Μετά το πρώτο σοκ, για όσους βεβαίως το ένοιωσαν, από το τρομοκρατικό κτύπημα της Χαμάς εντός του Ισραήλ, άρχισαν (σχεδόν) όλοι να επιστρέφουν πίσω στη βάση τους… στο εύκολο αφήγημα που θέλει το εβραϊκό κράτος να ευθύνεται αποκλειστικά για ό,τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή.

Οι φρικιαστικές εικόνες του τρομοκρατικού πογκρόμ στο Ισραήλ απομακρύνθηκαν (εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις) από έντυπα, τηλεοπτικούς δέκτες και ιστοσελίδες. Κάποιοι τις θεωρούσαν πολύ αποκρουστικές και δεν μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν και άλλοι ότι ήταν σκηνές που ενοχλούσαν. Και αφού πέρασαν ένα-δύο 24ωρα από το τρομοκρατικό κτύπημα και ήρθε η απάντηση, αίφνης πλημμύρησαν τα μέσα με φωτογραφίες από κτυπήματα, θύματα και καταστροφές. Και ξαφνικά η ευαισθησία επανήλθε στα… γνωστά της επίπεδα, αφού πλέον ήταν βολικό το αφήγημα πως για όλα φταίνε οι Ισραηλινοί. Χωρίς να προσέχουν ότι με αυτή τους την προσέγγιση δεν βοηθούν, όπως νομίζουν τους Παλαιστινίους, αλλά ξεπλένουν την Χαμάς.

Τα καμένα πτώματα μιας οικογένειας μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο, αποκεφαλισμένα παιδιά, άτομα που έχουν σφαγιαστεί. Είναι εικόνες που ελάχιστα εμφανίστηκαν. Αλλά είναι εκεί για όσους θέλουν να δουν το πραγματικό πρόσωπο της Χαμάς, και της τρομοκρατίας. Οι περισσότεροι δεν θα γυρίσουν καν να τις κοιτάξουν, αλλά μόλις δουν μια φωτογραφία από ένα κατεστραμμένο κτίριο θα αρχίσουν να το αναπαράγουν. Αυτό ακριβώς είναι που θέλει και η Χαμάς. Να αναπαράγεται ο,τιδήποτε στρέφεται εναντίον του Ισραήλ.

Την Τετάρτη όλη η υφήλιος ξύπνησε με το «κτύπημα» του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου στη Γάζα και τον «θάνατο» 500 αμάχων. Τι κι αν όλα τα στοιχεία, ακόμα και οι εικόνες που μετέδιδε  το Αλ Τζαζίρα , έδειχναν ότι το κτύπημα δεν προήλθε από την ισραηλινή αεροπορία αλλά από αστοχία πυραύλου της Χαμάς. Τα δεδομένα, όσον αφορά το συγκεκριμένο κτύπημα, ξεκαθάρισαν από νωρίς. Δεν σύμφερε το ισραηλινό αφήγημα, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν και το σωστό. Βολεύει καλύτερα το αφήγημα της Χαμάς για να οργανωθούν διαδηλώσεις και να γίνουν κινητοποιήσεις εναντίον του Ισραήλ.

Τα γεγονότα, όσον αφορά το εν λόγω κτύπημα, έχουν ως εξής: Δεν υπήρξε ισραηλινό κτύπημα, αλλά προήλθε από προβληματική ρίψη ρουκέτας της Χαμάς. Ουδέποτε κτυπήθηκε το νοσοκομείο. Ο πύραυλος έπεσε στο χώρο στάθμευσης προκαλώντας ζημιές σε αυτοκίνητα. Ο κρατήρας που προκλήθηκε από το κτύπημα δεν έχει να κάνει ποσώς με τους κρατήρες που προκαλούνται από τις ρουκέτες των Ισραηλινών (όπως φαίνεται και από τις δύο φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν κείμενο). Το εν λόγω νοσοκομείο είναι πολύ μικρό για να δικαιολογεί τους αριθμούς θυμάτων για τους οποίους γινόταν αναφορά.

Όλα αυτά τα πραγματικά γεγονότα δεν πουλούσαν όμως μπροστά στο «φαντασμαγορικό» ότι πλήγηκε ένα νοσοκομείο και υπήρχαν εκατοντάδες θύματα. Νοσοκομείο, νεκροί, θύματα, και μια φωτογραφία ενός κατεστραμμένου κτιρίου βοηθούσε καλύτερα στο αφήγημα εναντίον του Ισραήλ. Και ποτέ δεν υπήρξαν 500 νεκροί όπως έλεγε η Χαμάς και υιοθετήθηκε διεθνώς.

Για εσάς μπορεί κάποια στιγμή να υπήρξε δίλημμα, για εμάς ποτέ δεν υπήρξε και ούτε θα υπάρξει δίλημμα όσον αφορά την τρομοκρατία. Η Χαμάς στη Γάζα δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από μια τρομοκρατική οργάνωση  που δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τους Παλαιστίνιους. Απλώς τους χρησιμοποιεί ως ασπίδα και ως δικαιολογία για να προσπαθεί να καλύψει τα εγκλήματά της.

Το πογκρόμ της 7ης Οκτωβρίου 2023, έδειξε ένα συγκεκριμένο τρόπο δράσης της Χαμάς με τον τρόπο που δρούσε το Ισλαμικό κράτος στο πρόσφατο παρελθόν. Όλες οι ενέργειες, είτε αφορά τα λευκά οχήματα, είτε οι σφαγές αμάχων και οι απαγωγές είναι τρόπος δράσης του Ισλαμικού Κράτος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Χαμάς είναι ο ISIS. Και όπως η διεθνής κοινότητα συνεργάστηκε για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος αυτό θα πρέπει να πράξει και τώρα. Και αντί να αναζητούν τρόπους για το πως θα προκαλέσουν προβλήματα στο Ισραήλ, όλες οι χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν μαζί του στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Χθες ήταν ο ISIS/Daesh, προηγουμένως ήταν η Αλ-Κάιντα, σήμερα είναι η Χαμάς και αύριο η Χεμπολάχ. Δεν διαφέρουν ως προς το στόχο τους και τη δράση τους. Τρομοκρατικές οργανώσεις με διαφορετικά ονόματα. Στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να υπάρχουν διλήμματα.