ΟΙ οπαδικές επιθέσεις είναι- φευ- διαχρονικές και επαναλαμβανόμενες. Και γι αυτό παρακολουθούμε άνευ λόγου και αιτίας να εκδηλώνονται από ομάδες προσώπων ακραίες ενέργειες, επεισόδια. Προ πολλού έχουμε αναφέρει πως λογική εξήγηση δεν μπορεί να δοθεί. Μπορούν, ωστόσο, να αναζητηθούν οι λόγοι και να δοθούν εξηγήσεις. Εξηγήσεις που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό γίγνεσθαι και με ακραίες προσεγγίσεις.
ΤΗΝ περασμένη Κυριακή έπεσε η αυλαία του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος και οι τελευταίοι αγώνες δεν έκριναν οτιδήποτε. Όλα είχαν κριθεί από τις προηγούμενες αγωνιστικές συναντήσεις. Γι΄ αυτό και θα ανέμενε κανείς μια ήσυχη Κυριακή και διαδικαστικού χαρακτήρα συναντήσεις. Αυτό λίγο- πολύ έγινε αγωνιστικά.
ΕΚΤΟΣ γηπέδων, ωστόσο, έχουν επαναληφθεί ακραίες ενέργειες και παρακολουθήσαμε χουλιγκανικές συμπεριφορές. Όπως είναι γνωστό, πενήντα περίπου άτομα, με καλυμμένα τα πρόσωπα με κουκούλες ( κρύβουν την ντροπιαστική συμπεριφορά τους, τη δειλία τους;) και κρατώντας διάφορα επιθετικά όργανα, εισήλθαν στο οίκημα που στεγάζει τους οπαδούς της Ομόνοιας στη Λακατάμια, προκάλεσαν ζημιές και τραυμάτισαν τρία πρόσωπα, θαμώνες στο σύλλογο.
ΕΑΝ εκείνη την ώρα βρισκόντουσαν περισσότεροι θαμώνες ή ομάδα οργανωμένων οπαδών της ομάδας στην οποία ανήκει ο σύλλογος, τότε τα επεισόδια θα ήταν πιο σοβαρά και ενδεχομένως οι αναφορές μας θα ήταν σε μια άλλη βάση. Τα επεισόδια θα ήταν προφανώς πολύ πιο σοβαρά και ενδεχομένως οι τραυματίες περισσότεροι. Κάποια μικρής έκτασης επεισόδια έγιναν και έξω από το γήπεδο, μετά που ολοκληρώθηκε ο αγώνας της περασμένης Κυριακής στη Λευκωσία.
ΤΑ φαινόμενα αυτά συντηρούν, δυστυχώς, μια ανησυχητική εικόνα. Πρόκειται για συμπεριφορές, που δείχνουν πως το θέμα αυτό είναι βαθύτερο. Ο φανατισμός είναι η μια διάσταση. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι βαθύτερο καθώς τέτοιες ακραίες συμπεριφορές παρακολουθούμε και δεν προέρχονται κατ΄ ανάγκη από οπαδικές ομάδες κουκουλοφόρων. Συνεπώς υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα, ευρύτερα κοινωνικό.
ΕΧΟΥΜΕ πολλές φορές αναφέρει πως για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Να ληφθούν αποφάσεις, έστω κι αν θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει εάν πραγματικά θέλουμε ως κράτος και κοινωνία, να αντιμετωπιστούν αυτές οι ακραίες συμπεριφορές.
ΤΑ επεισόδια μπορεί να μην είναι συχνά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Ο χουλιγκανισμός είναι βαθιά ριζωμένος στην κυπριακή κοινωνία και η όποια επιδερμική αντιμετώπισή του το μόνο που επιτυγχάνει είναι εν πολλοίς η διαιώνισή του.