Ο Μάριος Χριστοφίδης υποστηρίζει πως θα πρέπει να περιοριστούν κάποιες εξουσίες που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τις οποίες αποκαλεί «δικτατορικές»…

«Δικτατορία είναι τύπος διακυβέρνησης κατά την οποία ένα μόνο πρόσωπο (ο δικτάτορας) έχει απόλυτη εξουσία που σημαίνει ότι ο κυβερνών έχει πλήρη έλεγχο» . Μεταξύ των 193 κρατών – μελών του ΟΗΕ υπάρχουν 52 δικτατορικά καθεστώτα. Μεταξύ αυτών βέβαια δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά, σύμφωνα με το Σύνταγμά της, ο Πρόεδρος έχει «δικτατορικά» δικαιώματα μεταξύ των οποίων τα πιο, «δικτατορικά» είναι:

  1. Διορίζει και παύει τους υπουργούς.
  2. Δικαίωμα βέτο ή αναπομπής στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
  3. Δικαίωμα οριστικού βέτο στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβούλιου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ασφάλειας.
  4. Διορίζει τους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους.
  5. Διορίζει τα συμβούλια των κρατικών και ημικρατικών οργανισμών.
  6. Διορίζει τους Δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου.
  7. Διορίζει τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα.
  8. Μειώνει ή αυξάνει τις δυνάμεις ασφαλείας.
    Ίσως να είναι καιρός αλλαγών στο Σύνταγμα για περιορισμό αυτών των εξουσιών που έχει ο Πρόεδρος, νοούμενου ότι δεν περιλαμβάνονται στα θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος. Δεν μπορείς να έχεις κράτος δικαίου, που συνήθως επικαλούνται οι πολιτικοί και νομικοί, όταν ο Πρόεδρος έχει τέτοιες εξουσίες. Όταν ο Γενικός Εισαγγελέας διορίζεται από τον Πρόεδρο και είναι και δημόσιος κατήγορος και νομικός σύμβουλος του κράτους. Η μπάλα είναι στο γήπεδο των κομμάτων και της Βουλής. Αυτή είναι η Κύπρος.