Οι εικόνες οι οποίες από χθες το πρωί κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την πόλη Ας Σουάιντα, τη μεγαλύτερη πόλη των Δρούζων της Συρίας είναι ανατριχιαστικές. 

Από τα πλάνα των εκτελεσθέντων εν ψυχρώ πολιτών, σε μία περίπτωση μίας ολόκληρης οικογένειας δώδεκα ατόμων, μέχρι και τις εικόνες του εξευτελισμού Δρούζων γερόντων και όχι μόνο οι οποίοι ξυλοκοπούνται και ξυρίζονται από τους τζιχαντιστές, καθώς το μουστάκι είναι ένδειξη τιμής στην παράδοση των Δρούζων.

Πέρα από την πολιτική πτυχή, οι νέες ωμότητες είναι άλλη μια απόδειξη της κτηνώδους φύσης του ισλαμισμού και του τι οι ακόλουθοί του είναι άξιοι να κάνουν. Είτε μιλάμε για το καθεστώς Ερντογάν, είτε για την άλλοτε αλ Κάιντα στη Συρία η οποία σήμερα φόρεσε κουστούμια, είτε για τη Χαμάς, είτε για τον ISIS, είτε για τους υποστηρικτές τους στη Δύση. Όποιο κι αν είναι το πρόσχημα, η απόσταση που χωρίζει αυτά τα κτήνη από τον όποιο πολιτισμό είναι τεράστια, όσο επιδέξια και εάν κρύβεται.

Η Δαμασκός ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να επιβάλει νομίμως την κυριαρχία της σε ολόκληρη τη συριακή επικράτεια. Αυτό βέβαια πίνει πολύ νερό, καθώς ελλείψει της όποιας διαδικασίας θα έδινε την όποια νομιμοποίηση στον Αλ Σάρα, το καθεστώς του δεν είναι νόμιμο ούτως ή άλλως. 

Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι πως ο Αλ Σάρα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα πριν από την όποια συμφωνία με το Ισραήλ, αρπάζοντας ότι μπορεί από τα εδάφη των Δρούζων, ει δυνατόν και το σύνολο αυτών των εδαφών.

Η προσπάθεια, άλλωστε, δεν ξεκίνησε με την επίθεση και τις βιαιοπραγίες των ημερών. Είχε αρχίσει εδώ και καιρό με την προσπάθεια υποταγής των Δρούζων στο νέο καθεστώς και κυρίως την εξαφάνιση της αυτονομίας που απολάμβαναν διαχρονικά και την οποία διατήρησαν με πολλές θυσίες στα δικά τους εδάφη.

Η Δαμασκός είχε αρχίσει προσπαθώντας να δελεάσει τους Δρούζους να ενταχθούν στην νέα κατάσταση πραγμάτων και τον «Συριακό Στρατό», τον στρατό του Αλ Σάρα επί της ουσίας. Μερικές ομάδες δέχτηκαν άλλες όμως, οι περισσότερες, το αρνήθηκαν αντιλαμβανόμενες ότι αλλού στόχευαν οι ισλαμιστές.

Άλλωστε, δεν ήταν και δύσκολο να το καταλάβουν. Οι Δρούζοι είχαν στοχοποιηθεί και την περίοδο του Εμφυλίου (και) από τους ισλαμιστές ενώ από την άνοδο του Αλ Σάρα στην εξουσία αρκετές ήταν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες πιστές στον Αλ Σάρα δυνάμεις είχαν επιτεθεί σε περιοχές Δρούζων διενεργώντας σφαγές. Αυτή τη φορά η Δαμασκός ανέθεσε τη δουλειά αρχικά σε βεδουίνους οι οποίοι επιδίδονται εδώ και καιρό σε λεηλασίες, μεμονωμένες δολοφονίες αλλά και απαγωγές Δρούζων πολιτών προλειαίνοντας το έδαφος για την επίθεση του «στρατού», δηλαδή των τζιχαντιστών. 

Το Ισραήλ είχε εδώ και καιρό προειδοποιήσει τον αλ Σάρα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στοχοποίηση των Δρούζων και από εχθές βομβαρδίζει από αέρος τις δυνάμεις του. Σήμερα ο υπουργός Αμύνης Ίσραελ Κατζ υπογράμμισε ότι η Ιερουσαλήμ θα συνεχίσει τις επιθέσεις ενόσω οι δυνάμεις της Δαμασκού παραμένουν στην περιοχή την οποία έχει κηρύξει Ζώνη Ασφαλείας. 

Ωστόσο, όλα δείχνουν πως η επίθεση σε αυτή την έκταση η οποία είναι μεγαλύτερη και από την αντίστοιχη εναντίον των Αλεβιτών στις παράλιες περιοχές της Συρίας προ μηνών, δεν ήταν κάτι που είτε το Ισραήλ είτε και οι ίδιοι οι Δρούζοι της Συρίας ανέμεναν. 

Το φοβούνταν σίγουρα αλλά δεν το ανέμεναν. Και το πρόβλημα είναι πως, ελλείψει ευτυχώς από μία άποψη βαρέων όπλων, η διείσδυση ατάκτων τζιχαντιστών σε μοτοσικλέτες ή διπλοκάμπινα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από αέρος με την αποτελεσματικότητα που θα είχε η διαχείριση «κανονικών» στρατιωτικών μονάδων. 

Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς ενώ στα σύνορα με τη Συρία έχουν προκληθεί επεισόδια καθώς εκατοντάδες Δρούζοι του Βορρά, συριακής δηλαδή καταγωγής επιχειρούν να εισέλθουν στην Ζώνη Ασφαλείας για να φτάσουν στην Ας Σουάιντα, η οποία απέχει 87 μόλις χιλιόμετρα αλλά και στις πλησίον των συνόρων κοινότητες Δρούζων για να βοηθήσουν τους ομοεθνείς τους, σε πολλές των περιπτώσεων στενοί τους συγγενείς. Πληροφορίες λένε ότι δεκάδες έχουν καταφέρει να περάσουν.

Την προηγούμενη φορά το Ισραήλ είχε επιτρέψει την είσοδο αρκετών, όμως τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική. Συν τοις άλλοις τις περιοχές των Δρούζων, πριν από την Ας Σουάιντα τις κόβει στα δύο ένας σουνιτικός διάδρομος ο οποίος φτάνει ως τα σύνορα με τη Ιορδανία και όσοι επιχειρήσουν να τον περάσουν κινδυνεύουν άμεσα.

Εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων και της νέας επίθεσης κατά των Δρούζων παρά τα περί εκεχειρίας που εξήγγειλε η Δαμασκός, ο θρησκευτικός ηγέτης των Δρούζων του Ισραήλ Σεΐχης Μουαφάκ Ταρίφ εξέδωσε προ ολίγου ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «αθώοι πολίτες – γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι – δολοφονούνται εν ψυχρώ και πως «δεν πρόκειται για σύγκρουση μεταξύ Δρούζων και Βεδουίνων – είναι μεταξύ των Δρούζων και του ISIS». 

«Αυτό είναι ένα βαθύ και λυπηρό σημείο ρήξης στην ιστορική και ηθική συμμαχία», ανέφερε, επισημαίνοντας τον εξέχοντα ρόλο της κοινότητας στην άμυνα του Ισραήλ τα τελευταία δύο χρόνια. «Περιμένουμε από την ισραηλινή κυβέρνηση να μπει στη μάχη με τρόπο που δεν συνεπάγεται διπλά μέτρα και σταθμά, για χάρη των αδελφών μας που σφαγιάζονται στη Συρία, όπως ακριβώς στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση του κράτους», τόνισε.

Η Ιερουσαλήμ, αφού βομβάρδισε το Αρχηγείο του Στρατού στη Δαμασκό «προειδοποιητικά», μεταφέρει στρατεύματα στα σύνορα, την ώρα που, λόγω της κατάστασης διακόπηκε και η δίκη Νετανιάχου προκειμένου να μεταβεί ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ στη συνεδρία του επιτελείου του Στρατού και της Αστυνομίας.

Ήδη στο Ισραήλ ακούστηκαν φωνές για εξόντωση του αλ Σάρα. Κάτι που δεν θα είναι εύκολο αφού έτσι θα πληγεί η όποια γέφυρα του έξω κόσμου με τη Δαμασκό. Επίσης θα τελειώσουν τα περί ειρήνευσης με τη Συρία αλλά και με την Σαουδική Αραβία η οποία δείχνει να παίζει το δικό της παιγνίδι τασσόμενη ξεκάθαρα υπέρ της Δαμασκού με ανακοίνωση που εξέδωσε το σαουδαραβικό ΥΠΕΞ.

Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες για δύο λόγους κυρίως: πρώτον, για να διαφανεί πόσο έχουν αναπτυχθεί οι τζιχαντιστές στις περιοχές των Δρούζων και εάν θα έχουμε μία επανάληψη των μαζικών ωμοτήτων εις βάρος των Αλεβιτών – παρότι ήδη μερικές εκατοντάδες φέρονται να έχουν σφαγιαστεί – και δεύτερον, το πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ διότι είναι σίγουρο ήταν η αντίδραση δεν θα είναι απλώς οι βομβαρδισμοί. 

Η Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να αφήσει να επέλθει ρήξη με τους Δρούζους, τόσο για τις συνέπειες που αυτό θα έχει στην κοινότητα των Δρούζων εκεί όσο και για τις αντιδράσεις που προκαλούνται ήδη εντός της ισραηλινής κοινωνίας για αυτόν τον κίνδυνο σε μια ιστορική και ισχυρή συμμαχία με τους Δρούζους οι οποίοι, εάν μιλάμε για εκείνους πέριξ της Χάιφας και στη Γαλιλαία οι οποίοι είναι πολίτες του Ισραήλ από το 1948, στρατεύονται με δική τους επιλογή και είναι πιστοί υπήκοοι της χώρας. 

Το Ισραήλ, επίσης, δεν μπορεί να αφήσει τους τζιχαντιστές να καταλάβουν τη Γραμμή Ασφαλείας που χάραξε προσωρινά το Ισραήλ καθώς αυτό, πέρα από το ότι θα αφήσει στο έλεός τους τους Δρούζους, θα θέσει σε κίνδυνο άμεσα το βόρειο τμήμα της χώρας, τα Γκολάν και ακόμη πιο κάτω.

Υστερόγραφο: Στη φωτογραφία, το βίντεο του 80χρονου Μαρχάζ Γιασίν τον οποίο οι ισλαμιστές ξύρισαν και γελοιοποίησαν έκανε το γύρο του κόσμου. Ο ίδιος είχε στο μεσοδιάστημα εκτελεστεί.