετοχή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. «Πρέπει να δούμε αν οι Υπηρεσίες ασχολήθηκαν με την περίπτωση και αν συνέδραμαν». 

⦁    Να εξεταστεί η αστυνόμευση που προσφέρεται στην περιοχή. «Θα πρέπει να γίνεται διακριτικά, εμπεριστατωμένα, συστηματικά».

Όπως υπογράμμισε η Επίτροπος, δεν γίνεται κάθε φορά να σπεύδουμε εκ των υστέρων και αποσπασματικά ή να ζητάμε τιμωρία. «Δημιουργούμε περισσότερη ανασφάλεια και ανησυχία, με αποτέλεσμα να μην οικοδομείται μια συνθήκη ειρήνης μέσα στην κοινότητα μεταξύ των μεταναστών και των γηγενών». Σχολίασε ακόμη, ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται κάποια πράγματα μεμονωμένα. «Αναφέρεται συνεχώς ότι αυξήθηκε η εγκληματικότητα στην Κοκκινοτιμιθιά. Στην πραγματικότητα σε όλη την Κύπρο αυξήθηκε και δεν είναι μονοδιάστατα τα αίτια. Δεν είναι οι μετανάστες το πρόβλημα».