Η ΕΕ έχει μείνει πίσω σε πολλά θέματα. Δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των γεγονότων. Δεν αποτελεί παράγοντα που θα καθορίσει τις παγκόσμιες εξελίξεις, ούτε καν θα τις επηρεάσει.

Έχει μείνει πίσω σε θέματα τεχνολογίας, καινοτομίας, ανταγωνιστικότητας. Βασικά, αυτό που κάνει είναι να βασίζεται και να ακολουθεί τις αποφάσεις των ΗΠΑ, ταυτιζόμενη πλήρως με τα συμφέροντα τους. Από την αυξομείωση των επιτοκίων μέχρι την επιβολή δασμών έναντι «κοινών εχθρών».

Σύμφωνα με προ ημερών ρεπορτάζ των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλει ενιαίο τέλος στα δισεκατομμύρια των μικρών πακέτων που εισέρχονται στην Ένωση, κυρίως από την Κίνα, σε μια προσπάθεια να πλήξει τους διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής πώλησης, όπως η Temu και η Shein. Η πρόταση, την οποία είδαν οι Financial Times, δεν ορίζει το ύψος του τέλους, ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα ανέρχεται περίπου στα 2 ευρώ (2,25 δολάρια).
Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, ορισμένα από τα έσοδα που θα προκύψουν, θα καλύπτουν το κόστος των πρόσθετων τελωνειακών ελέγχων, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα κατευθύνονται στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ποια ήταν όμως η δικαιολογία; Ο Επίτροπος της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει την αύξηση των δεμάτων, η οποία, «οδήγησε σε αύξηση των επικίνδυνων και μη συμμορφούμενων προϊόντων και σε καταγγελίες των λιανοπωλητών της ΕΕ για αθέμιτο ανταγωνισμό».
Υπενθυμίζεται ότι και οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει τέλος στα φθηνά δέματα από Temu, Shein και Alibaba, τα οποία εισάγονταν εκεί. Αυτός λοιπόν είναι ο δρόμος που αποφάσισε να ακολουθήσει η ΕΕ. Να επιβάλει δασμούς, γιατί θεωρεί τα προϊόντα από την Κίνα «επικίνδυνα» και γιατί οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν μπορούν να παράξουν αντίστοιχα ανταγωνιστικά προϊόντα και επομένως πλήττονται οικονομικά. Οπότε αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξαν οι ΗΠΑ.

Ούτε λόγος για μείωση του κόστους παραγωγής, ούτε σκέψη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ούτε κουβέντα για νέα καινοτομικά προϊόντα. Απλά να επιβάλουμε δασμούς στα κινέζικα προϊόντα γιατί δεν μπορούμε να τα ανταγωνιστούμε. Και γιατί είναι «επικίνδυνα». Θυμίζει λίγο παλαιότερες αποφάσεις των ΗΠΑ όταν ήθελαν να εισβάλουν σε μια χώρα και εφεύρισκαν κινδύνους για πυρηνικά όπλα, για τρομοκράτες, για απειλές. Τώρα ο πόλεμος είναι οικονομικός και εμπορικός. Εντοπίζουμε κινδύνους σε προϊόντα, γιατί απλά δεν μπορούμε να τα ανταγωνιστούμε.

Η ΕΕ θα χάσει γενικότερα το παιχνίδι στην περίπτωση που συνεχίσει σε αυτή τη λογική. Οι τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων συντελούνται εκτός της ΕΕ. Το κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται σε ΗΠΑ και Κίνα. Η OpenAI από το Σαν Φρανσίσκο, με ηγέτη τον Sam Altman, έγινε ευρέως γνωστή το 2022 με το ChatGPT. Η Nvidia, επίσης αμερικανική, είναι ο βασικός κατασκευαστής τσιπ που αναδιαμορφώνει τους υπολογιστές και τροφοδοτεί το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης με την κορυφαία κατηγορία GPU της.

Η DeepSeek, μια ανερχόμενη startup από την Κίνα, κατάφερε να κλονίσει την παγκόσμια ισορροπία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και να προκαλέσει τριγμούς στις αμερικανικές εταιρείες. Με τα μοντέλα DeepSeek-V3 και DeepSeek-R1, που ισχυρίζεται ότι είναι ισάξια ή καλύτερα από τα κορυφαία αμερικανικά αντίστοιχα, η εταιρεία ανατρέπει την τεχνολογική πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ με εξαιρετικά μειωμένο κόστος.

Παράλληλα, η εφαρμογή της εταιρείας ξεπέρασε το ChatGPT και έγινε η κορυφαία δωρεάν εφαρμογή στο Apple App Store των ΗΠΑ, γεγονός που έφερε αναταράξεις στις μετοχές τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Nvidia. Η ΕΕ πουθενά.
Για να δούμε αν θα επιβάλει δασμούς και στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αφού δεν μπορεί να την ανταγωνιστεί…