Θα μπορούσε να ήταν φάρσα. ‘Η κάτι σαν κοινωνικό πείραμα. Ένας ρασοφόρος, ή όποιος άλλος, αναρτά κάπου μία βυζαντινοπρεπή εικόνα. Οι πιστοί σταυροκοπιούνται μπροστά της και την προσκυνούν. Από κεκτημένη ταχύτητα, ίσως ποτέ κανείς να μην διερωτηθεί «ποιος είναι αυτός που εικονίζεται;». Εξάλλου, όλοι περίπου ίδιοι μοιάζουν στην εικονογραφία. Και επίσης, το δόγμα της θρησκείας μας είναι πίστευε και μη ερεύνα. Για να είναι εκεί, μαζί με τους υπόλοιπους αγίους, σίγουρα το αξίζει. Αυτοί που το αποφάσισαν ξέρουν καλύτερα.
Ο μέχρι χθες μητροπολίτης Πάφου, Τυχικός, ανάρτησε σε εκκλησία χωριού μία εικόνα, που χθες μάθαμε, πως δεν είναι αγίου, αν και στην αντίληψη κάποιων –όπως και του Τυχικού- είναι άγιος. Εικονίζει το Νεκτάριο Βιτάλη, ο οποίος υπήρξε ιερέας, μοναχός και πνευματικός ηγέτης, λέει η Wikipedia. Έζησε μεταξύ 1930 και 2018 και ο τάφος του βρίσκεται στην Καμάριζα Λαυρίου όπου είχε κτίσει ο ίδιος ναό προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος τον έσωσε -όπως πίστευε- από καρκίνο του πνεύμονα. «Είχα προσβληθεί από σοβαρή μορφή καρκίνου», περιγράφει στο βιβλίο “Μίλησα με τον Άγιο Νεκτάριο”. «Το στήθος μου ήταν μια πληγή ανοικτή πού έτρεχε αδιάκοπα αίμα και πύον. Από τους πόνους έσκιζα τις φανέλες μου. Κατάσταση τραγική, πήγαινα κατ᾿ ευθείαν στο θάνατο. Να φαντασθείτε, είχα ετοιμάσει ακόμη και τα σάβανά μου…» Αν και η περιγραφή δεν παραπέμπει σε καρκίνο του πνεύμονα, ας μην σταθούμε σε αυτό. Σημασία έχει πως ο άνθρωπος έγινε καλά, όπως και κάποια χρόνια πριν όταν είχε πάθει εγκεφαλικό, σύμφωνα με τα γραφόμενα. «Το μεγάλο θαύμα διαδόθηκε γρήγορα, οπότε πολλοί προσέφεραν χρήματα και ως εκ θαύματος χτίστηκε στην Καμάριζα περικαλλής Ι. Ναός και η προσφορά τους έπιασε τόπο, καθόσον πολλοί προσκυνητές προσήλθαν στο προσκύνημα και χιλιάδες ακόμη συνεχίζουν μέχρι σήμερα, γιατί είναι αναρίθμητα τα θαύματα που επιτελούνται εκεί από τον Άγιο Νεκτάριο», όπως αναφέρεται σε άλλο σύγγραμμα.
Επίσης, το 2015, Μεγάλη Παρασκευή, ο γέροντας σωριάστηκε μέσα στην Εκκλησία. Διαγνώστηκε κλινικά νεκρός, λένε οι αναφορές, αλλά επανήλθε και περιέγραψε σε βίντεο τα όσα είδε και έζησε στον Παράδεισο. (όλα αυτά από τη Wikipedia τα αντλήσαμε. Όπως επίσης και το ότι συνήθιζε να λέει στα άτεκνα ζευγάρια αν θα τεκνοποιήσουν και τι θα απογίνει το παιδί τους, αλλά και σε περίπτωση που δεν τεκνοποιούσαν για ποιο λόγο δεν το επέτρεπε ο Θεός).
Παρόλα αυτά τα θαυμαστά θαύματα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν τον αγιοποίησε. Το έκανε ο Τυχικός. Κι αν ήταν καλός στο marketing, τα Μέσανα όπου βρισκόταν η εικόνα του αγίου που δεν ήταν άγιος, θα είχαν γίνει τόσο γνωστά όσο και το Φτερικούδι με τη μονή του Αγίου Αββακούμ.