Πρώτα ήταν οι βομβητές εκατοντάδων μελών της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν. Ακολούθησαν φορητοί ασύρματοι ενώ υπάρχουν και αναφορές για εκρήξεις σε ηλιακά πάνελ.
Αποτέλεσμα ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Εξίσου σημαντικό ότι πλέον στον Λίβανο, επικρατεί ένα κλίμα φόβου καθώς κανείς πια δεν ξέρει που και με ποιο τρόπο μπορεί να σημειωθεί η επόμενη έκρηξη.
Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη και ούτε πρόκειται να το κάνει. Ωστόσο, το γεγονός πως αξιωματούχοι της χώρας επαινούν τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας για το «εντυπωσιακό τους έργο», χωρίς όμως να αναφέρονται σε κάτι συγκεκριμένο, όπως και το γεγονός πως οι ΗΠΑ έσπευσαν να δηλώσουν πως δεν είχαν εμπλοκή και πως την τελευταία στιγμή ενημερώθηκαν, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το ποιος βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις.
Είναι στ’ αλήθεια τρομακτικό το πώς οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί πλέον σε όπλο. Εδώ και καιρό οι ειδικοί προειδοποιούσαν πως όλη αυτή διασύνδεση που υπάρχει μας καταστεί εξαιρετικά ευάλωτους. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα το περασμένο καλοκαίρι όταν ένα σφάλμα στην ανανέωση λογισμικού της Microsoft προκάλεσε παγκόσμιο ψηφιακό μπλακάουτ επηρεάζοντας δεκάδες επιχειρήσεις και ζωτικές υπηρεσίες.
Αν επομένως, ένα σφάλμα μπορεί να προκαλέσει τόση ζημιά και τόση αναστάτωση τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση μιας προγραμματισμένης και καλοστημένης επίθεσης; Και δεν είναι μόνο πως μια έκρηξη για παράδειγμα σε μια τηλεπικοινωνιακή αρχή ή σε ένα εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παραλύσει τις ζωές μας.
Είναι, κυρίως, το γεγονός πως οι περισσότερες συσκευές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, μπορούν να στραφούν εναντίον μας. Το έξυπνο ψυγείο, το έξυπνο αυτοκίνητο, η έξυπνη τηλεόρασή μας εύκολα ή δύσκολα μπορούν να χακαριστούν και να χρησιμοποιηθούν ανάλογα.
Και όπως αποδείχτηκε και από τις εκρήξεις εναντίον της Χεζμπολάχ η επιστροφή σε παραδοσιακούς τρόπους επικοινωνίας δεν είναι η απάντηση. Πάντα θα υπάρχουν τρωτά σημεία, αφού η πλήρης αποσύνδεση από την σύγχρονη τεχνολογία είναι αδύνατη. Αν και παλιάς τεχνολογίας, το Ισραήλ βρήκε τρόπο να προκαλέσει τις εκρήξεις στις συσκευές της σιιτικής οργάνωσης τη στιγμή, μάλιστα που εκείνο ήθελε.
Στην περίπτωση ενός σύγχρονου κυβερνοπολέμου, είναι πολύ πιθανόν ότι τίποτα δεν μπορεί να μας σώσει. Όσοι διαθέτουν την τεχνολογία και τα μέσα έχουν το πάνω χέρι ακόμη και όταν ο αντίπαλος στρατιωτικά έχει θεωρητικά την υπεροχή.
Σαφώς και η άνευ προηγούμενου επίθεση κατά της Χεζμπολάχ εγείρει νομικά ερωτήματα αν κατά πόσο ο κυβερνοπόλεμος συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο. Ψιλά γράμματα η απάντηση, αφού είναι γνωστό πως στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται.