ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ ότι η υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει προβλήματα. Πρόκειται για προβλήματα, τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, τη μη επαρκή διευκρίνιση των αρμοδιοτήτων.
ΓΙ αυτό και παρακολουθούμε συζητήσεις στη δημόσια σφαίρα, μεταξύ αξιωματούχων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τις οποίες προκύπτει πως ακόμη και σε αυτούς τους ίδιους δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη.
ΑΥΤΟ είναι το ένα θέμα, που αφορά την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπό τη νέα της μορφής. Η άλλη, σημαντικότερη, είναι κατά πόσο οι πολίτες εξυπηρετούνται καλύτερα με το καινούργιο μοντέλο. Κατά πόσο, δηλαδή, η νέα κατάσταση πραγμάτων είναι πιο κοντά στους πολίτες και στην κοινωνία. Αυτό, θεωρούμε, είναι και το ζητούμενο και έχει σημασία να απαντηθεί το ερώτημα.
ΕΙΝΑΙ προφανές πως ένα νέο μεγάλο εγχείρημα, όπως είναι αυτό που έχει ξεκινήσει και υλοποιείται, θα έχει στην πρώτη φάση δυσκολίες. Το θέμα είναι να μην παραμείνουν τα προβλήματα, να εδραιωθούν και να είναι μέρος πλέον της λειτουργίας του θεσμού.
ΜΕ την ευκαιρία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι επειδή ο θεσμός αυτός είναι ένας ζωντανός Οργανισμός, θα πρέπει συνεχώς να αξιολογούνται οι δράσεις του και εκεί και όπου θεωρείται ότι πρέπει, να γίνονται διορθωτικές κινήσεις. Υπάρχει χρόνος και μπορούν να γίνουν στην πορεία νομοθετικές αλλαγές.
ΕΙΜΑΣΤΕ της άποψης, την οποία εκφράσαμε πολλές φορές στο παρελθόν, ότι θα μπορούσαν να γίνουν λιγότερα δημαρχεία και να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των αντιδημάρχων. Με τα σημερινά δεδομένα είναι υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των αντιδημάρχων (93). Υπερβολικά μεγάλος και ο αριθμός των δημαρχείων.
ΓΙΑΤΙ, άραγε, να υπάρχουν τόσα πολλά δημαρχεία; Με βάση το μέγεθος της χώρας και τον πληθυσμό, θα μπορούσε να υπήρχαν λιγότερα από δέκα, εντάσσοντας σε αυτά, περιοχές-διαμερίσματα, που θα εκπροσωπούνται αναλόγως του πληθυσμού στα δημοτικά συμβούλια. Για παράδειγμα, η Λευκωσία θα μπορούσε να είναι ένας ενιαίος δήμος. Όπως και η Λεμεσός και οι άλλες πόλεις.
Η ΤΟΠΙΚΗ Αυτοδιοίκηση είναι σημαντικό συστατικό σε μια κοινωνία, που θέλει να λειτουργήσει αυτοδιαχειριστικά και σε μια λογική άμεσης δημοκρατίας. Γι΄ αυτό και θα πρέπει να λειτουργεί ανθρωποκεντρικά, εξυπηρετώντας τους πολίτες.
ΩΣ θεσμός είναι ο πιο κοντινός στην κοινωνία. Δεν συνάδει με την ύπαρξη και διατήρηση «βασιλείων». Ούτε και με λογικές διαμοιρασμού της εξουσίας, που έχουν ως αποτέλεσμα αντί να μειώνονται οι δήμοι να αυξάνονται ( ή να μειώνονται πολύ περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν).
Η…ΜΠΑΛΑ βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικών, που εκτιμούμε ότι έχει πλήρη εικόνα, αντιλαμβάνεται πλήρως τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα και ως εκ τούτου αναμένεται να δράσει.