… Έτσι μας είπαν. Το σύνθημα πριν 4-5 χρόνια ήταν «η Λευκωσία αλλάζει, το κέντρο γίνεται προορισμός». Φυσικά δεν έγινε. Για αυτό όμως δεν έφταιξε η απαγόρευση διακίνησης αυτοκινήτων από τη λεωφόρο Μακαρίου. Φταίνε ένα σωρό παράγοντες: υψηλά ενοίκια, έλλειψη χώρων στάθμευσης, υψηλό αντίτιμο για στάθμευση, το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να γίνουν τα έργα και οι συνήθειες που στο μεταξύ άλλαξαν και πλέον χρειάζεται χρόνος (και λόγος) για να επανέλθουν.
Πριν λίγα χρόνια, οι αρχές της πόλης παρουσίαζαν στους πολίτες σχέδια αναπτυξιακής στρατηγικής με επιδίωξη να καταστεί το αστικό εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας ανταγωνιστικό, ελκυστικό και φιλικό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Έδειχναν φωτογραφίες από το Άμστερνταμ, την Γκρενόμπλ, τη Σεβίλλη, τη Βαρκελώνη και άλλες πόλεις όπου βγάζοντας τα αυτοκίνητα από σημαντικές λεωφόρους κατάφεραν να αναμορφώσουν και να ζωντανέψουν κεντρικές περιοχές.
«Το εμπορικό κέντρο της πόλης δεν θα κατακλύζεται πλέον από τον τεράστιο αριθμό αυτοκινήτων που την χρησιμοποιούσαν απλώς και μόνο για να μεταβούν σε άλλες περιοχές της πόλης. Η λεωφόρος Μακαρίου είναι πλέον ένας χώρος προσβάσιμος για όλους, χωρίς διακρίσεις, ασφαλής για περπάτημα, με δέντρα και πράσινο, με σιντριβάνια, σημεία συνάθροισης και ξεκούρασης» έλεγε ο τότε δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.
Πριν όμως τα δέντρα μεγαλώσουν και πριν καλά καλά ο κόσμος πάρει χαμπάρι και εκτιμήσει τις αλλαγές που έγιναν (ναι, χρειάζεται χρόνος) τα αυτοκίνητα επιστρέφουν. Η πλειοψηφία του νέου δημοτικού συμβουλίου πιστεύει πως αν τα αυτοκίνητα αρχίσουν να διασχίζουν και πάλι τη Μακαρίου η πόλη θα σωθεί. Ελλείψει άλλων προτάσεων, καταφεύγουν στην επιστροφή στο παρελθόν.
Σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μετατρέπει τα αστικά κέντρα σε θερμοκήπια, ο Δήμος της πρωτεύουσας επιλέγει την ενίσχυση των θερμοκηπίων. Αλλού φυτεύουν δέντρα, εμείς φυτεύουμε αυτοκίνητα.
Μιλούσαμε για βιώσιμη κινητικότητα και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Έγιναν μάλιστα (έτσι μας είπαν) πρόνοιες για μελλοντική εγκατάσταση τραμ. Δεκαπέντε άνθρωποι όμως αποφάσισαν την επιστροφή στο παρελθόν υποκύπτοντας ή υιοθετώντας κοντόφθαλμες πολιτικές. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ξέρουν καλύτερα από τους συγκοινωνιολόγους, τους κοινωνιολόγους, τους περιβαλλοντολόγους και όλους τους άλλους επιστήμονες που προτείνουν νέα μοντέλα διαμόρφωσης των πόλεων, φιλικά στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Το τραγικό είναι πως όλοι αυτοί συνεχίζουν να μιλούν για βιώσιμη κινητικότητα και πράσινη ανάπτυξη.
Αναμένουμε να δούμε πως θα αναζωογονηθεί το κέντρο με την αύξηση του καυσαερίου, το θόρυβο από τις μηχανές και τις πουρούδες εκνευρισμένων οδηγών. Αναμένουμε να δούμε πως θα διακινούνται απρόσκοπτα οι πολίτες όταν τα πεζοδρόμια θα γίνουν χώροι στάθμευσης.