Η έκθεση του γενικού ελεγκτή για τον τρόπο διαχείρισης του νερού, διαχρονικά -αλλά κυρίως τα έτη 2017-2023 όταν η κλιματική αλλαγή δεν ήταν απλά θεωρία, αλλά έδειχνε ήδη τα αποτελέσματα της- είναι ενδεικτική της ελαφρότητας με την οποία οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα. Με μια πιο καλή ανάγνωση μάλιστα, ο τρόπος διαχείρισης μπορεί να συνδεθεί με τη διαφθορά, που επίσης αποτελεί χαρακτηριστικό της περιόδου εκείνης, και η οποία μπορεί να άλλαξε περίβλημα αλλά καλά κρατεί.

Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας καταγράφεται, μεταξύ άλλων, υπεράντληση τεράστιων ποσοτήτων αποθεμάτων νερού, με αποκορύφωμα το έτος 2020. Όταν στο αποκορύφωμα βρισκόταν και η πώληση διαβατηρίων μαζί με τις «αναπτύξεις» που συνόδευαν τα διαβατήρια. Στις αναπτύξεις αυτές, ποτέ –ούτε και σήμερα- δεν λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες όπως η επάρκεια σε νερό. Όπως ούτε κανένας άλλος περιβαλλοντικός παράγοντας. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Κάθε τρεις και λίγο ανακοινώνεται μία ανάπτυξη μαμούθ. Όχι πλέον παραθαλάσσια, ούτε και μέσα στη θάλασσα. Παντού και πάντα υπό την αμφίεση κοινωφελούς έργου: πανεπιστήμιου, νοσοκομείου, κοινότητας για ηλικιωμένους…

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα υποβάλουμε το ερώτημα: Πόση ανάπτυξη χωράει αυτός ο τόπος; Πόσους κάτοικους, μόνιμους και περιστασιακούς, μπορεί να εξυπηρετήσει;

Η απάντηση βρίσκεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το νερό. Όπως απάντηση μπορεί να βρεθεί και στην εγκληματική διαχείριση του νερού: «Όσον αφορά στο Σύστημα Νότιου Αγωγού, διαπιστώσαμε ότι, κατά την περίοδο 2017 – 2023, τόσο η ποσότητα που εγκρίθηκε για απόληψη από φράγματα από το Υπουργικό Συμβούλιο, όσον και η ποσότητα που τελικά καταναλώθηκε, υπερέβαινε την ποσότητα που καθορίζεται με βάση τους πιο πάνω δείκτες αποθεμάτων που καθορίζονται με βάση την ξηρασία». Με άλλα λόγια, ενώ υπάρχουν δείκτες που καθορίζουν την άντληση νερού, το υπουργικό αποφάσισε να αγνοήσει τους δείκτες εγκρίνοντας υπεράντληση ελπίζοντας ότι θα βρέξει και θα αναπληρωθούν τα αποθέματα. Δεν έβρεξε όμως. Κι όχι μόνο δεν έβρεξε αλλά καταστράφηκε και μια μονάδα αφαλάτωσης. Κι όχι μόνο καταστράφηκε μια μονάδα, αλλά και ποσότητες νερού που αφαλατώνεται διατίθεται εν τέλει για άρδευση ή αποθηκεύεται στα φράγματα. Και άλλα πολλά απίστευτα, αλλά αληθινά και τρομακτικά.

Το υδατικό, λοιπόν, δεν λύθηκε όπως εξήγγειλε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος. Μπορεί με τις 15 μονάδες αφαλάτωσης που παραχώρησαν στην Κύπρο τα Αραβικά Εμιράτα να έχουμε νερό να πιούμε για φέτος, αλλά η ξηρασία είναι εδώ και οι φυσικοί πόροι πεπερασμένοι. Και λιγοστεύουν ακόμα πιο πολύ και ακόμα πιο γρήγορα αν τυγχάνουν επιπόλαιης διαχείρισης. «Φαίνεται ότι διαχρονικά η ΚΔ λειτουργεί περισσότερο πυροσβεστικά αντί προληπτικά με κίνδυνο υψηλότερο οικονομικό κόστος και μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση», σημειώνει ο ελεγκτής. Σύντομα, ούτε πυροσβεστικά δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν ληφθούν μέτρα.