Αυτό το οποίο συνέβηκε στην Αθήνα την Δευτέρα το βράδυ ξεπερνά κάθε όριο ανθρώπινης λογικής και ανοχής. Δεν περιορίζεται στο χώρο του ποδοσφαίρου αλλά αγγίζει όλες τις πτυχές μιας οργανωμένης κοινωνίας. Η δολοφονία ενός ανθρώπου δεν μπορεί να γίνει ανεχτή για κανένα λόγο και αιτία. Όταν αυτή μάλιστα γίνεται με τον τρόπο που έγινε και με αφορμή ένα αγώνα ποδοσφαίρου. Αν είναι ποτέ δυνατό!

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η βία στον αθλητισμό και κυρίως στο ποδόσφαιρο, γίνεται αιτία να χάσουν άδικα τη ζωή τους άνθρωποι και για αυτό ακριβώς το λόγο είναι που θα πρέπει να υπάρξει μια συλλογική και πανευρωπαϊκή δράση, έναντι των χούλιγκαν.

Οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τους οργανωμένους οπαδούς των ομάδων. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για γνωστές περιπτώσεις οπαδών, όπως αυτών της Ντιναμό Ζάγκρεπ η δράση των οποίων έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Κροατίας. Δεν είναι απλά οι οργανωμένοι οπαδοί μιας ομάδας με χουλιγκάνικη συμπεριφορά. Πρόκειται για γνωστά νεοναζιστικά στοιχεία, η δράση των οποίων ξεκινά χρόνια πίσω και δεν περιορίζεται μόνο στο ποδόσφαιρο.

Η ιστορία αυτών των ατόμων και τα επεισόδια που ξεκίνησαν σε ένα αγώνα ποδοσφαίρου με τον Ερυθρό Αστέρα ευθύνεται σε κάποιο βαθμό, και για την έναρξη του εμφυλίου πολέμου που οδήγησε και στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Είχαν επίσης πολιτική εμπλοκή στις εξελίξεις, υποστηρίζοντας τον Φράνιο Τούτζμαν που μεθόδευσε την ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας από την τότε Γιουγκοσλαβία. Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως λέγεται, οι επονομαζόμενοι ως «Bad Blue Boys», οπαδοί της Ντιναμό, με ναζιστικές διασυνδέσεις, έχουν την ανοχή κροατικών κυβερνήσεων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση των επεισοδίων στην Ελλάδα είναι ασήκωτες βέβαια και οι ευθύνες των ελληνικών αρχών. Οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν το έγκλημα στη Νέα Φιλαδέλφεια καταδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι το ελληνικό κράτος είναι ανύπαρκτο. Ουσιαστικά η χώρα δέχθηκε εισβολή τις προηγούμενες μέρες από τη συγκεκριμένη ομάδα οπαδών, με τις αστυνομικές αρχές, ενώ ήταν ενήμερες, να αποδεικνύονται εγκληματικά ανεύθυνες και ανίκανες να διαχειριστούν το ζήτημα.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι όλα αυτά έγιναν στην Ελλάδα και δεν αφορά εμάς. Η βία όμως δεν έχει σύνορα. Το είδαμε εξάλλου προχθές στην Λάρνακα όταν επιχειρήθηκε να γίνουν επεισόδια μεταξύ ορισμένων οπαδών της «Θύρας 9» με ομάδα οπαδών της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Χωρίς μάλιστα να έχουν οι ομάδες τους αγώνα μεταξύ τους. Όπως και στην περίπτωση των επεισοδίων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπήρξε συνεννόηση των οπαδών της Ντιναμό, με οπαδούς άλλης ομάδας στην Ελλάδα, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο έγινε και στην Κύπρο και γίνεται και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Οι οργανωμένοι οπαδοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να επικοινωνούν μεταξύ τους με διάφορους τρόπους, να κάνουν συμμαχίες κάποιοι εναντίον άλλων, να οργανώνουν επιθέσεις και επεισόδια. Όταν η βία ιδεολογικοποιείται και ξεπερνά τα σύνορα των χωρών σημαίνει ότι ήδη έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Η δράση πλέον αυτών των οργανωμένων οπαδών αγγίζει τα όρια εγκληματικών οργανώσεων.

Για αυτό και αφορά όλους και πρωτίστως την ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ. Δεν μπορεί το ποδόσφαιρο ή οποιοδήποτε άλλο ομαδικό άθλημα, να γίνεται ο φορέας εκκόλαψης εγκληματικών οργανώσεων. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η δράση των οργανωμένων οπαδών δεν περιορίζεται μόνο σε επεισόδια στα γήπεδα. Πολλά μέλη τους σχετίζονται και με διάφορες άλλες παράνομες δραστηριότητες. Ξέρουμε επίσης πολύ καλά ότι οι διοικήσεις των ομάδων δεν πρόκειται ποτέ να έρθουν σε ρήξη με τους οργανωμένους οπαδούς τους για λόγους που όλοι γνωρίζουμε.

Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που η ΟΥΕΦΑ πρέπει να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα για να ασκήσει πίεση προς τις διοικήσεις των ομάδων να αναλάβουν δράση έναντι των οργανωμένων οπαδών τους. Αποκλεισμός της ομάδας τους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ποινή που πονά και έχει κόστος. Αυτό πρέπει να γίνει με αρχή την περίπτωση της Ντιναμό Ζάγκρεπ.