Το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας, Ντόριας Βαρωσιώτου, για το θάνατο του Θανάση Νικολάου, ανέτρεψε μια μυθοπλασία είκοσι χρόνων περί αυτοκτονίας. Αποφάσισε ότι επρόκειτο για δολοφονία, ιδίως όταν έκανε αποδεκτές τις μαρτυρίες των γιατρών που εξέτασαν τα οστά του 26χρονου εθνοφρουρού μετά την εκταφή, που ζήτησε η χαροκαμένη μάνα Ανδριάνα Νικολάου.
Το πόρισμά της εξετάστηκε και από το Ανώτατο Δικαστήριο όταν προσέφυγε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός με αίτημα να ακυρωθεί. Το Ανώτατο αποφάσισε να μην το ακυρώσει, επομένως το αποδέχτηκε ως ορθό. Όμως η απόφαση της Βαρωσιώτου έβαλε πολλούς σε μπελάδες στον ιστό της Δικαιοσύνης.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να διορίσει ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές (Παπάς και Αθανασίου) οι οποίοι επιβεβαίωσαν το πόρισμα της Βαρωσιώτου περί στραγγαλισμού, αλλά και το προηγούμενο πόρισμα των ποινικών ανακριτών (Μάτσα και Αλεξόπουλου). Το επίσημο αφήγημα είκοσι χρόνων, αφήγημα κυβερνήσεων, Εισαγγελέων, δικαστών, αστυνομικών και άλλων, καταρρίφθηκε με πάταγο. Και αυτό οφειλόταν στην απόφαση της Ντόριας Βαρωσιώτου.
Όμως, ένα μήνα μετά την απόφασή της, η δικαστής μετακινήθηκε από το ποινικό τμήμα στο αστικό. Δεν έγιναν άλλες μετακινήσεις δικαστών, μόνο η ίδια! Αν δεχτούμε πως αυτό ήταν τυχαίο (τίποτα δεν είναι τυχαίο, φυσικά) ή ότι αυτοί που αποφασίζουν έτσι έκριναν ότι είναι καλύτερο για το δημόσιο συμφέρον, και δεν έχουν να δώσουν εξηγήσεις σε κανέναν, δεν μπορεί να μην προβληματίζει το γεγονός ότι αυτή η δικαστής δεν μονιμοποιήθηκε ποτέ από το Δικαστικό Συμβούλιο, ήταν υπό δοκιμασία για δύο χρόνια, και μία μέρα προτού συμπληρωθούν την ενημέρωσαν ότι τερματίζεται ο διορισμός της.
Φαίνεται πως είχε δείξει σε πολλές περιπτώσεις ότι δεν επρόκειτο να συμβιβαστεί και να γίνει μέρος του συστήματος. Κι αυτό φάνηκε προτού καν διοριστεί. Όταν υπέβαλε αίτηση για δικαστής απορρίφθηκε. Αλλά, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της απόφασης. Το Ανώτατο αποφάσισε ότι δεν υπάρχει διαδικασία αμφισβήτησης της απόφασης τους, αλλά αναγκάστηκαν να θεσμοθετήσουν διαδικασία ώστε να μπορεί κάποιος να αμφισβητεί στην απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου. Η Βαρωσιώτου επαναδιεκδίκησε διορισμό και τελικά προσλήφθηκε το 2023 αλλά δεν μονιμοποιήθηκε. Αμφισβήτησε το Δικαστικό Συμβούλιο και έδωσε μάχη εναντίον του, αν σημαίνει κάτι αυτό!
Δεν ήταν μόνο αυτό, όμως. Πρόσφατα αμφισβήτησε την εξουσία του πρόεδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού ο οποίος την κάλεσε στο γραφείο του και της υπέδειξε τη διαφωνία του ως προς τον τρόπο συγγραφής και την κατάληξη του πορίσματος που εξέδωσε σε δύο θανατικές ανακρίσεις. Η μία αφορούσε θάνατο συνεπεία τροχαίου ατυχήματος και η άλλη θάνατο που οφειλόταν σε πτώση από σκαλωσιά εν ώρα εργασίας. Ο πρόεδρος του Επαρχιακού της ζήτησε να αλλάξει τα πορίσματα. Η Βαρωσιώτου αρνήθηκε και αμφισβήτησε την εξουσία του με νομικά και συνταγματικά επιχειρήματα.
Είναι φανερό πως δεν είναι μια δικαστής που σκύβει το κεφάλι. Ήταν ενοχλητική για το σύστημα, που δεν θέλει ενοχλητικούς να του χαλάνε τη νιρβάνα και να κλονίζουν την σοφία και την εξουσία του. Και δεν μιλάμε για τυχαίο άνθρωπο που βρέθηκε συγκυριακά σε αυτή τη θέση. Με ένα πτυχίο Βυζαντινής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με δεύτερο πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Leicester, Αγγλία, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, με διπλωματική εργασία βαθμολογημένη με άριστα, διαμεσολαβητής σε αστικές και εμπορικές διαφορές, ασχολήθηκε με το Δίκαιο συμβάσεων, το Αστικό Δίκαιο (υποθέσεις ιατρικής αμέλειας, δυσφήμισης, κακόβουλης δίωξης, απάτης, αθέμιτου ανταγωνισμού, επιθέσεις), υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποθέσεις που καταχωρήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πολλά άλλα.
Αλλά, αυτό που έχει σημασία είναι ότι αμφισβήτησε το σύστημα. Ήταν ενοχλητική. Ιδίως σε μια υπόθεση που ουδείς στην αλυσίδα της Δικαιοσύνης και της κρατικής μηχανής, ήθελαν να διαταραχθεί το αφήγημα τους. Ότι ο θάνατος του Θανάση οφειλόταν σε αυτοκτονία.
«Πώς εξηγούνται όλα αυτά; Υπάρχει κάποιος που μπορεί να μας εξηγήσει τι συμβαίνει;». Το ρωτούσε χθες η Ανδριάνα Νικολάου, όταν πληροφορήθηκε την εξέλιξη με τη δικαστή. Ρωτάμε μαζί της. Υπάρχει κάποιος να μας εξηγήσει τι στο καλό συμβαίνει; «Ποιες σκοτεινές δυνάμεις μάς κυβερνούν πίσω από την κυβέρνηση;»