H συνεδρία απόψε του Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ είναι σίγουρα η πιο κρίσιμη από την 7η Οκτωβρίου, με εξαίρεση ίσως την συνεδρία εκείνη, μερικές βδομάδες μετά τις σφαγές από τη Χαμάς, στην οποία αποφασίστηκε η έναρξη του Πολέμου στη Γάζα.
Στην αποψινή σύγκληση του Υπουργικού, υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου, θα κριθεί εάν ο Πόλεμος θα τερματιστεί. Προς το παρόν τουλάχιστον διότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί ακόμα και μετά από μια συμφωνία για εκεχειρία. Όλα παίζουν.
Παρόλο που οι προοπτικές είναι – σχετικά – θετικές σημαντικό παραμένει το ερώτημα εάν το «ναι, με κάποιες επουσιώδεις αλλαγές» της Χαμάς στη συμφωνία εκεχειρίας αντικρίζεται έτσι και στην Ιερουσαλήμ. Η αργία του Σαββάτου και η κλασική απουσία δηλώσεων, άλλωστε δεν θα γινόταν στη διάρκειά της το Υπουργικό, άφησαν μια απορία να πλανάται για το πώς βλέπει η ισραηλινή Κυβέρνηση τα πράγματα.
Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν διαρροές ενέτεινε την απορία και πυροδότησε σενάρια.
Μιλώντας για διαρροές, μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση της ημέρας, σε σχέση με αυτό τουλάχιστον το θέμα, είναι η κόντρα η οποία καταγράφηκε ανάμεσα στους δύο ακροδεξιούς εταίρους του Βενιαμίν Νετανιάχου, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς με αφορμή την έκκληση του πρώτου προς τον δεύτερο για σύμπτυξη ενός μετώπου απόρριψης της συμφωνίας που προώθησαν οι Αμερικανοί και επί της οποίας καλείται να αποφασίσει το Ισραήλ απόψε.
Ο Σμότριτς απέρριψε τα όσα γράφτηκαν σε ΜΜΕ, περί συμφωνίας των δύο για μπλοκάρισμα της πρότασης των Αμερικανών, και απέδωσε τις διαρροές στον Μπεν Γκβιρ αφήνοντας αιχμές για σκοπιμότητές του. Θα στηρίξει λοιπόν την πρόταση ο Σμότριτς; Ή καλύτερα ειπωμένο, θα αφήσει μόνο του τον Μπεν Γκβιρ; Αυτό άλλωστε το έκανε και στο παρελθόν παραμένοντας την υστάτη. Εάν αυτό γίνει τότε η συμφωνία μάλλον θα περάσει. Κόκκινη γραμμή για τον Σμότριτς είναι πάντως πρώτον, η αποχώρηση του IDF από τη Γάζα και η οποιαδήποτε σκέψη για παλαιστινιακή οντότητα. Αυτά ισχύουν βεβαίως και για τον Γκβιρ.
Στο Ισραήλ, ήδη ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται για το καθιερωμένο συλλαλητήριο της αντιπολίτευσης αλλά και όλων όσοι απαιτούν το τέλος του Πολέμου και κυρίως την απελευθέρωση των 20 ομήρων οι οποίοι βρίσκονταν, όπως διαβεβαίωναν οι τρομοκράτες της Χαμάς εν ζωή. Πρόκειται για είκοσι άντρες, όλοι πλέον Ισραηλινοί, δεκαοκτώ πολίτες και δύο στρατιώτες, οι πλείστοι νεαροί απαχθέντες από το Φεστιβάλ Νόβα.
Η ιεράρχηση του ζητήματος των ομήρων ως το σημαντικότερο όλων, είναι η θέση της μεγάλης πλειονότητας των Ισραηλινών. Ξεκάθαρα. Υπάρχει όμως και καχυποψία ως προς το γιατί η Χαμάς η οποία μέχρι στιγμής απέρριψε δεκάδες προτάσεις για εκεχειρία, πλην δύο, αφήνοντας τους Παλαιστίνιους στο έλεος του Πολέμου με τις γνωστές τραγικές συνέπειες να αποφάσισε ξαφνικά να συγκατανεύσει.
Και ακόμη περισσότερο, ποιές είναι οι «επουσιώδεις αλλαγές» που ζητά.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν ακόμα αλλά και ούτε διαψεύστηκαν – και συνεπώς, δεν μπορούν να θεωρηθούν διαρροές ακόμα, ειδικά εν όψει της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού – η Χαμάς απαιτεί κατ’ αρχάς τον τερματισμό των δραστηριοτήτων του GHF, του «Ανθρωπιστικού Ταμείου για τη Γάζα». Γιατί; Διότι θέλει με κάθε τρόπο να επανέλθουν τα πράγματα στην προτέρα κατάσταση, έτσι που να μπορεί να κλέβει, όπως και Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς είχε δημόσια καταγγείλει την ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό εξυπηρετούσαν και οι απειλές αλλά και οι δολοφονίες πολιτών οι οποίοι περίμεναν για να πάρουν βοήθεια από το GHF.
Κατά δεύτερον, οι της Χαμάς φαίνεται να απαιτούν την απόσυρση του IDF στις θέσεις όπως καθορίστηκαν στην προηγούμενη συμφωνία και τρίτον, εκ των προτέρων δέσμευση του Ισραήλ ότι δεν θα υπάρξει άρση της εκεχειρίας επ΄ουδενί λόγω.
Αν όντως αυτές είναι οι αλλαγές, όπως μεταδίδεται, τότε κάθε άλλο παρά επουσιώδεις είναι. Ειδικά η δεύτερη και η τρίτη απαίτηση είναι εξόχως προβληματικές. Η απόσυρση του IDF στα σημεία της προηγούμενης συμφωνίας είναι αστεία απαίτηση και θα οδηγήσει σε πτώση της κυβέρνησης πιθανότατα, η δε εκ των προτέρων δέσμευση. θα αποδυναμώσει την εικόνα του Ισραήλ σε κάτι που σίγουρα δεν παραπέμπει στην πλευρά η οποία κέρδισε τον Πόλεμο. Επίσης με τα διεθνή ΜΜΕ να δέχονται για πρώτη φορά στη χρονικά αδιαμαρτύρητα ότι τους λέει μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία εννέα στις δέκα φορές λέει ψέματα, υπάρχει στο Ισραήλ η αίσθηση ότι η Χαμάς θα μπορούσε να προκαλέσει, όπως έκανε και στο παρελθόν εντάσεις με μεμονωμένες επιθέσεις και αυτό να φορτωθεί απλώς στο Ισραήλ, όπως και όλα τα άλλα.
Γιατί όμως, διερωτάται κανείς, η Χαμάς θα έθετε τέτοιες αξιώσεις ή θα έλεγε «ναι», όπως κι αν το είπε, χωρίς να το εννοεί; Η απάντηση ήρθε αυτή τη φορά με μια διαρροή από την ίδια την Παλαιστινιακή Αρχή. Η Ραμάλα εκτιμά ότι η Χαμάς έχει καταλάβει ότι η στρατηγική της αυτή τη στιγμή δεν οδηγεί πουθενά, πέραν της εξαφάνισής της και μάλιστα με σοβαρές απώλειες αμάχων και την οργή εναντίον της να πολλαπλασιάζεται μέρα με τη μέρα. Στη βάση της ίδιας εκτίμησης η Χαμάς επιδιώκει να κερδίσει κάποιο χρόνο, εξ ου και η επιμονή στην απομάκρυνση του GHF η οποία θα ενισχύσει, μέσω των κλοπών και της πώλησης στη μαύρη αγορά της βοήθειας.
Σύμφωνα πάντα με όσα παρουσιάζονται ως διαρροές από τη Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία επίσης ελπίζει στην διάλυση της Χαμάς και των όσων έχουν προκαλέσει στους αμάχους στη Γάζα τα εγκλήματά της για χρόνια από τότε που πραξικοπηματικά εδραίωσε την εξουσία της σκοτώνοντας όσους και συνδέονταν με τη Φάταχ στη Γάζα, ένας πρόσθετος λόγος είναι η επίγνωση της Χαμάς, ότι εάν δεν σταματήσει ο Πόλεμος, ο IDF θα καταλάβει τη Λωρίδα εξ ολοκλήρου επιβάλλοντας στρατιωτικό νόμο και αφήνοντας πλέον τις αντιμαχόμενες την Χαμάς ομάδες, να καθαρίσουν όλα τα μέλη της.
Πρόκειται λοιπόν, για ένα παιγνίδι ισορροπιών στο ίδιο το Ισραήλ, στη Ραμάλα αλλά και κυρίως στη Γάζα.
Η απόφαση απόψε της ισραηλινής κυβέρνησης θα είναι κάθε άλλο παρά απλή.