Θυμάστε που ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) εξέδωσε πανηγυρική ανακοίνωση στα τέλη Μαΐου, για να μας ενημερώσει ότι δήθεν έκλεισε επιτέλους το κεφάλαιο του διευθυντικού κενού που είχε επί ένα χρόνο, διορίζοντας αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή; Θυμάστε που περίπου μας έλεγε ότι όλα πήγαν ρολόι, ότι το πρόβλημα διευθετήθηκε και ότι βγήκαν από το θεσμικό τούνελ;

Θυμάστε που διαβεβαίωναν ότι ο διορισμός που έκαναν είναι καθ’ όλα νόμιμος, θεσμικά τεκμηριωμένος, και ότι είχε ήδη σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας για ενημέρωση και προώθηση στο Υπουργικό Συμβούλιο προς επικύρωση;

Θυμάστε που γράφαμε ότι ο ΚΟΑ λειτουργούσε επί ένα χρόνο χωρίς νόμιμα διορισμένο γενικό διευθυντή, ούτε καν αναπληρωτή; Ένας Οργανισμός που διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς την ύπαρξη αρμοδίως εξουσιοδοτημένου λειτουργού, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Θυμάστε που γράφαμε ότι το υπουργείο Παιδείας είχε προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να διαπράττονται ποινικά αδικήματα; Θυμάστε που γράφαμε ότι η Νομική Υπηρεσία είχε ζητήσει και αστυνομική έρευνα;

Το αποκορύφωμα, θυμάστε που γράφαμε ότι σε συνεδρία της Βουλής, ο πρόεδρος του ΚΟΑ φέρεται να δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο «το πήρε πάνω του». Δηλαδή, ανέλαβαν αυθαίρετα εκτελεστικές αρμοδιότητες, λες και κυβερνούν ένα φροντιστήριο της γειτονιάς. Θυμάστε ότι ο Χάρης Γεωργιάδης στη Βουλή το χαρακτήρισε ξεκάθαρα κατάχρηση εξουσίας;

Θυμάστε ακόμη ότι ο πρόεδρος του ΚΟΑ έβγαινε με διάφορες αναρτήσεις του και επιχειρούσε να διαψεύσει τα δημοσιεύματά μας, μιλώντας αυθαίρετα για δημοσιογράφους, που δήθεν εξυπηρετούν «αλλότρια συμφέροντα»;

Με πολλή υπομονή διαβάζαμε τις ασυναρτησίες. Επειδή όταν γνωρίζεις την αλήθεια, δεν σε αγγίζει καμιά κατηγορία και κανένας χαρακτηρισμός. Λοιπόν, θυμηθείτε τα όλα αυτά και χαμογελάστε, όπως κάνουμε κι εμείς.

Επειδή, απλούστατα, ήρθε η στιγμή που αποδεικνύεται ότι ο αυτοσχέδιος διορισμός δεν εγκρίθηκε ποτέ. Αντιθέτως, σκόνταψε στη Νομική Υπηρεσία. Με μια γνωμάτευση φωτιά, ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι ενδεχόμενη έγκριση αυτού του διορισμού θα συνιστούσε συνειδητή παραβίαση της νομοθεσίας.

Καλά διαβάσατε. Συνειδητή παραβίαση νόμων και κανονισμών. Αυτή είναι η φράση-καταπέλτης που περιέχεται στη γνωμάτευση που έστειλε ο Γενικός Εισαγγελέας στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας. Ο τελευταίος, ως όφειλε, δεν προώθησε ποτέ την απόφαση του ΚΟΑ στο Υπουργικό Συμβούλιο. Διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε νομιμοποίηση μιας αυθαίρετης, αντισυνταγματικής πράξης.

Στην επιστολή του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας Γιώργου Παντελή, γίνεται επίκληση της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία ξεμπροστιάζει τον ΚΟΑ: «Η παραχώρηση στον κύριο χχχχχχχχ, επί προσωπικής βάσης της Κλίμακας Α14(Η), δεν μετατρέπει, δίχως άλλο, την οργανική θέση σε υπεύθυνη. Τούτο διότι, η παραχώρηση προσωπικής κλίμακας συνιστά προσωπική ρύθμιση για μισθοδοτική ανέλιξη και όχι προαγωγή σε ανώτερη θέση η οποία συνοδεύεται με ανώτερους μισθοδοτικούς όρους. Δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πρόκειται για προαγωγή αφού δεν θα μπορούσε να προαχθεί ο κ. χχχχχχχχχχ, παρακάμπτοντας τη διαδικασία των προαγωγών στην οποία προβαίνει ο ΚΟΑ…».

Και προστίθεται: «Στη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα αναφέρεται ότι «θα πρέπει το διοικητικό συμβούλιο του ΚΟΑ να εξειδικεύσει τους λόγους για τους οποίους κρίνει αναγκαίο τον αναπληρωματικό διορισμό καθώς και τη διάρκειά του. Τούτο διότι η πλήρωση της θέσης με αναπληρωματικό διορισμό εκ της φύσεως του ενέχει τον χαρακτήρα της προσωρινότητας, διενεργείται προς κάλυψη συγκεκριμένων υπηρεσιακών αναγκών και για περιορισμένο χρόνο. Δεν μπορεί επ’ ουδενί λόγω να μετατραπεί σε επ’ αόριστο κατάληψη της θέσης».

Και το τελειωτικό χτύπημα: «Βάσει των όσων αναφέρονται στη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, γίνεται αντιληπτό ότι η προώθηση προς το Υπουργικό Συμβούλιο της απόφασης του ΔΣ του ΚΟΑ για διορισμό του κ. χχχχχχχχχ ως Αναπληρωτή ΓΔ ΚΟΑ θα σήμαινε συνειδητή παραβίαση νόμων και κανονισμών από την πλευρά του ΥΠΑΝ. Η μη προώθηση της απόφασης του ΔΣ ΚΟΑ στο Υπουργικό Συμβούλιο προστατεύει τόσο το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα καλούταν να εγκρίνει έναν μη σύννομο διορισμό όσο και το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ που έχει αποφασίσει/εισηγηθεί έναν τέτοιο διορισμό».

Μιλάμε δηλαδή για μνημειώδη θεσμικό διασυρμό. Επί ένα χρόνο να αδυνατούν να διορίσουν γενικό διευθυντή. Όταν τους εκθέτουμε να εμφανίζονται θιγμένοι και να αναζητούν με ανόητο τρόπο φαντάσματα, τα οποία δήθεν κρύβονται πίσω από τα δημοσιεύματα και στο τέλος, να εκτίθενται κατ’ αυτό τον τρόπο με ένα «μη σύννομο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Νομική Υπηρεσία, διορισμό.

Το πρόβλημα, ξεκάθαρα πλέον, δεν είναι μόνο θεσμικό ή νομικό. Είναι και βαριά πολιτικό. Τα ερωτηματικά ζητούν με βασανιστικό τρόπο απαντήσεις: Ποιος ανέχεται αυτό το φιάσκο; Ποιος εξακολουθεί να καλύπτει ένα Διοικητικό Συμβούλιο που όχι μόνο απέτυχε να λειτουργήσει θεσμικά, αλλά επιχειρεί και να παρακάμψει τον νόμο; Ποιος λογοδοτεί για τις δαπάνες, τις αποφάσεις και την εκτελεστική εξουσία που ασκήθηκε χωρίς εξουσιοδότηση;

Αλήθεια, τι άλλο πρέπει να συμβεί για να απομακρυνθούν αυτοί οι άνθρωποι από δημόσιες θέσεις; Αν η ατιμωρησία συνεχιστεί κι εδώ, τότε ο ΚΟΑ δεν είναι πια το μόνο πρόβλημα. Το κυρίως πρόβλημα θα είναι ποιος κρατά ακόμα στη ζωή τα μέλη του.