Η αδελφή μου που ζει στην Αυστραλία κάθε τόσο με ενημερώνει για τη ζωή εκεί, για το πώς η κοινωνία δείχνει το ενεργό ενδιαφέρον της -όχι εικονικά και θεωρητικά ή με καρδούλες στο ΦΒ- για τον «άλλον», το περιβάλλον, την υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και, μα τον Θεό, έχει φορές που θέλω ν’ ανοίξει η γη να με καταπιεί από τη ντροπή μου.

Εμπεδώνω ότι, όχι μόνο απέχουμε έτη φωτός από αυτό που όλος ο υπόλοιπος πολιτισμένος πλανήτης θεωρεί αυτονόητο, αλλά και ότι τίποτα, μα τίποτα δε γίνεται για ν’ αρχίσουμε να επανορθώνουμε τα στραβά και τα αδιανόητα που συμβαίνουν. Ακόμη πιο έντονο, όμως, είναι το συναίσθημα ότι αυτό το κάτι που μας κρατούσε τόσα χρόνια στη βραχονησίδα αρχίζει να χάνεται… Δεν αρκεί πια ο ήλιος και η ομορφιά του τόπου, όση απέμεινε βέβαια.

Έχουμε αληθινή και επείγουσα ανάγκη από ανατροπές, αλλαγές συθέμελες στον χαρακτήρα, τη νοοτροπία, τη συμπεριφορά. Δεν είμαστε ο ομφαλός της γης και κανείς δεν μας χρωστά. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος και τον περίγυρό μας και τη μέγιστη ευθύνη έναντι παιδιών και εγγονιών στις ράχες των οποίων φορτώσαμε τη σημερινή μισή Κύπρο. Επιβάλλεται να αναποδογυρίσουμε το κατεστημένο, να καταγγείλουμε, να ουρλιάξουμε για τα κακώς κείμενα, αντί να σφυρίζουμε χιώτικα και να σιωπάμε «μην τύχει και χαλάσει η σούπα».

Άκουσα για τον εξευτελισμό εγκύου, για σοβαροφανείς αποφάσεις για τη Μεταρρύθμιση της ΤΑ [τίποτε δεν θα κάμουν], την τρύπα των εκατομμυρίων στο Βασιλικό, τα ρεζιλίκια στα Πλατάνια, άκουσα ότι η ΑΗΚ θέλει ακόμη λίγες εβδομάδες μελέτης για να δει αν θ’ αυξήσει τα τέλη του ηλεκτρισμού, είδα το υπέροχο αρχοντικό της οδού Ιφιγενείας στις φλόγες… Άκουσα και για το άγκρισμα αξιωματούχου… Πήρα μια βαθιά αναπνοή και είπα ότι είναι η μοίρα μας, όπως λέει και ο Μαχαιράς: «Οι πτωχοί οι Κυπριώτες, διατί είνε απλικεμένοι απάνω εις μιαν πέτραν εις την θάλασσαν, και από την μίαν είναι οι εχθροί του θεού οι Σαρακηνοί και από την άλλην οι Τούρκοι»!

Ό,τι κάμουμε [εκτός που το Καρναβάλι] εν «μισοδότζιη», ανεξάρτητα αν λέγεται τερματικό ΝLG ή Μεταρρύθμιση [17 αντιδημάρχους στην Πόλη Χρυσοχούς που θα πληρώνουμε εμείς οι χάννοι]! Ούτε για γέλια δεν είμαστε πλέον.

Θα σας μεταφέρω τι γίνεται στην Αυστραλία σε θέματα ανακύκλωσης, πέραν εκείνου που κάνει και προσφέρει ήδη το κράτος. Το θέμα αποτελεί προτεραιότητα και έχει σημασία για όλους, την παιδεία και την κοινωνία.

Στην επαρχία του Queensland και στην υπόλοιπη Δυτική Αυστραλία δημιουργήθηκε το Containers for Change. Όχι τυχαίος τίτλος: αλλαγή! Το βλέπεις παντού, διαφημιστικές πινακίδες, στο YouTube, ιστοσελίδες, containersforchange.com.au, βίντεο για μικρούς και μεγάλους, με πληροφορίες για το τι και πώς. Στην επαρχία Queensland έκτασης 1,727,000 km², [υπενθυμίζω εμείς 9,251 km² έτσι για να μη «ξεχνάμε] υπάρχει και κατ’ οίκον εξυπηρέτηση!

Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόγραμμα και πάρετε δοχεία προς ανακύκλωση στα συγκεκριμένα σημεία συλλογής– όχι να τα πετάξετε κάτω σε πλαστική σακούλα τζιαι να φύετε – υπάρχουν διάφορες επιλογές που συμφέρουν στην τσέπη σας. Μπορείτε να πάρετε επιστροφή cash 10σέντ για κάθε δοχείο που επιστρέφετε! Φανταστείτε τα διδάγματα αλλά και τον ενθουσιασμό από τα πιτσιρίκια που μαζεύουν τα μπουκάλια και παίρνουν λεφτά! Μπορείτε να στείλετε το ποσό στον λογαριασμό σας στην τράπεζά της αρεσκείας σας. Μπορείτε ακόμη αντί cash να πάρετε κουπόνια για διάφορα καταστήματα. Μπορείτε επίσης το ποσό να το χαρίσετε σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα της προτίμησής σας!

Η διαδικασία απλούστατη. Για να ξεκινήσετε να παίρνετε αυτά τα χρηματικά οφέλη από την ανακύκλωση θα πρέπει να αποκτήσετε στο κινητό ένα barcode, αριθμό μέλους δηλαδή του προγράμματος, τον οποίο θα χρησιμοποιείτε κάθε φορά που πάτε στα σημεία συλλογής. Αυτός ο αριθμός θα στείλει τα λεφτά εκεί που επιλέξατε.

Προσοχή όμως: Δεν μπορείτε να ανακυκλώσετε με το πρόγραμμα κουτουρού, ό,τι σας καπνίσει. Θα κατεβάσετε στο κινητό σας μια δωρεάν εφαρμογή η οποία θα διαβάζει αν το δοχείο (είτε γυάλινο μπουκάλι, τενεκεδάκι, πλαστικό μπουκάλι ή άλλο) είναι εγκεκριμένο για ανακύκλωση.

Τόσο απλό, κατανοητό και σωστό και για το περιβάλλον και για την τσέπη μας. Για τον απλούστατο λόγο ότι είναι σοβαρό, μελετημένο, κοστολογημένο δεν είναι λόγια του αέρα [βλέπε 17 αντιδημάρχους στην Πόλη Χρυσοχούς], δεν είναι μισοκέρτικα πράματα για να εντυπωσιάσουμε, ιδιαίτερα τώρα που θα μπούμε σ’ αυτό το θαύμα της δημοκρατίας που λέγεται «εκλογές».

Και κάτι τελευταίο, πλην όμως σημαντικό. Η Αυστραλία είναι ένα νεαρό κράτος που παλιά κατοικείτο από αυτόχθονες Αβορίγινους. Οι Άγγλοι μετέφεραν στη νέα αποικία τους [που νόμιζαν ότι ήταν ακατοίκητη], ό,τι σάπιο είχε η αυτοκρατορία, διαλύοντας έτσι τους αυτόχθονες κατοίκους. Για να μη ξεχάσουν οι σημερινοί κάτοικοι της Αυστραλίας τα όσα έγιναν εις βάρος των αυτοχθόνων, η Βουλή ψήφισε εδώ και χρόνια την αναγκαστική χρήση δύο φράσεων σε οποιαδήποτε δημόσια δήλωση, είτε κυβερνητικής είτε ιδιωτικής φύσεως.

Στο τέλος λοιπόν της δημοσίευσης της οργάνωσης Containers for Change διαβάζουμε: «Containers for Change acknowledges the Traditional Custodians of Country across Australia. We pay our respect to Elders ​past and ​present and to the ​continuation of the custodial, cultural and educational practices of Australia’s First People».

Αυτό θα πει κράτος!

Ελεύθερα, 25.2.2024